Foto: Damjan Fiket
Foto: Damjan Fiket

Premijera Žakove pesme „My friend“

Predstavnik Hrvatske na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije, Žak Houdek, predstavio je danas svoju evrovizijsku pesmu „My friend“ u emisiji „Svijet diskografije“ na Drugom programu Hrvatskog radija. Pesma je dvojezična, italijansko-engleska, u kojoj se prepliću pop glas i operski glas baritona, te dve emocije, što je urađeno na vrlo neuobičajen način. To je himnična kompozicija sa univerzalnom porukom, koja bi trebala da inspiriše sve koji se osećaju loše na bilo koji način, da treba živeti svaki dan kao da je poslednji. Žak je inspiraciju za pisanje pronašao u paraolimpijcima bez ruku ili nogu, umetnicima koji slikaju npr. ustima, odnosno ljudima koji su se u bilo kom aspektu ostvarili bez obzira na prepreku koju su imali.

U popularnoj emisiji Zlatka Turkalja – Turkija javnosti je predstavljen i celi producentski tim. Tim koji potpisuje muziku za pesmu „My friend“ čine Žak Houdek, Siniša Reljić i Tony Roberth Malm, autori teksta su Žak, Ines Prajo, Arijana Kunštek i Fabrizio Laucella, a poruku pesme dočarali su muzičari Antun Stašić na violini i Neven Šverko na violončelu. Antun, Neven i tri prateća vokala čija imena još nisu poznata, pridružiće se Žaku na sceni u Kijevu.

Žak je uz pesmu za koju smatra da je nešto najbolje što je do sada napisao, pokrenuo i digitalnu kampanju #beMyfriend koja je naišla na dobar odziv, kako u regionu, tako i među evrovizijskim fanovima širom sveta. Kako bi bio aktivan tokom kampanje pred takmičenje, planira da napravi i nekoliko remiksa pesme. Hrvatska će nastupiti u drugoj polovini drugog polufinala 62. Evrosonga, 11. maja.

Poslušajte i instrumentalnu verziju pesme:

FORUM: Hrvatska 2017.

Izvor
  • HRT