Končita (Foto: ORF/Thomas Ramstorfer)
Končita (Foto: ORF/Thomas Ramstorfer)

Končita Vurst žirira na austrijskom izboru za Evrosong

U petak, 12. februara, saznaćemo ime još jednog učesnika predstojeće Pesme Evrovizije, koja će se održati od 10. do 14. maja u Stokholmu. Austrijanci će tada odabrati svoju evrovizijsku zvezdu u nadi da se neće ponoviti slučaj od prošle godine kada su kao domaćini zauzeli pretposlednje mesto bez ijednog osvojenog poena.

Osim publike, svoj doprinos će dati i stručni žiri koga čine Končita Vurst, pobednica Pesme Evrovizije 2014, Edita Malovčić poznatija pod umetničkim imenom Madita, pevačica i glumica, inače ćerka bosanskog pevača Kemala Malovčića,, Džuli Frost, poznata kao autorka Leninog „Satelita“ i saradnik svetski poznatih izvođača poput Madone, Bijonse i Pitbula i predstavnici austrijskih medija: Stefan Vajnberger (Kronen Zeitung), Astrid Hofer (Österreich), Ana Gastajger (Kurier), Kristian Fašing (Tiroler Tageszeitung), Martin Fihter-Ves (APA), Marko Šrojder (evrovizijski bloger, derstandard.at), Roland Bonimair (TV-Media) i Kristian Ude (Kleine Zeitung).

Svoju šansu potražiće 10 odbranih kandidata (pesme možete da preslušate klikom na naziv pesme):

Bella Wagner – Weapons Down
LiZZA - Psycho
Vincent Bueno - All we need is that Love
Lia Weller - Runaway
Céline Roschek & Farina Miss - Sky is the Limit
Sankil Jones - One More Sound
AzRaH - The One
Orry Jackson - Pieces in a Puzzle

Elly V – I’ll Be Around (Bounce)
ZOË – Loin d’ici

Redosled nastupa biće objavljen na početku šoua.

Takmičari (Foto: [M] ORF/Milenko Badzic)

Takmičari (Foto: [M] ORF/Milenko Badzic)

Glasanje

U prvom krugu glasanja, svaki član žirija će svoje mišljenje iskazati odmah nakon izvođenja pesme tako što će svaku pesmu zasebno oceniti sa najviše 10 poena, te će se poeni žirija na kraju dobiti njihovim sabiranjem i konvertovanjem u poene od 1 do 10. Publika će moći da glasa po izvođenju poslednje pesme. Ako živite u Austriji, moći ćete da glasate na broj 09010 5909 + redni broj pesme po ceni €0,50 po pozivu, odnosno SMS poruci. Pesma koja bude dobila najviše glasova putem telefonskog glasanja dobiće 10 poena, a ona sa najmanje glasova 1 poen. Nakon toga, sabraće se glasovi žirija i publike i odabrati dvoje superfinalista. U slučaju jednakog broja glasova, prednost će imati pesma sa više glasova publike. Konačnog pobednika i predstavnika Austrije odabraće isključivo publika u drugom krugu nakon resetovanja prethodnih glasova iz prvog kruga.

Končita će u revijalnom delu otpevati novu verziju pesme „That’s What I Am“ sa kojom se takmičila 2012. godine na austrijskom izboru, kada je zauzela drugo mesto.

Inače, Austrijanci su se potrudili da šou zaista bude pravi spektakl. Scenu pokriva 180 kvadrata LED površine sa ekranom u pozadini dimenzija 10 x 5,5m koji se razdvaja i deli svoje polovine na razmak do 5m. Za savršeno osvetljenje koristiće se 300 svetlećih tela. Šou će se snimati sa 18 kamera, uključujući 4 bežične kamere, 2 Steadicam kamere i 2 krana.

Voditelji Andi Knol i Alis Tumler
Foto: ORF/Thomas Ramstorfer

Austrijsko finale „Wer singt für Österreich?“ (Ko peva za Austriju) možete da pratite 12. februara od 20:15h na prvom kanalu ORF-a ili putem interneta na tvthek.orf.at ili eurovision.tv. Voditelji izbora će biti Andi Knol, poznati austrijski voditelj i Alis Tumler, jedna od voditeljki prošlogodišnje Pesme Evrovizije.

Shodno održanom žrebu u januaru, austrijski predstavnik nastupiće u drugoj polovini prvog polufinala Evrosonga, 10. maja.

Izvor
  • ORF