MF2016_blog

Melodifestivalen 2016: Blog uživo (FINALE)

Večeras se održava finale najpopularnijeg nacionalnog izbora u Evropi – švedskog Melodifestivalena. Naš sajt vam omogućava da pratite ovo takmičenje putem bloga uživo na kojem ćete moći da saznate nešto više o takmičarima ili, ako ne razumete švedski, da shvatite o čemu pričaju voditelji.

Voditelji finalne večeri su Gina Dirawi i William Spetz.

Ovde možete ponovo pogledati snimak finala.

Večeras vas izveštavamo o dešavanjima u Friends Areni u Stokholmu u formi bloga uživo. Budite sa nama!

Prenos Melodifestivalena u realnom vremenu

Ovo je blog uživo, koji će se automatski ažurirati, tako što će se najnovije poruke same pojavljivati na vrhu. Stoga, nije potrebno da ponovo učitavate stranicu, kako biste videli najnovije komentare.
22:54
Ivan Simonović

Frans je pobedio osvojivši 68 poena publike.

22:04
Ivan Simonović

Boris Rene i Ace Wilder po 35 poena, Lisa Ajax 33 poena, Samir i Viktor 31 poen.

22:02
Ivan Simonović

28 poena dobija David Lindgren.

21:50
Ivan Simonović

Glasanje je u ovom trenutku završeno.

21:49
Ivan Simonović

Melodifestivalen ove godine obeležava 15 godina od pravljenja modernog modela takmičenja. Sada će nastupiti pevači koji su obeležili ovih proteklih petnaest godina. To su DJ Mendez, Mariette, Timoteij, Brandsta City släckers, Linus Svenning, Sarah Dawn Finer, Magnus Carlsson, Caroline af Ugglas, Andreas Johnson, Nanne Grönvall, Anton Ewald, Kikki & Bettan, BWO, Charlotte Perrelli i After Dark.

21:44
Ivan Simonović

Vreme je za drugu večerašnju rekapitulaciju.

21:43
Ivan Simonović

Australija: Wiktoria 8, Oscar Zia 10, Ace Wilder 12 poena

21:42
Ivan Simonović

Norveška: Molly Sanden 8, Oscar Zia 10, Wiktoria 12 poena

21:41
Ivan Simonović

Slovenija: Wiktoria 8, Oscar 10, Ace Wilder 12 poena

21:40
Ivan Simonović

Italija: Oscar Zia 8, Frans 10, Ace Wilder 12

21:39
Ivan Simonović

Izrael: Frans 8, Oscar Zia 10, Wiktoria 12 poena.

21:38
Ivan Simonović

Frans je dobio 12 poena iz Holandije.

21:37
Ivan Simonović

Kipar je dao 12 poena Fransu, a Belorusija je isti broj poena dala Oscaru Zii.

21:36
Ivan Simonović

Dvanaest poena iz Bosne i Hercegovine ide za Fransa.

21:34
Ivan Simonović

Pobednika će odlučiti glasovi publike i međunarodnog žirija u odnosu 50%:50%. Žiri će činiti predstavnici iz sledećih 11 zemalja: Bosne i Hercegovine (Dejan Kukrić), Kipra (Klitos Klitou), Belorusije (Olga Salamakha), Holandije (Daniel Dekker), Estonije (Mart Normet), Izraela (Tali Eshkoli), Italije (Nicola Caligiore), Slovenije (Maja Keuc), Francuske (Bruno Berberes), Norveške (Stig Karlsen) i Australije (Stephanie Werrett). Oni će ukupno podeliti 473 poena – svaki žiri će dodeliti 1, 2, 4, 6, 8, 10 i 12 poena, od kojih će se najniža četiri poena samo grafički prikazati, kao što to biva i na Pesmi Evrovizije. Takođe i publika će podeliti ukupno 473 poena, ali na osnovu procenata osvojenih glasova.

Melodifestivalen ove godine obeležava 15 godina od pravljenja modernog modela takmičenja. Sada će nastupiti pevači koji su obeležili ovih proteklih petnaest godina. To su DJ Mendez, Mariette, Timoteij, Brandsta City släckers, Linus Svenning, Sarah Dawn Finer, Magnus Carlsson, Caroline af Ugglas, Andreas Johnson, Nanne Grönvall, Anton Ewald, Kikki & Bettan, BWO, Charlotte Perrelli i After Dark.

21:32
Ivan Simonović

Umesto animacije malog dečaka, na sceni sa Monsom se nalazi pravi dečak. Pesma je u drugačijem aranžmanu.

21:29
Ivan Simonović

Pre nego što čujemo glasove žirija iz 11 zemalja sveta, pogledaćemo nastup prošlogodišnjeg pobednika Melodifestivalena i Pesme Evrovizije Månsa Zelmerlöwa. On će izvesti svoju pobedničku pesmu Heroes, ali na malo drugačiji način.

21:29
Ivan Simonović

Nakon što je komentarisala sa Oscarom nastup grupe After Dark, Gina sada razgovara sa Samirom i Viktorom.

21:27
Ivan Simonović

Gina je sada u green roomu. Razgovara sa Oscarom Ziom, koji je nastupio peti sa pesmom Human.

21:26
Ivan Simonović

Pokazuje kako je Gina češće menjala frizere nego partnere tokom različitih polufinala.

21:25
Ivan Simonović

Jonas Gardell rezimira ovogodišnji festival kroz skandale koji su se desili, ali i šaljivo upoređuje frizure učesnika festivala. Takođe napominje da su svi pevači šlagera ispali u polufinalima.

21:22
Ivan Simonović

Vreme je da čujemo poslednju lekciju profesora Jonasa Gardela. Za razliku od prethodnih takmičarskih večeri, takozvanu Šlager školu, sada pohađamo uživo.

21:20
Ivan Simonović

Odslušali smo sve pesme, a sada je vreme da čujemo dramsko izvođenje pesme Kom grupe Timoteij. Pesmu recituju Pernilla August & Michael Nyqvist.

21:16
Ivan Simonović

Gina se nalazi u green roomu, koji se sada nalazi u sredini dvorane. Ona najavljuje prvu rekapitulaciju.

21:14
Ivan Simonović

Samir i Viktor su odlučili da večeras odu i korak dalje. Večeras se kupaju u kupaćim gaćama.

21:10
Ivan Simonović

Vreme je za poslednju takmičarsku pesmu za večeras.

Samir i Viktor uspevaju da se plasiraju u finale iz druge šanse drugu godinu za redom. Ovo je njihovo drugo učešće na festivalu, a zahvaljujući vodi i svlačenjem uspeli su da dođu do finala. Pesmu Bada nakna (Kupajmo se goli) napisali su Fredrik Kempe, David Kreuger, Anderz Wrethov.

21:09
Ivan Simonović

Sada voditelj William pokušava da intervjuiše rekvizitere koji postavljaju scenografiju za pesmu Samira i Viktora.

21:08
Ivan Simonović

Na Prvom programu RTS-a počela je emisija Pesma Srbije za Evropu u kojoj će biti predstavljena naša pesma. Obavestićemo vas kad će je prikazati, da biste se uključili u program RTS-a.

21:04
Ivan Simonović

Debitant za debitantom. Nakon Fransa, kojeg je propratio veliki broj ovacija tokom izvođenja, nastupa dve godine starija Wiktoria.

Pretposlednja večeras nastupa Wiktoria. Ovo je prvi nastup pevačice na švedskom nacionalnom izvoru koja ima samo 19 godina. Osvojila je publiku u drugom polufinalu i obezbedila direktno učešće u finalu. Pesmu Save Me napisali su Jens Siverstedt, Jonas Wallin, Lauren Dyson.

20:59
Ivan Simonović

Posle fudbalera Borisa, vreme je za Fransa. Kako kažu ankete sprovedene prethodnih dana, Frans je apsolutni favorit publike.

Pod rednim brojem deset nastupa Frans. Iako ima samo 17 godina, on je poznat švedskoj javnosti skoro već skoro deset godina, zahvaljujući pesmi koju je posvetio popularnom švedskom fudbaleru Zlatanu Ibrahimoviću. Večeras nastupa sa pesmom If I Were Sorry čiji su autori Oscar Fogelström, Michael Saxell, Fredrik Andersson i sam izvođač.

20:56
Ivan Simonović

Boris je promenio boju odela. U polufinalu i baražu nastupao je u bordo odelu, dok je za večerašnje finale odabrao odelo bele boje ispod kojeg nosi crnu košulju. Na glavi nosi crni šešir.

20:54
Ivan Simonović

Posle spektakularnog nastupa jednog od favorita, nastupa Boris Rene.

Boris Lumbana, poznatiji kao Boris René još jedan je ovogodišnji debitant. U finale se plasirao putem baraža, a ono što je zanimljivo u vezi sa njim jeste da igra u prvom tim švedskog drugoligaša Degerfoša. Pesmu Put Your Love On Me napisali su Tobias Lundgren, Tim Larsson i sam izvođač.

20:49
Ivan Simonović

Nakon Robina Bengtssona nastupa Molly Sanden.

Broj osam večeras je rezervisan za mladu veteranku Molly Sandén. Ovo je njeno treće učešće na Melodifestivalenu, a postala je poznata javnosti nakon učešća na Dečijoj pesmi Evrovizije 2006. godine kada je osvojila treće mesto, što je najbolji plasman Švedske na tom takmičenju. Večeras izvodi pesmu Youniverse. Autori pesme: Danny Saucedo, John Alexis i sam izvođač.

20:44
Ivan Simonović

Vreme je za još jednog večerašnjeg favorita – Robina Bengtssona.

Robin Bengtsson je još jedan debitant koji se plasirao u finale festivala. Javnosti je postao poznat nakon osvajanja trećeg mesta u takmičenju Idol 2008. godine. Ubrzo je objavio i svoj prvi singl. Večeras nastupa sa pesmom Constellation Prize koju su napisali Bobby Ljunggren, Henrik Wikström, Mark Hole, Martin Eriksson.

20:43
Ivan Simonović

Lynda Woodroof nam govori o običajima za švedske praznike na šaljiv način. Objašnjava da Šveđani jedu ista jela i pevaju iste pesme za svaki praznik.

20:40
Ivan Simonović

Pozdravlja nas čuvena Lynda Woodruf, alter ego pevačice i glumica Sare Daun Fajner.

20:35
Ivan Simonović

Sada nas očekuje malo brži ritam, jer nastupa još jedan favorit – Ace Wilder.

Šesti izvođač večeras je Ace Wilder kojoj je ovo drugo učešće na ovom festivalu. Prvi put je nastupila pre dve godine kada je zauzela drugo mesto u finalu, iza Sanne Nielsen, koja je u Kopenhagenu bila treća. Večeras nastupa sa pesmom Don’t Worry, koju je pored nje napisao prošlogodišnji pobednički tim u sastavu: Joy Deb, Linnea Deb, Anton Hård af Segerstad, Behshad Ashnai.

20:32
Ivan Simonović

Podsećamo vas da u plejeru koji se nalazi iznad ove objave možete gledati direktan prenos večerašnjeg finala Melodifestivalena.

20:30
Ivan Simonović

Nakon brzog afričkog rtima, vreme je da malo predahnemo uz sporu, ali moćnu pesmu Oscara Zie.

Oscar Zia se vraća na Melodifestivalen i pokušaće da iskoristi svoje treće učešće na takmičenju  da bi ostvario pobedu. Rođen je 1996, a prvi put je nastupio na takmičenju 2013. sa Behrangom Mirijem. Drugo učešće mu je bilo uspešnije i uspeo je da se plasira u finale sa pesmom Yes We Can. Večeras nastupa sa kompozicijom Human. Autori: Victor Thell, Maria Smith i sam izvođač.

20:25
Ivan Simonović

David Lindgren je završio sa svojim „laserskim“ nastupom. Sada je vreme za malo afričkog ritma i pevačicu sa zanimljivim imenom – SaRaha.

Još jedan ovogodišnji debitant, SaRaha, rođena je u Švedskoj, ali je odrasla u Tanzaniji, gde je ostvareni umetnik. Počela je da komponuje kao tinejdžerka, a ovu pesmu je napisala zajedno sa Anderzom Wrethovom i Arashom, kome je ovo prvo učešće na Melodifestivalenu. On je 2009. predstavljao Azerbejdžan. Tekst pesme Kizunguzungu je na engleskom i svahiliju.

20:20
Ivan Simonović

Posle nastupa sporog ritma Lise Ajax vreme je za Davida Lindgrena.

Prošle su tri godine od poslednjeg nastupa Davida Lindgrena na Melodifestivalenu. Ove godine se vratio i prošao direktno u finale iz drugog polufinala. Ovo je njegovo treće učešće na švedskom nacionalnom izboru. We Are Your Tommorow, pesmu sa kojom večeras nastupa, napisali su Anderz Wrethov, Sharon Vaughn, Gustav Efraimsson.

20:16
Ivan Simonović

Nakon brzog i magičnog nastupa grupe Panetoz nastupa Lisa Ajax.

Lisa Ajax je pobedila u finalu švedske verzije emisije Idol koje je održano u Globenu, a sada se bori da predstavlja Švedsku u istoj toj dvorani. Rođena je 1998. godine u Jerfali, a pre učešća u Idolu, učestvovala je na Lilla Melodifestivalenu (Mali Melodifestival) 2012. godine sa pesmom Allt som jag har (Sve što imam). Večerašnju pesmu broj 2 My Heart Wants Me Dead stvorio je tim prošlogodišnjeg pobednika Månsa Zelmerlöwa. To su Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad, Nikki Flores, Sara Forsberg. Lisa se u finale plasirala iz trećeg polufinala.

20:12
Ivan Simonović

Večeras prva nastupa grupa Panetoz. Ovo je njihovo drugo učešće na Melodifestivalenu, a prvi put su učestvovali 2014. godine sa pesmom Efter solsken kada su završili na devetom mestu u finalu. Grupa ima šest članova, a njihova imena su Pa Moudou Badjie, Nebeyu Baheru, Johan Hirvi, Njol Badjie i Daniel Nzinga. Večeras će izvesti pesmu Håll om mig hårt, kojom su se u finale plasirali iz druge šanse prošle subote. Autori pesme su Jimmy Jansson, Karl-Ola Kjellholm, Jakke Erixson, Pa Modou Badjie, Njol Badjie, Nebeyu Baheru.

20:11
Ivan Simonović

Pre nego što nastupe izvođači, voditelji predstavljaju sve koji sarađuju sa pevačima da bi njihvoi nastupi bili što bolji.

20:09
Ivan Simonović

Voditelji predstavljaju večerašnje takmičare i objašnjavaju načine glasanja za gledaoce u Švedskoj.

20:07
Ivan Simonović

Zahvaljujući plejeru, finale možete pratiti i na ovoj stranici. Prikaz finala nalazi se iznad ovih objava.

20:05
Ivan Simonović

Počeo je prenos večerašnjeg finala. Za početak gledamo kako su Gina Dirawi i William Spetz zahvaljujući Youtube-u dospeli do mesta voditelja najvećeg zabavnog programa u Švedskoj,

19:43
Ivan Simonović

Favorit foruma OGAE Serbia je Robin Bengtsson koji će večeras izvesti kompoziciju Constellation Prize. Pogledajte i ostale rezultate.

13_zpshumrqy88

19:32
Ivan Simonović

Dobro veče. Ostalo je još nešto manje od pola sata do početka finala Melodifestivalena. Ostanite uz nas.