Samo tačan pojam
Traži u naslovima
Traži u sadržaju
Traži u komentarima
Traži u člancima
Traži na stranama
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filtriraj po kategorijama
Albanija
Andora
Australija
Austrija
Azerbejdžan
Belgija
Belorusija
Blog
Bonus
Bosna i Hercegovina
Bugarska
Češka Republika
Crna Gora
Danska
Dečja Pesma Evrovizije
Estonija
Evrovizija 2015
Evrovizija 2016
Evrovizija 2017
Evrovizija 2018
Finska
Francuska
Grčka
Gruzija
Holandija
Hrvatska
Intervjui
Irska
Island
Italija
Izrael
Jermenija
Kipar
Letonija
Lični utisak
Litvanija
Luksemburg
Makedonija
Malta
Maroko
Mađarska
Moldavija
Monako
Nemačka
News in English
Norveška
OGAE vesti
Poljska
Portugalija
Rumunija
Rusija
San Marino
Slovačka
Slovenija
Španija
Srbija
Švajcarska
Švedska
Turska
Ujedinjeno Kraljevstvo
Ukrajina
Uncategorized
Vesti
Zemlje
jacques houdek

Žak Houdek je predstavnik Hrvatske

Hrvatsku će na 62. takmičenju za Pesmu Evrovizije predstavljati Žak Houdek (Jacques Houdek). Žak, jedan od mentora hrvatske verzije talent emisije „The Voice“, izabran je direktnim pozivom Hrvatske Radio Televizije (HRT).

Žak Houdek poznat je široj javnosti od ranije, pokušavao je čak šest puta da se domogne Pesme Evrovizije. Bio je prateći vokal grupi Colonia, osvojio je nagradu Porin za najboljeg novog izvođača 2004. godine. 2007. godine bio je voditelj muzičkog rijaliti šou programa „Showtime“.  Dobio je Porin nagradu za najbolje muško vokalno izvođenje 2008. godine. Za album „Idemo u zoološki vrt“ dobio je Porina za najbolji album za decu 2009, te Porin za najbolje muško vokalno izvođenje 2012. godine.

Žak je debitovao na hrvatskom festivalu Dora (predizbor za Pesmu Evrovizije) 2002. godine sa pesmom „Čarolija“ kada takmičenje završava na 13. mestu. Zahvaljujući ovom učešću njegova karijera kreće uzlaznom putanjom. 2003. godine i novo učešće na Dori donosi mu 5. mesto sa pesmom „Na krilima ljubavi“, da bi već sledeće godine ostvario svoj do tada najbolji plasman sa pesmom „Nema razloga“. 2005. godine osvaja još jedno 4. mesto na Dori, ovog puta sa kompozicijom „Nepobjediva“. Njegov poslednji pokušaj da preko Dore kao festivalskog takmičenja dođe do Pesme Evrovizije nije bio baš uspešan, jer sa pesmom  „Umrijeti s osmehom“ osvaja tek 15. mesto. Pauzuirao je nekoliko godina, da bi se 2011. vratio da pokuša još jednom. Na nacionalnom izboru „Dora 2011 – Let’s go to Eurovision“, gde je sistem takmičenja bio nalik onom koji koristi X Factor, našao se u finalu sa Dariom Kinzer koja je na kraju i postala predstavnik Hrvatske sa pesmom „Lahor“ te godine u Dizeldorfu. Žak još jednom ne uspeva da se domogne evrovizijske scene.

Posle objave da će napokon biti predstavnik svoje zemlje na Pesmi Evrovizije, izjavio je:

Presrećan sam i zahvaljujem se Hrvatskoj Radio Televiziji na ukazanom poverenju. Čast mi je i zahvalan sam na prilici da muzikom predstavljam svoju zemlju na olimpijadi koju će 62. put pratiti čitava Evropa, ali i svet. Od danas sav svoj umetnički kapacitet usmeravam na ovaj vredan i ogroman projekat koji za mene, u dosadašnjoj karijeri, predstavlja najveći izazov, ali i odgovornost prema publici i javnosti. Najiskrenije se nadam podršci i verujem da će to pridoneti konačnom uspehu Hrvatske. Obećavam da ću dati sve od sebe – talenat, iskustvo, znanje, ljubav uložiću u pesmu koja će nas na najbolji mogući način predstaviti svim gledaocima ovog fantastičnog programa. – Žak Houdek

Željko Mesar, glavni i odgovorni član HRT-ovog tima oko Pesme Evrovizije, poručuje

Pesme neka zasad ostane iznenađenje. U ovom trenutku možemo reći samo da je pesma zanimljiva, evrovizična, po strukturi i zahtevnosti specifična i veoma izazovna za interpretatora. Pozivam sve gledaoce i slušaoce našeg programa da u narednih par dana budu uz nas kako bi čuli više vesti o pojedinostima i autorskom timu. – Željko Mesar

 

Pogledajte nastupe sa kojima je Žak ostvario svoj najbolji plasman na Dori:

 

Izvor
  • HRT