lindita-halimi

Albanija izabrala – Lindita ide u Kijev!

Albanija je svog predstavnika tradicionalno izabrala na Festivali i Këngës, muzičkom takmičenju sa dugom tradicijom. Nakon dva polufinala, Lindita je pobedila na 55. izdanju ovog festivala i tako stekla pravo da brani boje Albanije na Pesmi Evrovizije u Kijevu.

Lindita Halimi
Lindita Halimi

Novi format glasanja na festivalu doneo je nova uzbuđenja i kontroverze. Stručni žiri činili su bivši albanski predstavnici na Pesmi Evrovizije – Anjeza Shahini, Elsa Lila, Nertila Koka, Fatrin Krajka i Adelina Ismajli, kao i još neka zvučna imena albanske muzičke scene. Televoting je činio poslednji, 13. deo glasanja, što znači da po starom sistemu glasanja pobednik bi bio drugačiji.

Na kraju, pobedu je odnela Lindita Halimi sa svojom pesmom Botë. Ova poznata albanska pevačica, rođena na Kosovu, slavu je stekla upravo na ovom festivalu pre dve godine, kada je kao relativno nepoznati takmičar bila blizu pobede sa sjajnom pesmom Ste Fal. Na početku godine pokušala je da se domogne svetske slave učešćem na muzičkom takmičenju Idol u SAD-u, gde je oduševila žiri, međutim nije uspela da se plasira u samu završnicu takmičenja. Naziv pesme Botë  na srpskom znači Svet. Kako Albanci svake godine manje ili više modifikuju pesmu koja pobedi na Festivali i Këngës, očekujemo da će pesma pretrpeti određene izmene do nastupa u Kijevu.

Poslušajte pesmu Lindite Halimi.