melodiepentru

Održano prvo polufinale „O Melodie Pentru Europa“

Ove nedelje upoznaćemo se i sa moldavskim predstavnikom na Evrosongu u Stokholmu. Večeras je u Moldaviji održano prvo polufinale „O Melodie Pentru Europa“, festival na kojem Moldavija bira predstavnika za Pesmu Evrovizije, na kom smo dobili prvrvih 8 finalista. Prethodno, 24 takmičara su odabrana od strane stručne komisije da učestvuju na festivalu, oni su podeljeni u dve polufinalne večeri sa po 12 takmičara u svakoj grupi. U finale moldavskog nacionalnog izbora plasiraće se po 7 najboljih pesama iz svakog polufinala po glasovima publike i žirija u odnosu glasova 50%:50%, i još po jedna pesma iz oba polufinala po odluci publike koja u posebnoj emisiji nakon polufinala glasa dodatno za jednu os preostalih pet pesama.

Stručni žiri su činili Iurie Mahovici, Valeria Barbas, Andriano Marian, Boris Cremene, Geta Voinovan, Vladimir Beleaev, Svetlana Gozun, Ruslan Taranu i Angela Ciobanu.

OMPE2016_scena

Scena ovogodišnjeg izbora

Voditelji večerašnjeg programa bili su Gloria Gorceag i Sergio Bezniţchi. Baletska grupa Just Friends i moldavska predstavnica na Pesmi Evrovizije 2013, Aliona Moon, bili su specijalni gosti prvog polufinala.  Večerašnja učesnica Valentina Nejel i učesnik drugog polufinala Vitalie Todiraşcu zamenili su dvoje učesnika sa prvobitnog spiska 24 najbolje pesme moldavskog nacionalnog izbora. Naime, posle održanih audicija sastav Litesound (beloruski predstavnici 2012. godine u Bakuu) u duetu sa Katerine i bend ELLE odustali od takmičenja.

Takmičari su večeras nastupili sledećim redom:

  1. Doiniţa GhermanIrresistible
  2. Valentina NejelVa fi târziu
  3. Valeria PaşaSave Love
  4. Russu EmiliaI Am Not The Same
  5. Che-MDVodă e cu noi
  6. Chris Maroo - Tonight
  7. Valentin UzunMine
  8. Chriss JeffGood Life
  9. DoReDoSFunnyFolk
  10. ViolaIn The Name Of Love
  11. Maxim ZavidiaLa La Love
  12. PRIZARewind

Glasovi žirija

Glasovi_zirija_1pf

Glasovi publike

Glasovi_publike_1pf

Konačni rezultati prvog polufinala

Zbirn_glasovi_1pf

Dakle, kombinovanim glasovima žirija i publike, u finale su se plasirali Maxim Zavidia, Valeria Paşa, Doiniţa Gherman, DoReDoS, Viola, Valentin Uzun Che-MD, dok je dodatnim glasanjem odlučeno da u finale ide i Russu Emilia koja je primila 162 glasa, ostaviviši Chrisa Marooa kao drugoplasiranog sa 75 glasova, PRIZA bend sa 32, Chrissa Jeffa sa 28 i Valentinuu Nejel sa samo 20 u dodatnom glasanju, daleko iza sebe.

Finale izbora u kome će nastupiti 16 takmičara je u subotu 27. februara.