Frans

Molly Sandén i Frans finalisti Melodifestivalena

U Jevleu je održano četvrto i poslednje polufinale švedskog Melodifestivalena. Večeras smo čuli i poslednjih sedam ovogodišnjih učesnika, a njih dvoje je otišlo direktno u finale. To su Molly Sandén sa pesmom Youniverse i debitant Frans sa pesmom If I Were Sorry.

Grupe Panetoz i Dolly Style nastupiće naredne nedelje u baražu i tada će pokušati da dođu do karte za finale u Stokholmu.

Četvrto takmičarsko veče pevajući su otvorile glavna voditeljka Gina Diravi i večerašnja gostujuća voditeljka, pevačica Sara Daun Fajner. One su pevale pesmu prošlogodišnjeg predstavnika Australije Gaja Sebastijana Tonight Again, ali sa tekstom na švedskom (Du och jag igen). U toj pesmi one su podsetile gledaoce da su već zajedno vodile Melodifestivalen pre četiri godine i da su sada opet tu.

Večeras smo imali tri grupe, a prva je nastupila hard rok grupa Eclipse. Njihovu pesmu Runaway prepoznatljivog rok zvuka pratio je veliki broj pirotehničkih efekata. Međutim, ovo nije bilo dovoljno da švedska publika da šansu za prolazak, pa su oni osvojili peto mesto. Ovo je njihovo prvo učešće na festivalu.

Naziv druge večerašnje pesme bio je Rollercoaster, a izvodile su je članice grupe Dolly Style. Molly, Polly i Holly su ovu pesmu brzog ritma izvele na svoj prepoznatljiv način uz dosta scenskih efekata. Ovo je njihovo drugo učešće na švedskom nacionalnom izboru, a prvi put su nastupile prošle godine sa pesmom Hello Hi, kada su učešće završile u baražu.

Pod rednim brojem tri nastupio veteran takmičenja Martin Stenmarck. On je otpevao baladu Du tar mig tillbaks (Ti me vraćaš nazad) uz malo scenskih efekata. Ovo nije privuklo švedsku publiku, koja mu je dala dovoljno glasova samo za šesto mesto. Ovo je Martinovo treće učešće na Melodifestivalenu. Kada je debitovao 2005. sa pesmom Las Vegas, uspeo je da pobedi i predstavlja Švedsku na Pesmi Evrovizije u Kijevu.

Četvrta je nastupila Linda Bengtzing. Za svoje peto učešće na švedskom izboru odabrala je pesmu Killer Girl. Pesmu karakterističnog švedskog šlagerskog žanra pratilo je obilje pirotehničkih i scenskih efekata. Vatrometi nisu pomogli Lindi da osvoji švedsku publiku, pa je večeras osvojila sedmo mesto. Na takmičenju je, kao i Martin, debitovala 2005.

Peti je nastupio mladi pevač Frans. Nastupio je sa pesmom If I Were Sorry, baladom modernog ritma. U skladu sa ritmom, na ekranu iza izvođača pojavljivale su se spore animacije i pojedine reči pesme, ali su svakako upotpunile nastup koji je švedska publika ocenila da je zaslužio da nastupi u finalu. Frans je postao popularan sa samo sedam godina, kada je snimio pesmu posvećenu popularnom švedskom fudbaleru Zlatanu Ibrahimoviću.

Panetoz je grupa koja je večeras nastupila šesta. Oni su izveli pesmu Håll om mig hårt. Pesma je napravljena u njihovom specifičnom stilu, a prati je zahtevna koreografija samih članova grupe. Ovo je njihovo drugo učešće na Melodifestivalenu, a debitovali su 2014.

Poslednja je nastupila Molly Sandén, ovogodišnji favorit takmičenja, prema kladionicama. Ona je izvela pesmu srednje brzine Youniverse. Ovu pesmu je pratio veliki broj scenskih i koreografskih efekata. Njen dečko Danny Saucedo je zajedno sa Molly napisao ovu pesmu. Ovo je njeno treće učešće na Melodifestivalenu (2009, 2012), a predstavljala je Švedsku na Dečijoj pesmi Evrovizije 2006. sa pesmom Det finaste någon kan få (Najbolje što neko može da dobije).

Tokom prebrojavanja glasova nastupio je prošlogodišnji učesnik festivala Jon Henrik Fjällgren, a u nastupu su me pridružile voditeljke i hor. Zajedno su otpevali Hela Sveriges sång (Pesma cele Švedske).

Naredne nedelje biće održan deo takmičenja koji se zove Andra chansen (Druga šansa). Tada će takmičari koji su osvojili treća, odnosno četvrta mesta u polufinalima biti podeljeni u četiri para, od kojih će se plasirati po jedan takmičar u finalu. Ovo su parovi:

Duel 1: Panetoz i Molly Pettersson Hammar

Duel 2: Albin & Mattias i Boris René

Duel 3: Isa i Saraha

Duel 4: Dolly Style i Samir & Viktor

Baraž će biti održan u Halmstadu, a pored Gine Diravi, voditelji će biti pevači Peter Jobak i Ola Salo.