Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Oscar Zia i Lisa Ajax finalisti Melodifestivalena

U Norćepingu je večeras održano treće polufinale Melodifestivalena, švedskog nacionalnog izbora. Spisku direktnih finalista takmičenja pridružili su se Oscar Zia sa pesmom Human i debitantkinja na festivalu Lisa Ajax koja je otpevala pesmu My Heart Wants Me Dead.

SaRaha i Boris Rene će ponovo pokušati da dođu do učešća u finalu u baražu koji će biti održan u Halmstadu za dve nedelje.

Treće polufinale u Norćepingu otvorili su voditeljka Gina Diravi i večerašnji gostujući voditelj Henrik Šifert, stand-up komičar. Oni su izveli pesmu nedavno preminulog pevača Dejvida Bouvija Under Pressure.

Nakon toga je počelo izvođenje takmičarskih numera. Prva je nastupila SaRaha sa pesmom zanimljivog naziva Kizunguzungu. Ona je rođena u Švedskoj, ali je odrasla u Tanzaniji, pa otuda i inspiracija za pesmu sa prepoznatljivim afričkim tonovima. Pesmu bržeg ritma pratila je i prikladna egzotična koreografija.

Drugi su nastupili Swingfly i Helena Gutara koji su izveli pesmu You Carved Your Name. Njihov duet brzog ritma i atraktivne koreografije nije osvojila švedsku publiku, pa su im dali dovoljan broj glasova samo za šesto mesto u ovom polufinalu.

Pesma Weight of the World grupe SMILO je bila treća numera ove večeri. Kako su najavili iz SVT-a, ovo je prvi put da se pesma ovog žanra nađe na Melodifestivalenu. U pitanju je EDM (Electronic Dance Music), koji je popularan u celom svetu, a jedan od njegovih predstavnika je i Šveđanin Avicii. Međutim, izgleda da švedski nacionalni izbor još uvek nije spreman za ovakvu vrstu muzike, pa je ova grupa zauzela peto mesto večeras.

After Dark je grupa koja je večeras nastupila pod rednim brojem četiri. Frontmen grupe Christer Lindarw je poznat po tome što se na sceni pojavljuje odeven kao žena. Pesmu Kom ut som en stjärna (Izađi kao zvezda) izveo je u pratnji bleštave scenografije i konfeta. Treba spomenuti da ova grupa ove godine proslavlja četrdeset godina postojanja, a ovo je njihovo treće učešće na Melodifestivalenu.

Šesti je nastupio Boris Rene sa pesmom Put Your Love on Me. Zanimljiva pesma umereno brzog ritma dopala se švedskoj publici koja je da Borisu priliku da nastupi i u drugoj šansi i tamo pokuša da se domogne finala. Pored toga što se bavi muzikom, Boris je i fudbaler u FK Degerfoš, koji trenutno nastupa u drugoj švedskoj ligi.

Poslednji je nastupio Oscar Zia sa pesmom Human. Favorit večerašnjeg polufinala opravdao je očekivanja sjajnom pesmom i odlično smišljenim i izrežiranim nastupom. Ovo je njegovo treće učešće na Melodifestivalenu, pa možemo reći da je već veteran na ovom takmičenju.

U toku prebrojavanja glasova, voditelji su se potrudili da gledaocima kraj malih ekrana, ali i u dvorani u Norćepingu ne bude dosadno. Pa je tokom prvog prebrojavanja Henrik Šifert održao kratak stand-up nastup, dok je za vreme drugog prebrojavanja Gina Diravi imala svoj plesni performans.

Naredne nedelje u gradu Jevle će biti održano poslednje, četvrto polufinale, kada ćemo čuti poslednjih sedam kompozicija ovogodišnjeg švedskog nacionalnog izbora. Tada će se glavnoj voditeljki Gini Diravi pridružiti švedska pevačica Sara Daun Fajner, koju evrovizijski fanovi znaju u ulozi čuvene Linde Vudruf.