Foto: ORF/Roman Zach-Kiesling
Foto: ORF/Roman Zach-Kiesling

Nejtan Trent peva „Running On Air“ za Austriju

Austrijski javni servis ORF odlučio se za interni izbor za jubilarno 50. učešće na najvećem evropskom muzičkom takmičenju. Izbor je pao na 24-godišnjeg harizmatičnog Nejtana Trenta (Nathan Trent) i pesmu „Running On Air“. Nejtan je pozvan da dostavi nekoliko demo pesama, a ORF se odlučio za ovu pop/r’n’b pesmu srednjeg tempa, čiji je naslov metafora za sve uspone i padove koje život nosi sa sobom. Muziku i tekst potpisuju sam Nejtan i Bernard Pencias, koji je bio zadužen i za produkciju pesme u muzičkom studiju petting:zoo Music, Inc smeštenom u Topangi nedaleko od Los Anđelesa, Kalifornija. Osim u SAD, vokali su snimani u studiju „Fleischerei“ u gradiću Kotingbrun i studiju „Tresor“ u Beču. Pored Nejtana, prateće vokale su otpevali Endi Baum, Hans Moravec, Vinsent Bueno, Viki Mil i Kristijan Beker.

Video spot je snimljen u produkciji bečkog studija „SoundDesignStudios Lenzelot“ na jezeru Ahen i planinama Tirola na zapadu Austrije.

Fotografije sa snimanja video spota (Foto: ORF/Martin Hauser)

Prema rečima Stefana Cehnera, šefa projekta Pesme Evrovizije u ORF-u, njihov cilj je da uđu u finale, ali i da pokažu svetu potencijal austrijske pop muzičke scene. Austrijski predstavnik nastupiće u drugom polufinalu Pesme Evrovizije, 11. maja.

Nejtan je imao priliku da dobije podršku prošlogodišnje predstavnice Austrije, Zoi, sa kojom je zajedno bio na „Opernbalu“, održanom 23. februara u Državnoj operi u Beču. Taj događaj koji pod tim imenom postoji od 1935. godine, vrhunac je balske sezone i važi za prvorazredni događaj ne samo u Beču i Austriji, već i mnogo šire. Njemu prisustvuju i predsednik i premijer Austrije, kao i brojni ministri, poznate ličnosti iz sveta kulture i biznisa, a valcer je u centru pažnje zvanica.

Nejtan i Zoi na Opernbalu (Foto: ORF/Roman Zach-Kiesling)

Nejtan i Zoi na Opernbalu (Foto: ORF/Roman Zach-Kiesling)

Biografija Nejtana Trenta

Natanel Kol, poznatiji pod pseudonimom Nejtan Trent rođen je 4. aprila 1992. u Insbruku. Odrastao je u umetničkoj porodici u kojoj su se pričali nemački i italijanski, pošto mu je majka Italijanka, a otac Austrijanac. Šaljući ga več sa tri godine na časove violine i klavira, njegovi roditelji su postavili osnovu za njegov dalji razvoj u muzičkim vodama. S obzirom da mu otac profesionalno svira violinu u Nacionalnom pozorištu u Insbruku, Nejtan je praktično odrastao u pozorištu. Kao dete učestvovao je u raznim predstavama i mjuziklima što ga je dodatno približilo pevanju. Svoje prve pesme napisao je sa samo 11 godina. Godine iskustva sa različitim muzičkim programima u Austriji i Nemačkoj doprinele su da pronađe svoj lični stil i potpuno se izrazi kao umetnik. Četiri godine se obrazovao za pevanje, glumu i ples, u stilovima džez, savremene i komercijalne muzike, a diplomirao je u junu 2016. I dalje pohađa časove pevanja kod njegovog učitelja Previna Mura.

NathanTrent_2

Nejtan sa 11 godina

Što se tiče glume, učestvovao je u produkcijama sa čuvenim austrijskim glumcima u prestižnom „Pozorištu u Jozefštatu“ gde je glumio u predstavi „Filumena Marturano“, bečkom „Metropol“ u predstavi „Plötzlich Prinz“ (Iznenada princ), a bio je i deo kratkometražnog filma „Eisland“, te mjuzikla „Footlose“ (Slobodan) u Amštetenu. Danas komponuje, aranžira i producira svoju muziku.

Interesantan podatak je da je on ORF-u poznat još od 2003. godine, kada je učestvovao na njihovom dečjem takmičenju „Kiddy Contest“ gde je zauzeo 9. mesto sa pesmom Fussball (Fudbal). Njegov debitantski singl Like it is koji je izdao pod novim umetničkim imenom Nejtan Trent, objavljen je prošlog leta.