_P6_4076

Završene probe učesnika 2. polufinala

U stokholmskoj Globen areni privode se kraju prve tehničke probe svih zemalja. U prethodna 3 dana učesnici prvog polufinala, Švedska, kao i polovina učesnika drugog polufinala, održali su svoje prve probe. Preostalih osam učesnika drugog polufinala pojavilo se na sceni danas. U drugom setu proba učesnici će imati nešto manje vremena za održavanje proba. Naime, svaka država će imati svojih 20 minuta na sceni, što je 10 minuta manje u odnosu na prve tehničke probe.

Svoje prve probe danas su održali:

1. Slovenija: ManuElla – Blue and red
2. Bugarska: Poli Genova – If love was a crime
3. Danska: Lighthouse X – Soldiers of love
4. Ukrajina: Jamala – 1944
5. Norveška: Agnete – Icebreaker
6. Gruzija: Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz – Midnight gold
7. Albanija: Eneda Tarifa – Fairytale
8. Belgija: Laura Tesoro – What’s the pressure

1. Slovenia

Prva na sceni Globena pojavljuje se Manuella u društvu akrobate koji po svemu sudeći uživa u svojim akrobatskim potezima tokom nastupa. Manuella nosi belu haljinu i crne štikle, koreografija je sama po sebi jednostavna bez posebnih tačaka tokom nastupa (sem akrobate koji se „ljulja“ po sceni). Popularna mašina za vetar i pirotehnika su deo slovenačkog nastupa.

manuella

Kao i svi dosadašnji učesnici i Manuella je uzbuđena zbog svoje probe i prvog nastupa uživo. Finalni proizvod slovenačke tačke videćemo na drugim probama, jer kako kaže predstavnica Slovenije, nisu nam otkriveni baš svi detalji:

Nosiću modernu haljinu, sa elementima bele i crne boje, sa ukrasima od stakla na ramenima koju je dizajnirao profesionalni slovenački dizajner. Trudimo se da sve ispadne prirodno – Manuella

2. Bugarska

Poli se pojavljuje sama, a na delovima svog veoma čudnog kostima ima instalirane LED aplikacije i to na čarapama, rukavima, minđušama i ramenima koje služe svojoj svrsi u poslednjem delu pesme. Poli je skoro do kraja izvođenja pesme sama na sceni, a tek pred kraj pojavljuju se prateći vokali, njih pet.

poligenova

Posle nastupa u Dizeldorfu na Pesmi Evrovizije, ovo učešće vidi kao priliku života jer kako kaže, čast je dva puta pevati na Evrosongu:

Ovo mi mnogo znači, kao deja vu ali ne u potpunosti jer je sve drugačije, sve je veće. Ja sam drugačija, pametnija, zrelija. Promenila sam se mnogo, sada imam više samopouzdanja – Poli Genova

3. Danska

Sjaj, sjaj i samo sjaj. Utisak danske probe je identičan onom sa nastupa na danskom nacionalnom izbora. Koreografija kod njih ne postoji, imaju potpunu slobodu da rade na sceni šta žele – bar tako izgleda. Momci se igraju sa scenom doslovce i to ne izgleda tako loše.

lighthousex

Preuzbuđeni smo, puni smo energije. Ljudi, grad, organizacija… sve je savršeno. Šaljemo mnoštvo pozitivnih vibracija – Lighthouse X

4. Ukrajina

Predramatična Džamala korača ka sceni. Reklo bi se da ovu pesmu možete da volite ili ne volite, nema sredine. Džamala se pojavljuje u crnoj haljini u društvu dva prateća vokala. Na početku nastupa, gledajući u pravcu scene, stiče se utisak da scena odjednom postaje tunel dok Džamala korača ka centru bine.

jamala jamala1

Džamala je još neodlučna u kojoj od dve haljine će nastupati:

To je samo haljina. Najvažnije je da otpevam pesmu za sve gledaoce i da osete ono što prenosim, da osete moju pesmu. – Džamala

5. Norveška

Nastup lepe Norvežanke Agnete počinje na izdignutoj platformi u pozadini scene. Pozitivan utisak nije izostao, Norvežani su pogodili sve, plavetnilo je na sve strane – asocirajući na led koji je asocijacija na severne krajeve Evrope, pogotovo Norvešku. Ona nosi istu odeću po kojoj je pamtimo i sa nacionalnog izbora Norveške za Pesmu Evrovizije. Na kraju nastupa ima efekta dima u vazduhu. Očigledno je da gledamo sigurnog finalistu.

agnete agnete1

Izvanredan je osećaj takmičiti se u susednoj zemlji. Imamo savršene konekcije sa Švedskom – Stig Karlsen, član delegacije.

Srećna sam što mogu da vas pozovem u Norvešku sledeće godine. – Agnete

6. Gruzija

Prilikom nastupa gruzijskih predstavnika videćemo nešto novo na Pesmi Evrovizije. Videćemo efekte ogledala kao i duplikate slika članova benda na TV ekranima u live prenosu – kako će to izgledati moraćemo da sačekamo prenos uživo. Momci će imati svoje instrumente sa sobom na sceni, a efekti tokom nastupa su i dim i pirotehnika. Očekujte sjajan nastup, očekujte iznenađenja.

nikakocharovygl nikakocharovygl1

Svoj vedar duh i pozitivnost momci iz Gruzije pokazali su i u razgovoru sa medijima u Stokholmu.

Nikad ništa slično ovom nismo radili, okupimo se na probi, u garderobi zasviramo, izađemo na „tezgu“ i zapevamo. Znate, gledao sam Pesmu Evrovizije nekoliko puta, moram da priznam da sam bio iznenađen pozivom gruzijske nacionalne televizije jer sam smatrao da ono što mi pravimo ne ide u šablon evrovizijskog takmičenja. Ali, onda sam pomislio „Što da ne, muzika je muzika!“, tako da evo nas. – Nika Kocharov

7. Albanija

Eneda Tarifa nastupiće u stokholmskoj Globen areni sa još tri prateća vokala. Gledamo još jedan običan, sveden i poprilično jednostavan nastup. Zaključićemo da je i pesma takva.

Sinoć smo doputovali u Stokholm, nismo imali vremena ni za kakve aktivnosti. Danas je veliki dan, spremni smo i uzbuđeni. – Eneda Tarifa

Jedno od redovnih pitanja novinara je o čemu govori njihova pesma, a Enedin odgovor bio je:

Moja bajka (Fairytale) govori o ljubavi, jer na kraju krajeva svi uvek pričamo o ljubavi. Svi želimo da budemo voljeni i da volimo: svog partnera, svet, prirodu… Ljubav pobeđuje sve. Ako želite da živite u bajci, ljubav je unutar te bajke u kojoj živite. – Eneda Tarifa

enedatarifa

8. Belgija

I za kraj dana, belgijski fank. Laura Tesoro, dva muška i dva ženska prateća vokala pojavljuju se ispred delegacije Belgije. Garderoba za nastup očigledno stoji u plakarima, jer su se svi pojavili u neformalnoj odeći. Na početku nastupa gledamo Lauru i drugove (i drugarice) kako bacaju maramice u bojama belgijske zastave. Odiše jedna disko-fanki atmosfera. Biće super gledati Belgiju kako zatvara takmičenje u drugom polufinalu.

lauratesoro lauratesoro1

 Laura kao poslednja po redosledu nastupa u drugom polufinalu, moraće da sačeka da sve njene kolege obave posao pre nje

Nadam se da će zbog toga moja pesma ostati upamćena. Želimo nastupom da „oduvamo“ sve prisutne u areni, kao i one pored malih ekrana. – Laura Tesoro

Fotografije: Anna Velikova, Andres Putting (EBU)