Jermenija_balon

Jermenija: Finale „Depi Evratesil“ 24. decembra

Jermenska nacionalna televizija pokrenula je novi muzički projekat pod nazivom „Depi Evratesil“ putem kojeg će ova zemlja birati predstavnika na Pesmi Evrovizije sledeće godine. Prvo polufinale održano je sinoć u studiju jermenske televizije, drugo polufinale na programu je 17. decembra, a veliko finale 24. decembra.

Format takmičenja je nalik drugim već poznatim muzičkim takmičenjima kao što su The Voice, X Faktor i slični. Takmičenje je počelo u oktobru održavanjem audicija, a samo zainteresovani Jermeni koji žive u domovini, kao i van nje, imaju pravo učešća u projektu. Prijave su stigle iz raznih zemalja kao što su Francuska, Španija, Rusija, Gruzija, Uzbekistan…. Žiri i publika, sa udelom glasova 50%-50%, odlučiće pobednika „Depi Evratesil“ 24. decembra. Mentori takmičara su bivši jermenski predstavnici na Pesmi Evrovizije.

Šestočlani mentori:

– Iveta Mukuchyan (Pesma Evrovizije 2016)
– Aram MP3 (Pesma Evrovizije 2014)
– Inga Arshakyan (Pesma Evrovizije 2009)
– Hayko (Pesma Evrovizije 2007)
– Anush Arshakyan (Pesma Evrovizije 2009)
– Essai Altounian (Genealogy – Pesma Evrovizije 2015)

Mentori "Depi Evratesil"

Mentori „Depi Evratesil“

4. decembra objavljeno je kojih 6 izvođača ostaje u igri za pobedu na nacionalnom izboru. Njih šestoro nastupalo je sinoć u prvom polufinalu, a takmičili su se za 4 mesta u drugom polufinalu koje je na programu 17. decembra. Samo dvoje uspeće da se domogne finalne večeri.

6 finalista (po redosledu na fotografiji sleva na desno) „Depi Evratesil“ koji su se večeras borili za 4 karte koje obezbeđuju nastavak takmičenja su:

- Vahe Aleksanyan
- Syuzanna Melqonyan
- Egine
- Artsvik
- Lucy
- Marta

Finalisti "Depi Evratesil"

Finalisti „Depi Evratesil“

 

U drugo polufinale koje je na programu sledeće subote plasirali su se:

- Syuzanna Melqonyan
– Egine
– Artsvik
– Marta

Jermenija je na Pesmi Evrovizije učestvovala 10 puta, propustili su samo jedno finale i to 2011. godine sa pesmom „Boom Boom“ koju je izvela Emmy. Prvi put se pojavljuju 2006. u Atini gde Andre sa pesmom „Without your love“ zauzima 8. mesto. Najbolji plasmani Jermenije su dva puta 4. mesto, 2008. (Sirusho – Qele Qele) i 2014. (Aram MP3 – Not Alone).