FestivalDaCancao2017_logo

Kompletiran spisak finalista portugalskog izbora

Večeras je održano drugo polufinale portugalskog nacionalnog izbora Festival da Canção 2017 preko kog Portugalija bira svog predstavnika na 62. Pesmi Evrovizije. Iz dva polufinala u finale prolazi po 4 pesme, a odluku o tome donose devetočlani žiri kome predsedava 72-godišnji Júlio Isidro i publika u odnosu 50%:50%.

Večerašnje polufinale vodili su Tania Ribas de Oliveira i Žorže Gabriel, a na samom početku podsetili su nas na četvoro takmičara koji su već obezbedili plasman u finale. Ono što je bilo evidentno, to je da su pesme u ovom polufinalu bile znatno življe od onih iz prethodnog polufinala, ali nažalost bilo je veoma malo modernijih prizvuka među kojima se izdvojila pesma koju je izveo Pedro Gonçalves.

Takmičari su nastupili sledećim redom (pogledajte nastupe klikom na naziv pesme):

  1. David Gomes„My Paradise“
  2. Lena d’Agua„Nunca me Fui Embora“
  3. Beatriz Felício„Ao Teu Olhar“
  4. Pedro Gonçalves„Don’t Walk Away“
  5. Helena Kendall„Andamos no Céu“
  6. Celina Da Piedade„Primavera“
  7. Jorge Benvinda„Gente Bestial“
  8. Inês Sousa„Se o Tempo Não Falasse“

Nakon što su sve pesme izvedene, usledilo je jednočasovno glasanje, a za to vreme domaćini su nas podsetili ranijih nastupa sa ovog festivala, te smo u revijalnom delu programa u novom ruhu poslušali drugoplasirane pesme Festivala da Canção 1967. „Livro sem fim“ koju u originalu izvodi Duo Ouro Negro, „Flor sem tempo“ (1971, Paulo de Carvalho), „Eu só quero“ Gabriele Šaf iz 1979, „Fui ter com a madrugada“ (1968, Tonicha) i „Corre Nina“ (četvrto mesto 1970, Paulo de Carvalho) i „Gente“ (treće mesto 1973, Duarte Mendes).

Rezultati glasanja žirija:

FDC2017_pf2_ziri

Glasovi publike i konačni rezultati 2. polufinala:

FDC2017_pf2_publika

Dakle, u finale su se plasirali:

  • Celina Da Piedade
  • Jorge Benvinda
  • Pedro Gonçalves
  • Lena d’Agua

Finale u kom će se pored ova četiri izvođača naći i Viva La Diva, Salvador Sobral, Fernando Daniel i Deolinda Kinzimba na programu je sledeće nedelje, 5. marta u koncertnoj hali Coliseu dos Recreios u Lisabonu.

Pedro Gonçalves

Pedro Gonçalves, favorit publike