Freddie-Pioneer-A-Dal-2016-Hungary-600x399

Freddie predstavlja Mađarsku na Evrosongu

Posle nekoliko nedelja i pet emisija u kojima je izabrano osam veličanstvenih koji će se boriti za put u Švedsku, večeras je održano veliko nacionalno finale jednog od najcenjenijih nacionalnih izbora poslednjih godina, A Dal.

Od trideset pesama koje smo vam predstavili na samom startu takmičenja ostalo je samo njih osam koje su u kvalifikacionim i polufinalnim emisijama izabrali zajedničkim snagama publike i stručnog žirija u sastavu Pierrot, Zseda, Karoly Frenreisz Miklos Bott.

U finalu su nastupili:

  1. Mushu – Uncle Tom
  2. Parno Graszt – Már nem szédülök
  3. Olivér Berkes & Andi Tóth – Seven Seas
  4. Petruska – Trouble in My Mind
  5. Gergő Oláh – Győz a jó
  6. Freddie – Pioneer
  7. Kállay Saunders Band – Who We Are
  8. André Vásáry – Why

Kako je proteklo finale…

Prvi su na scenu izašli Mushu sa pesmom „Uncle Tom“. Jedni od autsajdera večerašnjeg izbora su dobrim nastupom probili led u velikom finalu. Zatim su usledili preostali finalisti. Parno Graszt koji su svoju pesmu izveli na sceni kojom je dominiralo mnoštvo boja. Mogli su se pročitati komentari da celokupan utisak, kao i sama pesma, liče na nastup koji bi mogla da ima Portugalija na Evrosongu. Treći su nastupili Olivér Berkes i Andi Tóth, jedini duet u ovom finalu, koji su svoju pesmu „Seven Seas“ izveli sa mnogo emocija koje su se mogle osetiti preko ekrana.

Petruska sa pesmom „Trouble In My Mind“ je bio siguran na sceni tako da većina fanova ovog takmičenja smatra da bez problema ide među prvo četvoro koje će se boriti za naklonost publike. Svojim odličnim nastupom i pesmom koja je prilično drugačija od svega što smo čuli do sada u ovom finalu Gergő Oláh probudio je publiku u studiju, ali je pitanje da li može da ode korak dalje i da to uradi i u maju u Švedskoj. Freddie je sa pesmom „Pioneer“ nastupio šesti po redu i pokazao zašto ga smatraju najvećim favoritom za pobedu i odlazak na Evrosong. Videćemo da li je spoj odlične pesme i scenskog nastupa dobitna kombinacija.

Sledeće smo mogli da vidimo Kállay Saunders Band sa pesmom „Who We Are“ čiji pevač je već učestvovao na Evrosongu i postigao zapažen rezultat osvojivši 5. mesto 2014. godine. Da li ćemo ga ponovo videti tamo verovatno će odlučiti direktni obračun sa pesmom „Pioneer“. Poslednji je nastupao André Vásáry sa pesmom „Why“ za kojeg većina smatra da se sigurno neće plasirati u superfinale.

Posle glasanja stručnog žirija u superfinale su se plasirali:

  • Freddie – Pioneer  34 poena
  • Gergő Oláh – Győz a jó  28 poena
  • Kállay Saunders Band – Who We Are  18 poena
  • Petruska – Trouble in My Mind  14 poena

vcbcv

Tokom glasanja slušali smo prošlogodišnju predstavnicu Mađarske na Evrosongu, Boggie, a zatim je i Alexander Rybak izveo svoju pobedničku pesmu sa Evrosonga iz 2009. godine.

untitled

Konačno, publika je svojim glasovima odlučila da će Mađarsku na Evrosongu predstavljati Fredi sa pesmom Pioneer!

wret

Pobednički nastup Fredija možete da pogledate na zvaničnom veb-sajtu A Dal-a 2016, klikom OVDE.