Zreb2017_Srbija

Srbija u drugom polufinalu Pesme Evrovizije 2017

Predaja ključeva Evrovizije

Predaja ključeva Evrovizije

Danas je u Column hali gradske administracije grada Kijeva održana ceremonija tokom koje je Eva-Luiz Erlandson Slorah, predsednica Gradskog saveta Stokholma, prošlogodišnjeg domaćina ovog takmičenja, uručila ključeve Pesme Evrovizije gradonačelniku Kijeva, Vitaliju Kličku, čime je grad Kijev i zvanično po drugi put postao domaćin najvećeg evrovizijskog takmičenja. Program su vodili Nika KonstantinovaTimur Mirošničenko. Prisutnima su se obratili i izvršni supervizor Pesme Evrovizije iz EBU-a, Jon Ola Sand, kao i Viktorija Romanova, izvršni producent Pesme Evrovizije 2017.

37 učesnika polufinala smešteno je u 6 grupa. Sastav grupa za žreb određen je na osnovu dosadašnjih glasanja, a o toj statistici i podeli pobrinuo se Digame. Na taj način će najviše polovina zemalja iz svake grupe moći da se nađe u istom polufinalu, čime se umanjuje uticaj komšijskog glasanja.

  • 1. grupa: Albanija, Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Švajcarska
  • 2. grupa: Danska, Finska, Norveška, Island, Estonija, Švedska
  • 3. grupa: Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Gruzija, Rusija, Izrael
  • 4. grupa: Mađarska, Kipar, Grčka, Rumunija, Moldavija, Bugarska
  • 5. grupa: Portugalija, Australija, Češka Republika, Malta, Austrija, San Marino
  • 6. grupa: Belgija, Holandija, Irska, Letonija, Litvanija, Poljska

Za prvi deo žreba bile su zadužene Ruslana, pobednica Pesme Evrovizije 2004. i Džamala, pobednica prošlogodišnjeg izdanja takmičenja. Najpre je određeno koje polufinale će morati da prenose i u kom će glasati direktni finalisti – zemlje članice velike petorke i domaćin Ukrajina. U prvom polufinalu će glasati Italija, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo, dok će drugo polufinale prenositi i u njemu glasati Nemačka, kojoj je referentna grupa unapred odobrila da prenosi baš ovo polufinale na zahtev kanala ARD, Francuska i Ukrajina.

Kako će u polufinalima učestvovati 37 zemalja, 18 će se naći u prvom, a 19 u drugom polufinalu. Ranije je odobreno Švajcarskoj da se takmiči u drugom polufinalu. Predstavnik Srbije će nastupiti u prvoj polovini 2. polufinala, 11. maja. U nastavku je tabela sa konačnim rasporedom zemalja, a tačne pozicije na kojima će zemlje nastupiti biće određene naknadno, sredinom marta kada će biti producenti takmičenja, imajući u vidu žanr pesama, napraviti raspored takav da svaki šou bude zanimljiviji.

Od prvog polufinala, koje je na programu 9. maja, deli nas tačno 98 dana. Kakvi su vaši utisci nakon žreba?

1. POLUFINALE, 9. maj
2. POLUFINALE, 11. maj
I polovinaII polovinaI polovinaII polovina
Crna GoraCrna GoraKiparKiparMakedonijaMakedonijaŠvajcarskaŠvajcarska
FinskaFinskaSlovenijaSlovenijaMalta
MaltaEstonijaEstonija
GruzijaGruzijaJermenijaJermenijaHolandijaHolandijaIzraelIzrael
PortugalijaPortugalijaMoldavijaMoldavijaSrbijaSrbijaBugarskaBugarska
BelgijaBelgijaČeška RepublikaČeška RepublikaDanskaDanskaSan MarinoSan Marino
ŠvedskaŠvedskaLetonijaLetonijaRusijaRusijaLitvanijaLitvanija
AlbanijaAlbanijaIslandIslandRumunijaRumunijaHrvatska
Hrvatska
AzerbejdžanAzerbejdžanGrčkaGrčkaMađarskaMađarskaNorveškaNorveška
AustralijaAustralijaPoljskaPoljskaAustrijaAustrijaBelorusija
Belorusija
IrskaIrska

Predstavljen dizajn scene 62. izbora za Pesmu Evrovizije

Nakon što su juče prezentovani logo i slogan ovogodišnjeg takmičenja, danas je predstavljen i dizajn scene. Koncept ima kružni otisak koji oličava temu ovogodišnje Pesme Evrovizije „Celebrate Diversity“ (Slavimo različitost). Scenu je osmislio Florijan Vider, koji je bio zadužen i za evrovizijske scene 2011, 2012. i 2015. godine. Ovaj dizajn simbolizuje Ukrajinu kao centar Evrope u maju i dopušta fanovima da budu što bliže izvođačima na sceni. Dinamički dizajn uključuje više medijskih površina koje će kreirati jedinstveni doživljaj uz svaki nastup, tako da će svi izvođači zasijati u punom sjaju.

Foto: UA:PBC

Foto: UA:PBC

Foto: UA:PBC

Foto: UA:PBC