jamala1

Upoznajte Džamalu

Susana Jamaladinova, umetničko Džamala, ukrajinska je pevačica i kompozitor. Ovogodišnja pobednica Pesme Evrovizije rođena je 27. avgusta 1983. godine u gradu Oš u Kirgistanu od majke Jermenke i oca Krimskog Tatara.

jamala

Džamala izvodi muziku različitih žanrova i to stilove poput soula, džeza, fanka, folka pa čak i elektronike. Svoje prve profesionalne korake u muzici napravila je već sa 9 godina. Uprkos tome što je mala devojčica njoj je trebalo svega nekoliko sati da snimi pesme za album, pesme posvećene Krimskim Tatarima i pesme za decu.

Pesme na ovom albumu odražavaju se na moje stanje uma i moja osećanja u ovom momentu. U svakoj tražim moj put do kuće, moju ljubav i nadu za bolju budućnost. Ova pesma sa kojom sam nastupala na Pesmi Evrovizije mi je posebna. Napisala sam je pre godinu i po dana. Inspirisana je pričom koju sam čula od moje bake. Priča o tragediji koja je zadesila moju familiju i sve Krimske Tatare 1944. godine – rekla je Džamala.

jamalaa

Džamala je završila muzički koledž i Nacionalnu muzičku akademiju u Kijevu kao izvođač operske muzike i bila je u pripremama da nastavi karijeru u klasičnoj muzici, ali njeni planovi se menjaju na leto 2009. godine posle njenog velikog uspeha na „New Wave“ internacionalnom takmičenju mladih pevača u Letoniji, gde je osvojila Grand Prix nagradu. Njena brilijantna interpretacija privukla je pažnju milionskog auditorijuma, kako gledalaca tako i muzičkih stručnjaka. Tokom sledećih meseci nastupala je skoro svakodnevno u različitim televizijskim programima širom Ukrajine i Rusije, a uz sve to nagrađena je u kategoriji pevač i lice godine.

 

jamala5

Njen prvi album „For every heart“ izdat je 2011. godine i sastojao se od pesama koje je sama komponovala. Džamala tvrdi da je stvorila novi pravac u muzici i nazvala ga „Ukrajinska duša“ . Svakim novim nastupom mogli smo da vidimo uvek drugačiju Džamalu, ali bez obzira na tu činjenicu uvek bismo je prepoznali po glasu bez obzira šta je pevala. Njen drugi album „All or nothing“ (2013) snimila je sa simfonijskim orkestrom i počela je da eksperimentiše sa elektronskim zvukom. Ovaj pravac prvi put se „osetio“ na sledećem albumu „Thank You“ (2014), a nastavio je da živi i na sledećem „Breath“ (2015).

Džamala je predstavljala Ukrajinu na mnogim internacionalnim festivalima. Jedan od značajnijih je „Final Draw“ za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2012. godine, gde je pevala svoju pesmu „Goal“, a taj program prenosio se u 150 zemalja širom sveta. Postala je zvezda mnogobrojnih muzičkih festivala različitih žanrova širom Ukrajine, Rusije, Poljske, Letonije i Turske. Održala je i više koncertnih tura širom Ukrajine.

jamala42016. godine Džamala izdaje singl „1944“ koji je posvećen deportaciji Krimskih Tatara na istok Sovjetske Republike. Pobedila je na ukrajinskom nacionalnom izboru za Pesmu Evrovizije u Stokholmu. Svi poznati svetski mediji bili su zainteresovani za intervju sa Džamalom, mediji kao što su The Guardian, The Washington Post, Le Monde, The New York Times, Billboard, BBC, Reuters, Associated Press, France Press, France 24, Deutsche Welle, Euronews, ARD, ZDF, The Times, Bild, Die Welt, Stern i mnogi drugi.

Dve važne poruke sadrži pesma „1944“. Prva je da nikada ne zaboravimo ovu tragediju našeg naroda, moramo našu decu podsećati na to, kako bi ona uspela da spreče da se ovakve stvari dešavaju. A druga poruka bi bila stvaranje budućnosti koju će naša deca da pamte, da se sećaju odakle dolaze. Ako stvarno ceniš i poštuješ vlastite vrednosti, svoju familiju, svoju kulturu i istoriju, onda naučiš kako da poštuješ i tuđu kulturu. To je način na koji možemo učiniti svet boljim mestom. – Džamala

Pored muzike, Džamala voli biskope. Ona je igrala glavnu ulogu ženskog lika u istorijskoj drami „Guide“. Džamala je izdala 4 albuma i 12 muzičkih spotova koji imaju više od 3 miliona pregleda na zvaničnom YouTube profilu ukrajinske pevačice.

Pogledajte pobednički nastup sa Pesme Evrovizije:

Posetite: