Column hall

Sutra žreb za polufinala!

Žreb, koji će odlučiti raspored zemalja po polufinalima, održaće se sutra 31. januara u 11. časova Column hali Kijevske gradske administracije. Tokom ceremonije, koja će biti uživo prenošena, Eva-Louis Erlandson Slorah, predsednica gradskog veća Stokholma formalno će predati ključeve gradonačelniku Kijeva Vitaliju Kličku.

Kako će se odvijati žrebanje

U prvom delu žreba će se odrediti u koja polufinala će prenositi i u kojim glasati zemlje „velike petorke“ (Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Španija, Nemačka i Italija), kao i domaćin Ukrajina. Na zahtev nemačke nacionalne televizije ARD, a nakon odobrenja referentne grupe, Nemačka će emitovati i glasati u drugom polufinalu u četvrtak 11. maja.

Drugi deo žreba će odlučiti u kojim polufinalima će se naći ostale zemlje učesnice. Na zahtev švajcarske nacionalne televizije SRF i odobrenja Referentne grupe, Švajcarska će nastupiti u drugom polufinalu 11. maja, koje će brojati 19 zemalja učesnica, dok će prvo polufinale imati 18 zemalja.

Kao i ranijih godina, tačan redosled nastupa po polufinalima odlučiće producenti takmičenja. Iz svakog polufinala u finale će se plasirati po 10 zemalja, što će sa 6 finalista činiti 26 zemalja u velikom finalu, koje je na programu 13. maja.

Kijevski administrativni centar - mesto održavanja žreba

Kijevski administrativni centar – mesto održavanja žreba

Raspored po šeširima

37 zemalja je raspoređeno u šest šešira iz kojih će se naizmenično izvlačiti zemlje. Ovakav raspored je napravljen kako bi se sprečilo takozvano „komšijsko i regionalno“ glasanje u polufinalima.

Šešir 1: Albanija, Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, SRBIJA, Švajcarska.

Šešir 2: Danska, Finska, Norveška, Island, Estonija, Švedska.

Šešir 3: Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Gruzija, Rusija, Izrael.

Šešir 4: Mađarska, Kipar, Grčka, Rumunija, Moldavija, Bugarska.

Šešir 5: Portugalija, Australija, Češka Republika, Malta, Austrija, San Marino.

Šešir 6: Belgija, Holandija, Irska, Letonija, Litvanija, Poljska.

Žrebanje možete pratiti sutra od 11 časova na zvaničnom YouTube kanalu Pesme Evrovizije.

Izvor
  • eurovision.tv