Foto: ORF/Milenko Badzic
Foto: ORF/Milenko Badzic

Zoi predstavnica Austrije na 61. Evrosongu

Večeras je održano nacionalno finale u Austriji „Wer singt für Österreich?“ (Ko peva za Austriju) na kome je izabran 49. po redu predstavnik ove zemlje na izboru za Pesmu Evrovizije. Za Stokholm putuje Zoi (ZOË) sa pesmom „Loin d’ici“ (Daleko odavde) na francuskom jeziku.

Takmičari su nastupili sledećim redom (u zagradi su navedeni najpre zbirni, a potom i konačni poeni žirija):

  1. Vincent Bueno – All we need is that Love  (25 poena / 6)
  2. LiZZA – Psycho  (32 poena / 8)
  3. Orry Jackson – Pieces in a Puzzle  (19 poena / 5)
  4. Elly V – I’ll Be Around (Bounce)  (37 poena / 10)
  5. Lia Weller – Runaway  (18 poena / 4)
  6. Céline Roschek & Farina Miss – Sky is the Limit  (10 poena / 2)
  7. AzRaH – The One  (16 poena / 3)
  8. Sankil Jones – One More Sound  (28 poena / 7)
  9. Bella Wagner – Weapons Down  (36 poena / 9)
  10. ZOË – Loin d’ici  (28 poena / 7)

Svi večerašnji nastupi mogu da se pogledaju na veb-sajtu austrijske televizije ORF.

U prvom krugu glasanja, pravo glasa su imali i stručni žiri i publika. Žiri su činili Končita Vurst, pobednica Pesme Evrovizije 2014, Edita Malovčić poznatija pod umetničkim imenom Madita, pevačica i glumica, inače ćerka bosanskog pevača Kemala Malovčića,, Džuli Frost, poznata kao autorka Leninog „Satelita“ i saradnik svetski poznatih izvođača poput Madone, Bijonse i Pitbula i predstavnici austrijskih medija: Stefan Vajnberger (Kronen Zeitung), Astrid Hofer (Österreich), Ana Gastajger (Kurier), Kristian Fašing (Tiroler Tageszeitung), Martin Fihter-Ves (APA), Marko Šrojder (evrovizijski bloger, derstandard.at), Roland Bonimair (TV-Media) i Kristian Ude (Kleine Zeitung). Svaki član žirija je svoje mišljenje iskazao odmah nakon izvođenja pesme ocenivši je ocenom od 1 do 10, pa je maksimalan mogući broj poena bio 40. Poeni svih članova žirija su se sabrali i konvertovanjem u poene od 1 do 10 dobili smo konačan poredak žirija. Analogno, publika je glasala po izvođenju poslednje pesme, pa pesma koja je dobila najviše glasova putem telefonskog glasanja dobila je 10 poena, a ona sa najmanje glasova 1 poen. Sabiranjem glasova žirija i publike, u superfinale su se plasirale Elly V i Zoi. Konačnog pobednika i predstavnika Austrije odabrala je isključivo publika tokom brzog glasanja u trajanju od 90 sekundi, a ona je rekla da je Zoi ta koja treba da pakuje kofere. Da podsetimo, Zoi je prošle godine zauzela 3. mesto na njihovom izboru sa pesmom „Quel Filou“.

U revijalnom delu programa, Končita je otpevala svoju pesmu sa austrijskog izbora 2012. godine „That’s what I am”, ali u novom ruhu.

Poslušajte pobedničku pesmu „Loin d’ici“