Foto: Walter Bieri (KEYSTONE)
Foto: Walter Bieri (KEYSTONE)

Rykka predstavlja Švajcarsku na Pesmi Evrovizije

Večeras je u Bodensee areni u Krojclingenu održano finale švajcarskog izbora za Pesmu Evrovizije 2016, pod nazivom „Entscheidungsshow“. U finalu je nastupilo 6 izvođača koji su prethodno odabrani nakon audicije održane početkom decembra. Desetočlani žiri i publika odlučili su da u Stokholm putuje Rajka (Rykka) sa pesmom „The Last Of Our Kind“.

„Osećam se kao da hoću da eksplodiram. Bilo je tako divno veče. Svi su bili fantastični i bilo je zabavno“ – izjavila je Rajka nakon proglašenja pobednika.

Konačan poredak takmičara bio je sledeći (nastupe možete da pogledate klikom na naziv pesme):

  1. Rykka – The Last Of Our Kind
  2. Bella C – Another World
  3. Vincent Gross – Half A Smile
  4. Stanley Miller – Feel The Love
  5. Theo – Because Of You
  6. Kaceo – Disque d’or

Pored svojih pesama, oni su otpevali i poznate svetske hitove kako bi bolje pokazali svoje mogućnosti. Vincent Gross je otpevao „Astronaut“ (u originalu izvode Sido feat. Andreas Bourani), Bella C se odlučila za „Empire State Of Mind (Part II)“ (Alicia Keys), Kaceo je pevao „Video Killed The Radio Star“ (Buggles), Theo pesmu „Photograph“ (Ed Sheeran), Rykka „Love Me Like You Do“ (Ellie Goulding), a Stanley Miller čuvenu „Hello“ (Adele).

Stručni žiri činili su Peter Ramón Baumann – zamenik predsednika OGAE Švajcarska, Yvan Jaquemet – muzički producent, Hana Gadze – iz muzičke redakcije SRF-a, Mélanie René – predstavnica Švajcarske na Evrosongu 2015, Flavio Tuor – muzički producent na RTR, Laurent Pavia – ispred RTS-a, Licia Chery – umetnica i pevačica, Priscille Alber – muzički programer, Romina Bruschi – pevačica i Nicola Loarnini – muzičar.

Končita i Flavijo (Foto: RSI/Twitter)

Končita i Flavijo (Foto: RSI/Twitter)

Publika je mogla da glasa za svog favorita pozivom ili slanjem rednog broja pesme SMS porukom po ceni od 0,80 franaka.

Po isteku vremena za glasanje, gledaoce su zabavili Končita Vurst i desetogodišnji Flavijo Ricelo, pobednik drugog izdanja švajcarskog talent takmičenja (DGST). Oni su zajedno otpevali pobedničku pesmu Evrovizije 2014, „Rise Like a Phoenix“.

Rykka, kojoj je pravo ime Kristina Rider, rođena je i odrasla u Vankuveru, Kanada. Ima švajcarske pretke i potiče iz muzičke porodice. Nekoliko godina živela je u obe zemlje. Pohađala je muzičku školu i radila kao ulični muzičar u pokretu. U međuvremenu je izdala nekoliko albuma: Kodiak (2012), Blackie Remixes (2013) i Rykka Electric Remixes (2014).

Interesantno je da Švajcarsku ponovo predstavlja jedna Kanađanka, nakon Selin Dion, koja je ovoj zemlji donela pobedu 1988. godine. Da li će i Rykka dosegnuti do vrha, ostaje nam da vidimo u maju, kada če najpre nastupiti u prvoj polovini drugog polufinala gde će se naći i predstavnik Srbije.

Pogledajte pobednički nastup: