esmaredzepova

Preminula Esma Redžepova

Makedonska pevačica romske muzike Esma Redžepova preminula je jutros u Skoplju u 73. godini, posle kraće i teške bolesti, preneli su lokalni mediji. Podseća se da je pre dve sedmice bila primljena u jednu skopsku bolnicu s teškim zdravstvenim stanjem.

Esma Redžepova Teodosijevska nazvana je kraljicom romske muzike i po njenom izvođenju bila je poznata u svetskim razmerama. Od 2013. godine nosila je i titulu nacionalnog umetnika Makedonije. Tokom karijere duge 55 godina učestvovala je na vrhunskim svetskim muzičim festivalima i manfestacijama, uključujući Pesmu Evrovizije 2013. godine, kada je u Malmeu branila boje Makedonije u duetu sa Vlatkom Lozanoskim Lozanom otpevavši pesmu „Pred da se razdeni“. Esma je bila pravi muzički ambasador u svetu. Održala je više od 12.000 solističkih koncerata u Makedoniji i inostranstvu, a u diskografiji Esme Redžepove je navedeno 15 albuma za domaće i svetske producentske kuće, kao i da je sarađivala sa eminentnim svetskim muzičkim imenima.

Sa pokojnim suprugom Stevom Teodosijevskim odgajila je 47 dece tokom 70-ih i 80-ih godina. Organizovala je više od 2.000 humanitarnih koncerata, donirajući novac za gradnju bolnica i sirotišta i pomažući žrtvama nesreća i ratova. Uprkos tome što je imenovana počasnim predsednikom makedonskog Crvenog krsta, zbog izuzetne pomoći romskim izbeglicama sa Kosova i Metohije, Esma je gledala da se njena pomoć deli nevezano za nacionalnost ili veru.

Izvor
  • RTS