Eurovision_YD_Logo

Poslušajte kandidate za predstavnika Ujedinjenog Kraljevstva

Britanski javni servis BBC danas je u saradnji sa Radijom 2 objavio 6 pesama koje će se takmičiti na nacionalnom izboru Eurovision: You Decide (Evrovizija: Ti odlučuješ) ovog petka, 26. februara od 20:30h. Takmičenje će se održati u O2 Forum Kentish Town dvorani u Londonu uz prenos na kanalu BBC Four i onlajn na eurovision.tv. Voditeljka programa biće Mel Gidrojk, koja je prošle godine komentarisala polufinala Pesme Evrovizije zajedno sa Skotom Milsom.

 U petak ćemo slušati sledeće kandidate (preslušajte pesme klikom na njihov naziv):

  1. Joe & Jake - You’re Not Alone 
    autori: Schwartz, Justin J Benson i S Kanes
  2. Bianca - Shine A Little Light 
    autori: Ash Howes, Cass Lowe, Leona Lewis i Richard Stannard
  3. DulcimaWhen You Go
    autor: Tomas Twyman
  4. Matthew James - A Better Man
    autori: Helienne Lindvall, Andrew Fromm i Peter Kvint
  5. Darline - Until Tomorrow 
    autori: Roy Stride, Joshua Wilkinson, Duck Blackwell i Jack McManus
  6. Karl William LundMiracle
    autor: Karl William Lund

Šou će uključiti panel gostiju koji će komentarisati pesme, ali odluka će biti isključivo na gledaocima.

Ko su učesnici?

JoeJakeDžo Vulford i Džejk Šejkšaft (Joe Woolford i Jake Shakeshaft) upoznali su se 2015. u britanskom izdanju talent šoua The Voice. Džejk (20) dolazi iz Stouka na Trentu i bio je deo tima vokalnog trenera will.i.am, ali eliminisan je u rundi dvoboja, dok je Džo (21) iz Rutina u Velsu i bio je deo tima Rite Ore gde je dospeo među najboljih osam. Ističu da pevanjem „You’re Not Alone“ pokušavaju da prenesu poruku da nisu sami već da su zajedno kao jedan izvođač, te da tako mogu više da napreduju. Poslušajte Džoa kako u Voice-u izvodi Jealous, i Džejka sa As Long As You Love Me.

BiancaBjanka Klakston (Bianca Claxton) je 25-godišnja pevačica iz Notingema, koja je prethodno imala uspeha kao članica ženske grupe Parade iz koje je istupila u februaru 2013. Kao soprano i čelista, nastupala je na turnejama Šakire i The Black Eyed Peas benda po Ujedinjenom Kraljevstvu. Za nju je učešće na nacionalnom izboru ostvarenje sna jer je oduvek gajila ambicije da predstavlja svoju zemlju na Pesmi Evrovizije. Pesma „Shine A Little Light“ govori o tome da kada ste na dnu, koliko god da se osećate loše, naći će se neko ili nešto što će vas nasmejati. Nastupala je i sa koautorkom pesme, Lionom Luis, a pevala je i prateće vokale Šer. Bila je u Nacionalnom dečjem orkestru par godina i kaže da je ona samo bila jedno dete, dok je orkestar kao velika disfunkcionalna familija. Poslušajte njen prvi singl Hi-5.

DulcimaDulčima Šouan (Dulcima Showan23) upoznala je autora pesme, Tomasa (27),  dok je zabavljala ljude na ulicama Kenterberija. Počeli su da sarađuju kada je Tomas pitao Dulčimu, tada klasičnu violinistkinju, da nastupi na muzičkom događaju koji je on organizovao. Najpre su sarađivali na folk-pop projektu „CoCo and the Butterfields“ sa kojim su 2012. godine pobedili na britanskom takmičenju neafirmisanih bendova „Live and Unsigned“. Nakon toga su bili pozivani da učestvuju na festivalima Glastenberi, Bestival, Kembridž Folk i na ostrvu Vajt. Uzbuđeni su što su dobili šansu da predstavljaju UK na Pesmi Evrovizije. Njihova pesma „When You Go“ govori o tome da treba imati hrabrosti i snage da se suočite sa gubitkom nekog posebnog, bilo da se radi o raskidu ili gubitku voljene osobe uvek možete naći svetlo na kraju tunela. Pesma ima za cilj da pomogne ljudima da se osećaju bolje u takvim situacijama. Poslušajte pesmu Warriors iz opusa pomenutog benda čiji je Dulčima član, a koji interesantno kombinuje folk, pop i hip hop žanrove.

MathhhewJamesMetju Džejms (Matthew James) bio je u sastavu boj benda Bad Boys Inc 90-ih godina, i sa njima je imao hit singl More To This World. Sa svojim bendom Madhen, nastupio je na venčanju princeze Zare Filips, najstarije unuke kraljice Elizabete i ragbiste Majka Tindala. Pesma „A Better Man“ govori o ljubavi, pronalaženju prave osobe i kako kaže Metju, lično može da se pronađe u pesmi. Omiljeni stihovi su mu ‘you inspire me, give me a reason to believe’ (ti me inspirišeš, daješ mi razlog da verujem), te navodi da je dobro oko sebe imati prijatelje koji će učiniti da budete još bolji. Pesma je snimljena u Stokholmu. Divi se Šveđanima i njihovoj privrženosti takmičenju za Pesmu Evrovizije. Na njega su najveći uticaj imali Dejvid Boui, grupa Kvin, Džordž Majkl, Madona, kao i njegov otac za koga kaže da zvuči kao Din Martin kada peva.

DarlineDarlin (Darline) je kantri pop duo formiran sredinom prošle godine zahvaljujući posredovanju Bena Earla iz britanskog kantri benda The Shires. Čine ga Cára Beth Beard (18) i Abby Inez (20) ljubiteljke kantri i rock muzike. Nakon zajedničkog pisanja prve pesme koristeći dve akustične gitare, rođen je njihov duo koga su nazvale po imenu pesme kantri benda The Civil Wars. Bile su predgrupa bendu The Shires u prepunoj O2 Shepherd’s Bush Empire dvorani u Londonu (poslušajte kako uživo zvuče Drink it Up/Jolene). Devojke se nadaju da će svako zavoleti pesmu „Until Tomorrow“, kao što su je i one zavolele kada su je prvi put čule. Omiljeni stih iz pesme im je “if you’ve never seen the dark then, you’ve never seen the stars’ (ako nikada nisi video mrak, onda nikada nisi video ni zvezde).

KarlWilliamLundKarl Vilijam Lund (Karl William Lund) je 29-godišnji kantautor iz Liverpula koji je studirao muziku na Univerzitetu Džon Mur. Tamo je učio da svira gitaru, ali bilo mu je prilično teško jer je levoruk, pa se priseća kako se zaključao u sobu dok nije naučio sve akorde.  Postavio je svoju obradu Bijonsinog hita Halo na YouTube što je primetio Rajan Sikrest, voditelj američkog Idola, i postavio na veb-sajt tog takmičenja. Pesmu „Miracle“ prvobitno je napisao 2012, a kasnije je doradio kada je njegovom bratu dijagnostikovan rak. Videvši mu osmeh na licu dok ide na hemoterapije koje su doprinele čudesnom oporavku, za njega je bilo inspirativno i shvatio je da je brat ta karika koja je nedostajala pesmi. Omiljeni stih pesme mu je ‘chasing down your star will never be the same again’ (traženje tvoje zvezde ti nikada više neće biti isto), koji ističe ljubav i divljenje prema nekom što je za njega poprimilo novo značenje zbog iskustva kroz koje je prošao. Njegove omiljene evrovizijska pesme su norveške „Monster Like Me“ i „Silent Storm“. Poslušajte Karlovu pesmu Lionheart.

Sada kada ste se upoznali sa svim takmičarima i njihovim pesmama, koga biste izdvojili kao svog favorita?