Foto: V. Radžiūno (LRT)
Foto: V. Radžiūno (LRT)

Litvanija – Doni Montel ponovo na Evrosongu

U Litvaniji je večeras konačno došlo do raspleta. Doni Montel pretstavljaće Litvaniju na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije u Stokholmu sa pesmom „I’ve Been Waiting for This Night“.

Litvanska nacionalna selekcija pod nazivom Eurovizija 2016, koja je počela još 9. januara, večeras nam je konačno dala njihovog predstavnika u Stokholmu. Od 27 takmičara koliko je prošlo kroz takmičenje od samog njegovog početka, samo njih šest je ostalo u večerašnjem finalu. Oni su nastupili po redosledu:

  1. Ruslanas Kirilkinas – In My World
  2. Ieva Zasimauskaite – Life (Not That Beautiful)
  3. Aiste Pilvelyte – You Bet
  4. Erica Jennings – Leading Me Home
  5. Ruta Sciogoleviate – United
  6. Donny Montell – I’ve Been Waiting For This Night

Odluka o litvanskom predstavniku na predstojećoj Evroviziji bila je na publici i žiriju u odnosu 50%:50%. Žiri je imao devet članova, a večeras je pored litvanskog žirija koji je brojao šest članova, bilo i tri predstavnika internacionalnog žirija. Telefonsko glasanje je bilo otvoreno tokom cele finalne večeri. Doni je tokom cele emisije imao najveći broj glasova. Najbliža njemu bila je Erika, koja mu se nakon svog nastupa približila na samo stotinak glasova razlike, ali kako je veče odmicalo ta prednost postala je sve ubedljivija. Na kraju, Doni pobeđuje kod publike sa preko pet hiljada glasova više od Erike.

Glasovi žirija se nisu mnogo razlikovali od glasova publike. Doni je i tu dobio najveći broj poena, odmah iza Erike, i osvojio svoju kartu za Stokholm.

Na kraju je tabela izgledala ovako:

  1. Donny Montell – 12 poena
  2. Erica Jennings – 10 poena
  3. Ruta Sciogoleviate – 8 poena
  4. Ieva Zasimauskaite – 7 poena
  5. Aiste Pilvelyte – 7 poena
  6. Ruslanas Kirilkinas – 6 poena

Pred sam kraj šoua, nastupila je i Dejzi Sajron, koja je takođe bila i deo mađunarodnog žirija.

Ko je Doni Montel?

Doni Montel je 28-godišnji litvanski pop pevač. On ni malo nije nepoznat evrovizijskoj publici. On je već jednom imao čast da predstavlja Litvaniju, na Evroviziji u Bakuu 2012. godine, kada je osvojio četrnaesto mesto u velikom finalu, što je najbolji rezultat ove države u ovoj deceniji. Kako je zvučala pesma „Love Is Blind“, možete se prisetiti ovde.

Litvanija će u Stokholmu nastupiiti u prvoj polovini druge polufinalne večeri 12. maja.

Pogledajte pobednički nastup

Kako ste vi zadovoljni litvanskim pretstavnikom ove godine?