Foto: Thomas Hanses (EBU)
Foto: Thomas Hanses (EBU)

Gotove i druge probe učesnika prvog polufinala

U stokholmskoj Globen areni pre nekoliko trenutaka završena je i poslednja proba učesnika prve polufinalne večeri. Ovog puta učesnici su imali nešto manje vremena nego na prvoj probi pa je tako svaka  država bila po 20 minuta na sceni. Neki su razočarali, neki opravdali ulogu favorita, ali krenimo redom.

1. Finska

Prva na sceni Globena pojavila se Sandhja koja nije promenila mnogo toga u odnosu na prvu probu pa je tako i odevna kombinacija ostala ista. Ono što najviše zameraju Finkinji je da joj nedostaje energije kako u glasu tako i u pokretima jer ova pesma to baš zahteva. Ako ne bude nekih većih promena sve su prilike da će i ove godine Finska završiti takmičenje u polufinalu.

2. Grčka

Grupa Argo je, kao što smo očekivali i pre prve probe, na najbolji način ubacila svoje tradicionalne elemente u sam nastup pa su tako i oni koji su očekivali da Grčka po prvi put ne uđe u veliko finale sada skoro pa sigurni da će ova zemlja nastaviti svoj uspešni niz.

3. Moldavija

Treća po redu nastupila je Lidia Isac iz Moldavije koja nije puno toga menjala u koreografiji u odnosu na prvu probu. Astronaut za kojeg se mnogi pitaju koja je njegova svrha u samom nastupu je i dalje tu. U pesmi je dodat i kraći deo na francuskom jeziku ali se većina složila da ova zemlja ni ove godine neće dva puta nastupati na Evrosongu.

4. Mađarska

Posle Moldavije na scenu je izašao predstavnik našeg severnog suseda Freddie koji sem stajlinga nije puno toga promenio u odnosu na nastup u naconalnom finalu. Mnogi bi se složili da u ovom slučaju ništa nije ni trebalo menjati jer Mađar ima jako efektan nastup i svi ga vide kao sigurnog finalistu.

TH0000145_13

5. Hrvatska

Na red je došla i jedna od najiščekivanijih proba za posetioce našeg foruma. Kao i prvog dana najviše komentara je izazvao Ninin ogrtač, a sada smo imali priliku da vidimo i haljinu za koju kažu da je još gora. Ali pošto je pesma odlična kao i sama Nina Kraljić ipak se može očekivati da se Hrvatska ravnopravno bori sa favoritima ovog polufinala za prolaz dalje.

_P6_4630

6. Holandija

Holandija se poučena dobrim iskustvom iz 2014. godine odlučila da i ove godine ima nastup koji odiše jednostavnošću ali je u isto vreme jako efektan i Holandija će se vrlo verovatno za razliku od prošle godine plasirati u finale.

TH00001452_2

7. Jermenija

Na red je došla i Iveta Mukuchyan iz Jermenije koja je imala jedan od najvećih skokova na kladionicama nakon prvih proba. Iako se još uvek ne vidi sve, može se zaključiti da će ova zemlja imati jako dobar nastup i da se može umešati i u borbu za pobedu u finalu u kome će se sigurno naći.

8. San Marino

Serhat koji predstavlja ovu zemlju je sledeći koji je izašao na scenu. Nije se mnogo toga promenilo u odnosu na prvu probu sem odela. Većina novinara smatra da će se San Marino boriti sa još nekim zemljama za to da ne završe na poslednjem mestu u polufinalu.

9. Rusija

Posle San Marina na scenu je izašao možda i najveći favorit za pobedu ove godine. Još jednom je dokazano da u novoj eri Evrosonga nastup jednostavno znači koliko i sama pesma. Posle ove probe još više su skočile šanse da Rusija završi ako ne na pobedničkom postolju onda među prvo troje na tabeli.

10. Češka Republika

Nesreću da nastupa posle velikog favorita imala je upravo ova zemlja ali ako je suditi po probi i izveštajima sa lica mesta može se očekivati da po prvi put vidimo Češku u finalu ovog prestižnog takmičenja, jer za razliku od prošle godine nisu toliko omanuli u nastupu.

TH000014528_3

11. Kipar

Posle balade iz Češke Republike na scenu je izašao rok sastav iz Kipra Minus One koji je razdrmao sve prisutne uz komentare da je nastup dobar i da ako ne ponove uspeh Turske iz 2010. godine na čiji nastup pomalo podsećaju, može bar do prvih deset na tabeli.

12. Austrija

Posle energičnog Kipra na sceni se pojavila nešto smirenija predstavnica Austrije koja nam je pokazala upravo ono što smo videli i na prvoj probi. Posle ovog nastupa Austrija je zemlja za koju je jako nezahvalno predvideti šta može da uradi na takmičenju.

13. Estonija

Sledeći se na sceni pojavio predstavnik Estonije koji isto tako nije puno toga menjao u odnosu na prvu probu. Može se reći da uz dosta dobar nastup i izvođenje ove numere, Estonija skoro pa sigurno ide u finale i ove godine.

14. Azerbejdžan

Nakon Estonije na red je došla i proba Azerbejdžana pa je tako na scenu izašla Samra. Oni koji su prisustvovali probama nisu bili zadovoljni nastupom za koji kažu da nije na nivou ove zemlje a pogotovo vokalnim izvođenjem. Uprkos tome, kažu da Azerbejdžan ipak ima velike šanse za finale.

15. Crna Gora

Neki kažu da su se šanse za prolaz povećale našim južnim susedima nakon lošeg nastupa Azerbejdžana koji nastupa pre njih, ali je ipak i dalje više onih koji tvrde da iako je nastup solidan, Crna Gora sigurno neće ući u finale jer pesma jednostavno odudara od nekih evrovizijskih okvira.

16. Island

Nije se mnogo toga promenilo u odnosu na prvu probu kao i samo nacionalno finale, mada ovog puta animacija na ekranima biće u plavoj nijansi. Iako je nastup fenomenalan, Island i dalje stoji začuđujuće loše na kladinicama ali je većina složna u tome da Island može da iznenadi mnoge i da se umeša u borbu za sam vrh ili pak da ponovi drugo mesto iz 2009. godine.

17. Bosna i Hercegovina

Naše komšije su vokalno bili jako dobri još jednom, mada se nekim elementima koreografije mnogi čude. Finale definitivno nije sigurno ali se nadamo da će ova zemlja ipak naći svoje mesto u njemu.

18. Malta

Poslednju probu za danas od učesnika prvog polufinala imala je Malta. Videli smo sličnu koreografiju kao na prvoj probi, ali osećaj je da ipak još sve karte nisu otvorene. Mnogi su saglasni u tome da će opravdati poziciju sa kladioničarskih lista pa će se povratnica na Evrosong naći u još jednom finalu gde će ipak malo teže ponoviti svoj prethodni rezultat.

19. Francuska

Večeras je svoju prvu probu imao jedan od glavnih favorita takmičenja – predstavnik Francuske Amir, koji se pojavio u elegantnom plavom kostimu i beloj majici. Zvezdana pozadina sa planetama i svetla su dobro podešeni i čine konzistentnu atmosferu tokom francuskog nastupa. Scenom dominira plava boja u različitim nijansama, da bi na kraju nastupa bila osvetljena u bojama francuske zastave.

Amir_prva_proba

20. Španija

Poslednja proba za danas bila je rezervisana za Španiju. Barei je po prvi put imala priliku da stane na evrovizijsku pozornicu, nastup je energičan, mada navodi se da pet pratećih vokala i ne zvuči baš najbolje. Pevačica nosi mini haljinu boje starog zlata i crno-bele čizmice, dok su prateći vokali nose crno-bele košulje stilizovane da liče na mini haljine. Španci koriste efekat odraza u ogledalu, a interesantno je i da Barei pada u sredini nastupa, što se isprva učinilo kao slučajnost, ali ispostaviće se da je to bilo sa namerom.

Barei_prva_proba

Sutra predstoje prve probe tri direktna finalista – Nemačke, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva, a potom i druge probe svih 18 učesnika drugog polufinala, uključujući Srbiju.

Fotografije: Thomas Hanses, Anna Velikova, Andres Putting (EBU)