Samo tačan pojam
Traži u naslovima
Traži u sadržaju
Traži u komentarima
Traži u člancima
Traži na stranama
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filtriraj po kategorijama
Albanija
Andora
Australija
Austrija
Azerbejdžan
Belgija
Belorusija
Blog
Bonus
Bosna i Hercegovina
Bugarska
Češka Republika
Crna Gora
Danska
Dečja Pesma Evrovizije
Estonija
Evrovizija 2015
Evrovizija 2016
Evrovizija 2017
Evrovizija 2018
Finska
Francuska
Grčka
Gruzija
Holandija
Hrvatska
Intervjui
Irska
Island
Italija
Izrael
Jermenija
Kipar
Letonija
Lični utisak
Litvanija
Luksemburg
Makedonija
Malta
Maroko
Mađarska
Moldavija
Monako
Nemačka
News in English
Norveška
OGAE vesti
Poljska
Portugalija
Rumunija
Rusija
San Marino
Slovačka
Slovenija
Španija
Srbija
Švajcarska
Švedska
Turska
Ujedinjeno Kraljevstvo
Ukrajina
Uncategorized
Vesti
Zemlje
esmaredzepova

Preminula Esma Redžepova

Makedonska pevačica romske muzike Esma Redžepova preminula je jutros u Skoplju u 73. godini, posle kraće i teške bolesti, preneli su lokalni mediji. Podseća se da je pre dve sedmice bila primljena u jednu skopsku bolnicu s teškim zdravstvenim stanjem.

Esma Redžepova Teodosijevska nazvana je kraljicom romske muzike i po njenom izvođenju bila je poznata u svetskim razmerama. Od 2013. godine nosila je i titulu nacionalnog umetnika Makedonije. Tokom karijere duge 55 godina učestvovala je na vrhunskim svetskim muzičim festivalima i manfestacijama, uključujući Pesmu Evrovizije 2013. godine, kada je u Malmeu branila boje Makedonije u duetu sa Vlatkom Lozanoskim Lozanom otpevavši pesmu „Pred da se razdeni“. Esma je bila pravi muzički ambasador u svetu. Održala je više od 12.000 solističkih koncerata u Makedoniji i inostranstvu, a u diskografiji Esme Redžepove je navedeno 15 albuma za domaće i svetske producentske kuće, kao i da je sarađivala sa eminentnim svetskim muzičkim imenima.

Sa pokojnim suprugom Stevom Teodosijevskim odgajila je 47 dece tokom 70-ih i 80-ih godina. Organizovala je više od 2.000 humanitarnih koncerata, donirajući novac za gradnju bolnica i sirotišta i pomažući žrtvama nesreća i ratova. Uprkos tome što je imenovana počasnim predsednikom makedonskog Crvenog krsta, zbog izuzetne pomoći romskim izbeglicama sa Kosova i Metohije, Esma je gledala da se njena pomoć deli nevezano za nacionalnost ili veru.

Izvor
  • RTS