Foto: Thomas Hanses (EBU)
Foto: Thomas Hanses (EBU)

Koncept Pesme Evrovizije prenosi se u Aziju

Australijski javni servis SBS, objavio je da je potpisao ekskluzivnu opciju sa Evropskom radiodifuznom unijom (EBU) koja omogućava osnivanje azijske verzije takmičenja za Pesmu Evrovizije. SBS i partnerska produkcija Blink TV, sada istražuju mogućnost za uspostavljanje istog formata takmičenja u azijsko-pacifičkom regionu koje bi okupilo do 20 zemalja u jednom izuzetnom finalu koje bi se emitovalo uživo.

„Prva Pesma Evrovizije održana je 1956. godine sa ciljem da ujedini nacije i istraži novu televizijsku tehnologiju. Od tada, više od 50 nacija je učestvovalo na ovom takmičenju koje doseže do skoro 200 miliona gledalaca svake godine“ – rekao je Jon Ola Sand, izvršni supervizor Pesme Evrovizije.

Prvo izdanje novog takmičenja trebalo bi da ugosti Australija 2017. godine, nakon čega će takmičenje organizovati i druge zemlje azijsko-pacifičkog regiona. Prava emitovanja biće licencirana na globalnom nivou pa će događaj pružiti šansu za zemlje tog regiona da prikažu svoj talenat svetu.

„Uzbuđeni smo zbog činjenice da Evrovizija prelazi kontinentalne granice i širi se na azijske zemlje. Australijski SBS emituje Pesmu Evrovizije više od 30 godina, tako da osećamo da su oni savršen partner za izgradnju alijanse mreža, koji će azijskim izvođačima i autorima dati priliku da nastupe na evrovizijskoj sceni“ – rekao je Frank-Diter Frajling, predsedavajući Referentne grupe Pesme Evrovizije.

„Kao zvaničan emiter Pesme Evrovizije preko 30 godina, biće nam drago da istražimo mogućnost da donesemo događaj ovog kalibra bliže našim obalama. jačajući multikulturalne veze u našem regionu. Azija i Pacifik imaju spektakularnu muzičku kulturu i savršen su naredni korak za proširenjem evrovizijskog brenda. čime će se izuzetna popularnost kod Australijanaca preneti na širi region“ – izjavio je generalni direktor SBS-a Majkl Ebajd.

Ostaje nam da vidimo da li če se planovi ostvariti i takmičenje stići možda i do milijardu gledalaca širom Azije. Takođe, postavlja se pitanje da li bi to značilo da Australiju više nećemo gledati na Pesmi Evrovizije, već da će svoje mesto naći na tom novom takmičenju.

Izvor
  • eurovision.tv