greta

Greta Salome je predstavnica Islanda!

U Rejkjaviku je održano finale Söngvakeppnin 2016 festivala, na kome je pobedila favorizovana Greta Salóme Stefánsdóttir. Finalno veče ovog popularnog islandskog takmičenja otvoreno je kratkim nastupima mnogih pređašnih predstavnika ove ostrvske države, i tako smo se ukratko prisetili njihovih evrovizijskih pesama. U finalu smo imali priliku da čujemo 6 numera, i to:

  1. Hear Them Calling – Greta Salóme Stefánsdóttir
  2. I Promised You Then – Hjörtur Traustason & Erna Hrönn Ólafsdóttir
  3. Eye of the Storm – Karlotta Sigurðardóttir
  4. Ready to Break Free – Þórdís Birna Borgarsdóttir & Guðmundur Snorri Sigurðarson
  5. Á ný – Elísabet Ormslev
  6. Now Alda Dís Arnardóttir

Sve nastupe možete pogledati klikom ovde. Prvi specijalni gost Söngvakeppnin 2016 festivala bila je Sandra Kim, pobednica Pesme Evrovizije 1986. godine, kada je ujedno i bio debitantski nastup Islanda na takmičenju. Nakon njenog nastupa, voditeljke su, podeljeno po islandskim regionima, pročitale broj glasova svake numere, pa je zbir svih glasova izgledao ovako:

12769582_10208430265494946_165440192_n
To je značilo da su se u superfinale plasirale Greta Salóme i Alda Dís Arnardóttir. Nakon ponovnog nastupa obe pevačice, usledilo je novo glasanje. U toku glasanja, kao drugi specijalni gost nastupila je Loreen, švedska pobednica Pesme Evrovizije iz 2012. godine. Nakon njenog nastupa, glasanje je zvanično završeno, i pročitano je pobedničko ime – Greta Salóme. To znači da će ova pevačica predstavljati Island na Pesmi Evrovizije u Stokholmu. Island se nalazi u prvom polufinalu koje će se održati 10. maja. To će biti drugi Evrosong za Gretu; prethodno je branila boje Islanda na Pesmi Evrovizije 2012. godine u Bakuu u duetu sa Jonsijem, kada su zauzeli 20. mesto u velikom finalu. Kako se vama dopada pobednička pesma?