Demy

Grčka pesma za Kijev je „This is love“

Večeras je održan izbor pesme s kojom će Demi predstavljati Grčku na predstojećoj Pesmi Evrovizije. Domaćini šoua bili su glumac Antonis Loudaros i voditeljka ERT-a Elena Bouzala.

Demi nije izvodila pesme uživo, već su premijerno emitovani video spotovi koji su snimljeni u Odesi i to sledećim redom (poslušajte pesme klikom na naziv pesme):

  1. Angels (muzika: Dimitris Kontopoulos, tekst: Romy Papadea)
  2. This is love (muzika: Dimitris Kontopoulos, tekst: Romy Papadea & John Ballard)
  3. When then morning comes around (muzika: Dimitris Kontopoulos, tekst: John Ballard)

Nakon što su dvaput emitovani spotovi, na scenu su stupili gosti, predstavnici Kipra i Moldavije, Hovig i SunStroke Project, koji su izveli svoje evrovizijske pesme „Gravity“, odnosno „Hey Mamma!“.

Pobednička pesma izabrana je glasovima publike (70%) i žirija iz redova grčke zajednice u dijaspori iz osam zemalja (30%): Belgije, Gruzije, Azerbejdžana, dva iz Nemačke, Jermenije, Italije, Austrije i Ukrajine. Publika je mogla da glasa pozivom, odnosno slanjem SMS poruke po ceni od 0,62 evra po glasu.

Žiri iz Belgije (Brisel), Gruzije (Tbilisi), Nemačke (Nirnberg i Minhen), Jermenije (Jerevan), Italije (Milano), Austrije (Beč) i Ukrajine (Mariuopolj) glasali su za „This is love“, dok se Azerbejdžan (Baku) jedini opredelio za „When then morning comes around“. Publika je takođe najviše glasala za pesmu „This is love“, čime je ova kompozicija proglašena za pesmu predstavnicu Grčke u Kijevu.

Dimitris Kontopoulos (45) je kao kompozitor i producent učestvovao čak šest puta na Evrosonga – za Belorusiju 2007, Ukrajinu 2008, Grčku 2009, Azerbejdžan 2013. i Rusiju 2014. i 2016. Sarađivao je sa mnogim poznatim muzičarima, među kojima su Antonis Remos, Despina Vandi, Sakis Ruvas, Ana Visi, Elena Paparizu, Mihalis Hacigijanis, te umeticima sa ruske muzičke scene, odnosno sa muzičarima iz Srbije, Bugarske, Turske i Izraela koji su obrađivali njegove pesme. Radio je i sa grčkim rediteljem Nikosom Perakisom pišući muziku za njegove filmove. Pored kompozitora Dimitrisa, u grčkom timu je i koreograf Fokas Evangelinos. Fokas je takođe poznat evrovizijskoj publici, jer je radio koreografije za brojne pesme, od kojih je najznačajnija ona koja je donela pobedu Grčkoj 2005. godine sa Elenom Paparizu i pesmom „My nuber one“.

Biografija Demi

Dimitra Papadea, poznatija pod pseudonimom Demi, rođena je 21. avgusta 1991. godine u Atini. Počela je da se interesuje za muziku već sa 5 godina, kada je počela da uči da svira klavir. Široj publici postaje poznata 2011. izdavanjem prvog singla za Panik Records pod nazivom Μia Zografia. Potom izdaje singl Μono Mprosta, koji je dospeo na prvo mesto grčke airplay liste. 2012. izdaje singl Falling sa di-džejevima poznatim kao Playmen, a pesma postaje veliki radijski hit i van granica Grčke, što potvrđuje nastup na Europa Plus festivalu u Rusiji pred 50.000 fanova.  Dobitnik je više MAD Video muzičkih nagrada. Između ostalih, 2015. dobija nagrade za najbolji duet Oso O kosmos Tha Exei Esena sa Majkom i najboljeg mladog ženskog izvođača. Večina njenih nastupa širom Grčke su rasprodati. U sezoni 2015/16. glumila je u mjuziklu „Porodica Adams“, dok u tekućoj sezoni ima ulogu u mjuziklu „Mama Mia“.

Demi će nastupiti u drugoj polovini prvog polufinala, 9. maja.

Pogledajte spot za pobedničku pesmu „This is love“!

FORUM: Grčka 2017