Tereza_OciDuse

Tereza Kesovija objavila novi album „Oči duše“

Hrvatska pevačica Tereza Kesovija izdala je novi studijski album pod nazivom Oči duše. Nakon 55 godina uspešne karijere, Tereza se odlučila na izdavanje novog albuma sa kojim želi staviti krunu na svoj dosadašnji muzički rad. Album je sniman 2015. godine, a među saradnicima na albumu nalaze se Branimir Mihaljević, Maya Sar, Đelo Jusić i drugi.

Jedna od najuspešnijih pevačica sa prostora bivše Jugoslavije čak dva puta bila je učesnica takmičenja za najbolju pesmu Evrovizije. Kao predstavnica Monaka učestvovala je 1966. godine u Luksemburgu sa kompozicijom „Bien plus fort“ gde je sa čuvenim Domenikom Modunjom podelila poslednje mesto ne dobivši ni jedan poen od strane evrovizijskog žirija. Sa kompozicijom „Muzika i ti“ predstavljala je Jugoslaviju u Edinburgu 1972. godine osvojivši 9. mesto u konkurenciji 18 zemalja. Godine 1987. kao predstavnica RTV Beograd nastupa na takmičenju „Jugovizija“ sa kompozicijom „Tko mi je kriv“. Poslednji pokušaj da se pojavi na velikoj evrovizijskoj sceni bio je 2001. godine na festivalu „DORA“ na kom se pojavljuje sa pesmom „Zlatni ključ sudbine“.

Tereza Kesovija rođena je u Dubrovniku kome je tokom svoje dosadašnje karijere poklonila i posvetila dosta svojih pesama. Jedna je od najtiražnijih jugoslovenskih, odnosno hrvatskih pevačica, a u Hrvatskoj je proglašena za najuspešniju umetnicu svih vremena. Pobednica je mnogobrojnih festivala u zemlji i inostranstvu, a posebno je poznata i po internacionalnoj karijeri koju je izgradila u Francuskoj. Nekoliko puta nastupala je u čuvenoj pariskoj „Olimpiji“, a odlikovana je i proglašena Vitezom Visokog odličja za doprinose u kulturi Chevalier des Arts et Lettres, koju dodeljuje predsednik Republike Francuske.

Poslušajte pesmu „Ostavi me tu“ sa novog Terezinog albuma

Takođe, poslušajte i naslovnu numeru „Oči duše“

Izvor
Dragan Goldman