YuliaSamoylova

Ukrajina zabranila predstavnici Rusije ulazak u zemlju. EBU traži rešenje!

Nakon što se prethodnih dana nagađalo da li će Ukrajinci, kao organizatori 62. Pesme Evrovizije, povući neki potez protiv Rusije, ukrajinska Služba bezbednosti danas je zvanično donela odluku kojom se predstavnici Rusije, Juliji Samojlovoj, zabranjuje ulazak u zemlju na tri godine. To je potvrdila portparol ove službe, Elena Gitljanska.

Povod za zabranu ulaska u zemlju leži u ukrajinskom zakonu koji zabranjuje državljanima Rusije ulazak na Krim, a koji je donet nakon pripajanja poluostrva Krim Rusiji. Naime, Julija je nastupila u gradu Kerč na Krimu 27. juna 2015. na gala koncertu, a kako do Krima nije stigla preko ukrajinskog kontrolnog punkta, Ukrajinci takav ulazak u zemlju smatraju prekršajem. Portparol ruskog predsednika, Dmitrij Peskov, smatra da ako se ne nađe rešenje, da Rusija neće biti u mogućnosti da nađe zamenu za izvođača, te da bi u tom slučaju Rusija izostala sa takmičenja za Pesmu Evrovizije.

Ovim povodom oglasila se i Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštenjem da oni poštuju lokalne zakone zemlje domaćina, ali da su veoma razočarani ovakvom odlukom jer narušava duh takmičenja, i nastaviće dijalog sa Ukrajinom kako bi se svim učesnicima omogućio dolazak u Kijev i nastup na Pesmi Evrovizije.

Ruski Prvi kanal koji je interno odabrao Juliju i RTR, koji će biti zadužen za izbor narednog ruskog predstavnika, izdali su zajedničko saopštenje u kom se navodi da, ukoliko ova ukrajinska zabrana ostane na snazi, Julija Smojlova će biti predstavnica Rusije na Pesmi Evrovizije 2018. godine, gde god se ona bude održala.

Izvor
  • detector.media
  • eurovision.tv