maxresdefault

Svala će predstavljati Island!

Na islandskom Söngvakeppnin 2017 festivalu večeras je izabran predstavnik te ostrvske države za Pesmu Evrovizije u Kijevu, i to će biti poznata islandska pevačica Svala!

Publici u Rejkjaviku se predstavilo 7 finalista:

  1. Aron Hannes – Tonight
  2. Arnar Jónsson & Rakel Pálsdóttir – Again
  3. Aron Brink – Hypnotized
  4. Hildur – Bammbaramm
  5. Rúnar Eff – Make you way back home
  6. Svala – Paper
  7. Daði Freyr Pétursson – Is this love?
1

Rezultati glasanja

Glasovima publike izabrano je dvoje superfinalista, i to su bili Svala i Daði Freyr Pétursson. Oni su imali ubedljivo najviše glasova islandske publike, koja je u ogromnom broju večeras glasala za svoje omiljene pesme. Söngvakeppnin je najgledaniji islandski šou, sa tradicionalno preko 90% udela gledanosti svake godine, tako da ne čudi ovako ogroman broj pristiglih glasova. Prvi gosti na festivalu su bili Greta Salome, dvostruka predstavnica Islanda na Pesmi Evrovizije, kao i Aleksandar Ribak, pobednik Pesme Evrovizije 2009. godine.

Nakon prozivanja dvoje superfinalista, svoj nastup imao je Mons Selmerlev, pobednik Pesme Evrovizije 2015. godine. Pobednika festivala odlučivali su glasovi publike, kao i glasovi stručnog žirija, gde je jedan od sedam članova žirija bila naša Milica Fajgelj, članica OGAE Srbija.

Na kraju je voditeljka pročitala pobednika festivala, i to je bila Svala, jedna od najpopularnijih islandskih pevačica u prethodnoj deceniji, koja tek od nedavno nastupa kao solo pevačica.

Island će nastupiti u drugoj polovini prvog polufinala Pesme Evrovizije 9. maja. Pogledajte video spot za pobedničku pesmu Svale.