jamala1

Završena prva generalna proba 2. polufinala

U kasnim poslepodnevnim časovima završena je generalna proba sutrašnjeg drugog polufinala. Mons i Petra otvorili su drugo polufinale predstavljajući Pesmu Evrovizije mjuziklom, u kojem nas upoznavaju šta je zapravo Pesma Evrovizije i čemu služi (poštovanje multikulturalnosti i spajanje naroda). Počelo je takmičenje.

IMG_20160511_170551

Letonija/ Poljska / Švajcarska

Drugo polufinale otvoriće Letonija, očekujte jednostavan nastup. Justs se ovog puta pojavljuje u crnoj odevnoj kombinaciji, nastup je minimalistički u svakom pogledu. Usledio je nastup Poljske, Majkl je „izabrao“ da crvena boja preovlađuje scenom, na kojoj se pojavljuje zajedno sa violončelistkinjom, tri violinistkinje i pijanistom, nema promena u nastupu u odnosu na ranije probe. Rajka je predstavnica Švajcarske, sama je na sceni kao i na ranijim nastupima, odevena u crnu haljinu gde su uključeni efekti dima. Dim iz haljine izlazi uz početni deo pesme „soldiers take of your armour“, a u nastup Švajcarske uključena je i pirotehnika u vidu vodopada.

IMG_20160511_165839

Izrael / Belorusija / Srbija

U vidu vodopada pirotehniku koristi i Izrael. Nije samo pirotehnika deo nastupa koji podseća na prethodni nastup, odnosno švajcarski. Za crnu odevnu kombinaciju (pantalone, kaput, rukavice, prsten..) opredelili su se i Izraelci. Hovi Star je samouveren, vokalno jak i mislim da je siguran finalista. Belorusija je peta po redu, sušta suprotnost Hoviju i Rajki, pravi se kontrast u odevnim kombinacijama i sada viđamo Ivana u beloj garderobi. Hologrami su deo ovog nastupa na kojima se on pojavljuje nag u društvu vukova. Ovo je jedna od zemalja koja scenskim nasutpom diže pesmu na viši nivo. Usledila je naša Sanja Vučić i nastup Srbije, kao i uvek vokalno dobra, a mala zamerka bila bi ispevavanje najviše note gde je Sanja opet malo zaškripala, no nadamo se da nije istrošena i da se zapravo samo čuva za nastup uživo. Koreografija bez greške odrađena.

IMG_20160511_165656

Irska / Makedonija / Litvanija

Bivši član grupe Westlife, Nicky, koliko god imao iskustva iza sebe, ne deluje kao da vlada scenom. Sladunjava interpretacija, uz priznanje da u areni dobro zvuči, predstavnik Irske nije siguran finalista. Diva Kaliopi izašla je na scenu i jednom sigurnom, čvrstom interpretacijom pokazala svima u areni da treba da je smatraju sigurnim finalistom, Makedonija je dobila ogromne ovacije iz publike, a najprimetniji u ovacijama su bili svi fanovi i novinari iz svih bivših jugoslovenskih republika. Kaliopi je danas demonstrirala kako se samouvereno vlada scenom. Litvanija je bila sledeća. Doni Montel se pomalo izgubio, „leti visoko“ i to pokazuju njegove izjave o pobedi. Sumnjam da Litvanija može da pobedi, ali scenski nastup koji bi uključio nekoliko igrača bi sigurno doprineo boljem rezultatu

IMG_20160511_174603

Australija / Slovenija / Bugarska

Australija je još na prvoj probi „otvorila“ svoje karte. Režija je ovde na visini zadatka, kadriranje je neverovatno dobro isplanirano kako bi se na vreme svi elementi sa scene sklonili. Vokalno dobra Dami Im koja se služi hologramima u svom nastupu kao i Belorus. Reakcija prisutnih fanova i novinara više nego dobra, u krugu konkurenata za pobedu. Slovenija između Australije i Bugarske dolazi da popuni prostor, Manuella je u senci akrobate (što neće biti slučaj u prenosu uživo) koji svoju tačku izvodi na impresivan način. Ipak, ne verujem da će biti dovoljno za finale. Bugarska predstavnica Poli Genova dobila je najveće ovacije od svih učesnika pre samog nastupa. Na početku krupan kadar na Poli kojoj ne treba ono što smo spominjali da Doniju Montelu treba (i fali), a to je prisustvo igrača na sceni. Poli je sama sebi dovoljna i kao takva je impresivna, a još impresivnijem utisku doprinosi sam završetak pesme kada joj se pridružuju prateći vokali da završe pesmu sa njom (ne, oni nisu višak ovde bez obzira na činjenicu da Poli sama dovoljno dobro obavlja posao), svakako da je Bugarska u grupi sigurnih finalista.

IMG_20160511_165716

Danska / Ukrajina / Norveška

Lighthouse X je 13. po redosledu nastupa. Momci iz grupe se zabavljaju na sceni bez posebne koreografije. Na ovom primeru može se svedočiti činjenici kako svetlostni efekti, pirotehnika i ostale dodatne tačke scenskog nastupa mogu dovesti do toga da jedna pesma poraste u očima gledalaca, zbog ovoga što gledamo u danskom nastupu shvatamo zašto Evrovizija već neko vreme nije samo takmičenje pesama već mnogo više od toga. Ovoga puta ipak Danska neće pobediti u susednoj Švedskoj. Džamala je usledila sledeća, Ukrajina se smatra za jednog od sigurnih finalista kao i konkurent za pobedu. Vokalno izuzetna prezentacija, zajedno sa Sanjom i Kaliopi  Džamala je svim prisutnim novinarima i fanovima održala čas pevanja. Uspela je preneti emociju, oseti se, uz konstataciju da ovaj nastup nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Norveška ne poseduje puno efekata, sem dima. Agnete igra na sigurnu kartu, a to su vokal i pesma. Sigurnim putem u finale uz efektan nastup.

Gruzija / Albanija / Belgija

Gruzija je pozitivno iznenađenje prisutnih u areni. Pesma koja nije evrovizijskog tipa, na evrovizijskoj sceni oduševljava. Igra svetala uz tvrd zvuk doprinose drugačijoj atmosferi, jedni su začepili uši, drugi uživali maksimalno u nesvakidašnjem prizoru. Pazite se iznenađenja u ovom polufinalu. Ja bih to iznenađenje nazvao prolazak Gruzije u finale! Albanija se odlučila za zlatnu boju prilikom nastupa, ne verujem da je zbog toga što ciljaju na pobedu. Eneda Tarifa je vokalno jaka, još jedan čas pevanja, a proba joj je protekla bez grešaka (doduše, nastup je sveden na minimum dešavanja). Za kraj prija Belgija i fank mlade Laure Tesoro. Veoma dobro zvuči u areni i uživanje je gledati dobro uvežbanu koreografiju. Što se pesme tiče stvar je ukusa, ali mislim da je finale neupitno.

Sutra je na programu poslednja generalna proba 2. polufinala, a prenos uživo je od 21 čas na Prvom i Satelitskom programu RTS-a.