Logo Melodifestivalena
Logo Melodifestivalena

Melodifestivalen: SVT objavio detaljne rezultate glasanja

U subotu je održano finale najpopularnijeg nacionalnog izbora u Evropi – Melodifestivalena, na kojem je Švedska odabrala Robina Bengtsona za predstavnika na Pesmi Evrovizije u Kijevu. On će svoju pesmu I Can’t Go On izvesti u prvom polufinalu, 9. maja u Kijevu.

SVT (Sveriges Television) je danas objavio detaljne rezultate glasanja publike, kako iz finala, tako i iz kvalifikacionih delova takmičenja (četiri polufinala i Druga šansa).

Oboreni svi rekordi

Tokom ovogodišnjeg takmičenja oboreni su svi rekordi u broju glasanja. Tokom finalne večeri pristiglo je čak 13 566 778 glasova za finaliste. Što se tiče polufinalâ, dva puta je bio oboren rekord. Tokom prvog polufinala za sedam takmičara je stiglo 5 706 113, čime je oboren rekord iz prošlogodišnjeg drugog polufinala. Dve nedelje kasnije, u trećem polufinalu stiglo je oko pedeset hiljada glasova više, odnosno 5 756 071 glasova. Srušen je rekord u broju glasova i u Drugoj šansi. Tokom ovog dela takmičenja, stiglo je 7 223 709 glasova. Ovom cifrom oboren je prošlogodišnji rekord od nešto više od šest miliona glasova.

Ukupan broj glasova koji je stigao ove godine iznosi 42 600 014, što je još jedan rekord. Poređenja radi, na prošlogodišnjem fesitvalu gledaoci su poslali 36 711 512 glasa.

Treba napomenuti da su ove cifre u glasovima postale moguće tek od 2015, a svoj maksimalni potencijal dostigle prošle godine, uvođenjem online glasanja putem zvanične mobilne aplikacije (hjärtröstning). Svaki korisnik aplikacije ima pravo da svakom izvođaču pošalje pet glasova, tako što klikne na srce koje se pojavi na aplikaciji.  Ovo je moguće isključivo tokom izvođenja pesme. To se najbolje može videti tokom izvođenja pesama. Naime, dok takmičari izvode svoje pesme, u donjem delu ekrana, pored informacija o načinu glasanja, nalazi se i animirano srce, čija aktivnost zavisi od broja poslatih srca sa aplikacije.

Glasanje putem mobilne aplikacije uvedeno je 2015. godine.(Foto: SVT)

Glasanje putem mobilne aplikacije uvedeno je 2015. godine. (Foto: SVT)

Glasanje u polufinalima

Svi prvoplasirani finalisti osvojili su preko milion glasova, a to je pošlo za rukom i nekim drugoplasiranim finalistima, kao i nekima koji su otišli u Drugu šansu. Ono što je zanimljivo je da je pobednik takmičenja Robin Bengtsson osvojio najmanje glasova od svih takmičara koji su osvojili preko milion glasova, čak manje i od Lise Ajax koja nije obezbedila direktno učešće u finalu, ali i manje od broja glasova koje je Boris René osvojio u baražu. Nano je osigurao sigurnu pobedu u prvom polufinalu najvećim brojem glasova za jednog takmičara ikada u polufinalu.

Takmičari koji su osvojili više od milion glasova u polufinalima:
Nano – 1 178 676 (prvi u PF1)
Mariette – 1 090 700 (prva u PF2)
Wiktoria – 1 072 380 (prva u PF4)
Ace Wilder – 1 066 246 (druga u PF1)
Benjamin Ingrosso – 1 059 728 (drugi u PF2)
Lisa Ajax – 1 036 533 (treća u PF2)
Robin Bengtsson – 1 031 479 (prvi u PF3)

Prvo polufinale

Prvo polufinale održano je 4. februara u Geteborgu. Kao što smo već naveli, Nano je pobedio u ovom finalu i to sa značajnom razlikom od preko 100 000 više od drugoplasirane Ace Wilder. Ona je takođe imala veliku razliku u odnosu na Borisa Renea, koji je uspeo da osvoji skoro 90 000 glasova u drugom krugu glasanja, čime je osigurao učešće u Drugoj šansi. Tako je u drugom krugu uzeo i skoro duplo više glasova od četvrtoplasirane grupe De vet du, iako ih je u prvom krugu delila razlika od oko dvadeset hiljada glasova.

Nano i Ace Wilder. Foto: SVT (Stina Stjernkvist)

Nano i Ace Wilder. Foto: SVT (Stina Stjernkvist)

Drugo polufinale

Polufinale koje je održano 11. februara u Malmeu je bilo neizvesnije, iako su gledaoci bili manje aktivni. Naime, razlika između učesnika na prve tri pozicije je bila ubedljivo najmanja. Mariette, Benjamin Ingrosso i Lisa Ajax su imali preko milion glasova, a prava drama je počela u drugom krugu glasanja. Nakon prvog kruga glasanja Mariette je bila na prvom mestu, dok je Lisa Ajax uzela drugu poziciju uz malu prednost od nešto više 3000 glasova nad Benjaminom Ingrossom. U drugom krugu dolazi do obrta, kada Benjamin uzima oko 30 000 glasova više od Lise, i time obezbeđuje drugo mesto i direktan prolaz u finale. Bitka se vodila i za četvrto mesto i prolazak u Drugu šansu i to između grupe Dismissed i veterana Rogera Pontarea. Grupa Dismissed je osvojila plasman u baraž sa razlikom od samo 2000 glasova nad Pontareom.

Mariette i Benjamin Ingrosso. Foto: SVT (Stina Stjernkvist)

Mariette i Benjamin Ingrosso. Foto: SVT (Stina Stjernkvist)

Treće polufinale

Robin Bengtsson je bio pobednik ovog polufinala i to sa najmanjim procentom glasova od svih pobednika u polufinalima. Tokom prvog kruga glasanja, grupa FO&O je bila na drugom mestu, ali ih je najstariji debitant Owe Thörnqvist pretekao tokom glasanja u drugom krugu osvojivši skoro 160 hiljada glasova, što je najveći broj glasova u drugom krugu ove godine. To nije bilo dovoljno da stigne Robina, koji je prvo mesto držao razlikom od oko 70 000 glasova. Ono što je takođe zanimljivo jeste da je ženskom duetu Belli i Filippi nedostajalo nešto više od 12 000 glasova da dođu do Druge šanse i time izbace Antona Hagmana iz daljeg takmičenja. Ovo polufinale održano je 18. februara u Vekšeu.

Owe Thörnqvist i Robin Bengtsson. Foto: SVT (Stina Stjernkvist)

Owe Thörnqvist i Robin Bengtsson. Foto: SVT (Stina Stjernkvist)

Četvrto polufinale

Šelefteo je bio domaćin četvrtog polufinala 25. februara. Poslednje polufinale mnogi su iščekivali zbog nastupa evrovizijske pobednice Loreen. Međutim, ona nije obezbedila direktno učešće u finalu zauzevši treće mesto. Ipak, ona je osvojila najviše glasova u drugom krugu glasanja (104 230), ali nije uspela da prestigne Jona Henrika Fjällgrena, koji je stekao prednost zahvaljujući glasovima iz prvog kruga. Wiktoria je imala ubedljivu prednost od preko 150 hiljada glasova i time je osigurala pobedu u ovom polufinalu. Alice je nedostajalo oko osam hiljada glasova da prestigne Axela Schylströma i da se tako domogne Druge šanse.

Jon Henrik Fjällgren, Aninia i Wiktoria. Foto: SVT (Stina Stjernkvist)

Jon Henrik Fjällgren, Aninia i Wiktoria. Foto: SVT (Stina Stjernkvist)

Druga šansa

Peto polufinale, odnosno baraž, poznatiji pod imenom Druga šansa (Andra chansen) održan je 4. marta u Linćepingu. Takmičari su bili podeljeni u četiri duela, a pobednik duela osvajao je mesto u finalu. Najneizvesniji je bio duel broj 2, izneđu Axela Schyllströma i Lise Ajax, gde je razlika u korist mlade pevačice bila manja od šest hiljada glasova, dok je najsigurniji prolaz u finale obezbedio Boris René, koji je jedino osvojio više od milion glasova (1 061 289). Anton Hagman je evrovizijsku pobednicu Loreen pobedio ubedljivom razlikom od 85 hiljada glasova.

FO&O, Anton Hagman, Lisa Ajax i Boris René. Foto: SVT (Stina Stjernkvist)

FO&O, Anton Hagman, Lisa Ajax i Boris René. Foto: SVT (Stina Stjernkvist)

Finale

Što se tiče finala, već smo imali priliku da vidimo glasove publike pretvorene u poene u direktnom prenosu. Sada su objavljene i cifre glasova publike. Bilo bi zanimljivo da se može videti kako je publika glasala tokom i nakon glasanja međunarodnog žirija, ali taj podatak nije objavljen.

Glasovi publike u finalu Melodifestivalena. (Izvor: SVT)

Glasovi publike u finalu Melodifestivalena. (Izvor: SVT)

Humanitarne svrhe

Tokom glasanja za svoje favorite gledaoci su imali priliku da glasaju putem posebnog broja koji će njihov glas naplatiti nešto više u odnosu na standardnu cenu glasa, ali će taj novac otići u organizaciju Radiohjälpen koja pomaže ugroženim delovima sveta. Ova organizacija je osnovana od strane SVT-a, Švedskog radija i Švedskog obrazovnog radija. Pomoć se ovim putem u Švedskoj sakuplja još od davne 1946. godine, kada je Švedski radio organizovao akciju prikupljanja pomoći za izbeglice Drugog svetskog rata. Ove godine je tokom takmičarskih večeri Melodifestivalena prikupljeno 6 324 721 švedskih kruna, odnosno 665 107 evra.

Predstavnik Švedske Robin Bengtsson. Foto: SVT (Stina Stjernkvist)

Predstavnik Švedske Robin Bengtsson. Foto: SVT (Stina Stjernkvist)

Gledanost takmičenja

Za kraj smo ostavili podatke o gledanosti. U ovoj kategoriji nisu oboreni rekordi, kao u broju glasanja. Sa ukupnom gledanošću od 20 060 000 gledalaca, ovogodišnje takmičenje nalazi se na četvrtom mestu po gledanosti festivala u istoriji. Na prvom mestu se nalazi takmičenje iz 2013, kada je 21 780 000 gledalaca kraj malih ekrana pratilo svih šest takmičarskih večeri. Najveći broj gledalaca na internetu zabeležen je tokom četvrtog polufinala što se može objasniti nastupom Loreen, koja ima fanove u inostranstvu kojima je to jedini način za gledanje takmičenja. Nema podataka o broju online gledalaca Druge šanse i finalne večeri.

Prvo polufinale – 3 260 000  TV gledalaca, 291 648 online gledalaca
Drugo polufinale - 3 145 000 TV gledalaca, 264 071 online gledalaca
Treće polufinale – 3 245 000 TV gledalaca (4. mesto po gledanosti polufinala 3), 262 257 online gledalaca
Četvrto polufinale – 3 465 000 TV gledalaca (3. mesto po gledanosti polufinala 4), 397 040 online gledalaca
Druga šansa - 3 150 000 TV gledalaca (2. mesto po gledanosti Druge šanse)
Finale - 3 795 000 TV gledalaca 

Detaljne podatke o glasovima možete pronaći ovde.

Da podsetimo, Robin Bengtsson će nastupiti u prvom polufinalu Pesme Evrovizije, 9. maja u Kijevu sa pesmom I Can’t Hold OnZa kraj, da poslušamo pobednika.