eurovision-2017-kyiv-logo

Kijev domaćin Pesme Evrovizije 2017!

Evropska radiodifuzna unija (EBU) i nacionalna televizije Ukrajine (NTU), saopštili su da će grad domaćin Pesme Evrovizije 2017, biti glavni grad Ukrajine. Kijev je pobedio u žestokoj takmičarskoj konkurenciji u kojoj su se nalazili Odesa i Dnjepar. Podsetimo ovo je Kijevu drugi put da bude grad domaćin, pošto je 2005. godine Pesma Evrovizije upravo održana u ovom gradu.

Kijev se nalazi u severno – centralnom delu Ukrajine, na reci Dnjepar, moderan je grad koji je u mogućnosti da posetiocima pruži sve što im je neophodno. Grad odiše bogatom istorijom i modernom arhitekturom, prepun je zelenih površina i saobraćajnica, koje nude dobru vezu između hotela i svih delova grada.

Jan Ola Sand, supervizor Pesme Evrovizije je povodom ove vesti prokomentarisao:

Nakon detaljnog procesa selekcije, veoma sam zadovoljan što će NTU imati prilike da sarađuje sa Kijevom kao gradom domaćinom Pesme Evrovizije 2017. Želimo da čestitamo ukrajinskom javnom servisu na pažljivim procenama prilikom izbora grada domaćina. Kijev je ponudio najbolje rešenje, očekujemo dobru saradnju u organizaciji takmičenja sledećeg maja.

Viktorija Romanova, generalni direktor ukrajinskoj javnog servisa NTU nije krila svoje oduševljenje:

U toku procesa selekcije bili smo veoma impresionirani naporima svih gradova koji su u selekciji učestvovali, njhovom profesionalnošću i ozbiljnim pristupom učešća u ponudi. Ovaj proces je pokazao neviđeno interesovanje za Pesmom Evrovizije u Ukrajini. Radujemo se organizaciji i želim da čestitam Kijevu, gradu domaćinu Pesme Evrovizije 2017!

Supervizor Pesme Evrovizije je na svom Tviteru napisao:

Dvorana

Mesto održavanja Pesme Evrovizije 2017, prema planu grada Kijeva, će biti u Internacionalnom izložbenom centru, dvorana sa najvećim kapacitetom u Ukrajini, od oko 11.000 mesta. Podsetimo da je Kijev, pored toga što je bio domaćin Pesme Evrovizije 2005. godine, bio i domaćin dva izdanja dečje Pesme Evrovizije 2009. i 2013. godine.

Kijevski Internacionalni izložbeni centar (NTU)

Kijevski Internacionalni izložbeni centar (NTU)

Datum održavanja

Prvo polufinale Pesme Evrovizije 2017 biće održano 9. maja, drugo 11. maja, a veliko finale u subotu 13. maja.

Ulaznice

Prodaja ulaznica se ne očekuje pre kraja 2016. godine. Više informacija biće dostupno na jesen.

Zemlje učesnice

Nacionalne televizije članice EBU-a, imaju rok da do sredine septembra preliminarno potvrde svoje učešće u Kijevu. Konačna lista zemalja biće utvrđena krajem godine, a žreb za polufinala biće održan krajem januara 2017. godine.

Podsetimo se kako je bilo u Kijevu 2015. godine:

Izvor
  • EBU