FestivalDaCancao2017_logo

Poznati prvi finalisti portugalskog izbora

Večeras je u studiju RTP-a u Lisabonu održano prvo polufinale Festivala da Canção putem kog Portugalija bira svog predstavnika na 62. Pesmi Evrovizije. Iz dva polufinala u finale prolazi po 4 pesme, a odluku o tome donose devetočlani žiri kome predsedava 72-godišnji Júlio Isidro i publika koja može da glasa pozivom po ceni od 0,60 € + PDV.

Večerašnje polufinale vodili su Sónia Araújo i José Carlos Malato. U takmičarskom delu šoua preovlađivale su balade uz jednu bržu pesmu koju je Lisa Garden jedina izvela na engleskom jeziku uz pratnju dvoje plesača, dok je trio Viva La Diva doneo i operske elemente na scenu. Među učesnicima ovog polufinala bio je i Rui Drumond, koji je već predstavljao Portugaliju u Kijevu 2005. godine sa pesmom Amar kao član dua 2B.

Takmičari su nastupili sledećim redom (pogledajte nastupe klikom na naziv pesme):

 1. Márcia„Agora“
 2. Golden Slumbers„Para Perto“
 3. Fernando Daniel„Poema a Dois“
 4. Deolinda Kinzimba„O que Eu Vi nos Meus Sonhos“
 5. Rui Drumond - „O Teu Melhor“
 6. Lisa Garden - „Without You“
 7. Salvador Sobral - „Amar pelos Dois“
 8. Viva La Diva - „Nova Glória“

Nakon što su sve pesme izvedene, usledilo je gotovo jednočasovno glasanje, a za to vreme domaćini su nas podsetili ranijih nastupa sa ovog festivala, te smo u revijalnom delu programa u novom ruhu poslušali trećeplasiranu pesmu Festivala da Canção 1966. „Rebeldia“ koju je u originalu otpevala predstavnica Portugalije na Evrosongu te godine, Madalena Iglésias, kao i petoplasiranu pesmu ovog festivala 1974. godine,  „A rosa que te dei“ koju izvodi José Cid, predstavnik ove zemlje na Evrosongu 1980.

Rezultati glasanja žirija:

FDC2017_1pf_ziri

 

Glasovi publike i konačni rezultati 1. polufinala:

FDC2017_1pf_publika

Dakle, u finale su se plasirali:

 • Viva La Diva
 • Salvador Sobral
 • Fernando Daniel
 • Deolinda Kinzimba

Drugo polufinale je na programu sledeće nedelje, 26. februara, a finale 5. marta u koncertnoj hali Coliseu dos Recreios u Lisabonu.

Nastup Lise Garden (Foto: RTP)

Nastup Lise Garden (Foto: RTP)