Samo tačan pojam
Traži u naslovima
Traži u sadržaju
Traži u komentarima
Traži u člancima
Traži na stranama
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filtriraj po kategorijama
Albanija
Andora
Australija
Austrija
Azerbejdžan
Belgija
Belorusija
Blog
Bonus
Bosna i Hercegovina
Bugarska
Češka Republika
Crna Gora
Danska
Dečja Pesma Evrovizije
Estonija
Evrovizija 2015
Evrovizija 2016
Evrovizija 2017
Evrovizija 2018
Finska
Francuska
Grčka
Gruzija
Holandija
Hrvatska
Intervjui
Irska
Island
Italija
Izrael
Jermenija
Kipar
Letonija
Lični utisak
Litvanija
Luksemburg
Makedonija
Malta
Maroko
Mađarska
Moldavija
Monako
Nemačka
News in English
Norveška
OGAE vesti
Poljska
Portugalija
Rumunija
Rusija
San Marino
Slovačka
Slovenija
Španija
Srbija
Švajcarska
Švedska
Turska
Ujedinjeno Kraljevstvo
Ukrajina
Uncategorized
Vesti
Zemlje
lisbon-via-thinkstock

Lisabon potvrđen kao domaćin Pesme Evrovizije 2018.

Nakon pobede predstavnika Portugala Salvadora Sobrala u Kijevu, ova zemlja će po prvi put biti domaćin Pesme Evrovizije i to, kako je danas potvrđeno, u prestonici Lisabonu.

Ova informacija je danas potvrđena iz portugalskog javnog servisa RTP. Međutim, još uvek nije poznata dvorana u kojoj će takmičenje biti održano. Iz RTP-a se nadaju da će uspeti da obezbede MEO Arenu, koja može da primi 20 000 posetilaca i koja je bila domaćin Svetske izložbe 1998. i MTV nagrada 2005. godine.

Lisabon je glavni i najveći grad Portugala. U samom gradu živi oko 550 hiljada stanovnika, dok u širem području portugalske prestonice živi oko 2,9 miliona stanovnika, odnosno 25% celokupne populacije u državi. Najzapadniji je glavni grad u kopnenom delu Evrope. Titulu prestonice nosi od 1255. godine, a veliku štetu je pretrpeo tokom zemljotresa 1755, nakon kojeg je najveći deo starog dela Lisabona izgrađen. U saobraćajnom smislu, grad se oslanja na metro sistem koji povezuje sve gradske četvrte. Lisabon deli reka Težo preko koje su sagrađena dva mosta.

Da podsetimo, Portugal je pobedio na Pesmi Evrovizije 2017. u Kijevu zahvaljujući pesmi Amar pelos dois Salvadora Sobrala.

Portugal je dosad bio zemlja koja je najduže čekala na pobedu. Prvi put su učestvovali 1964, a od tada su propustili pet takmičenja (1970, 2000, 2002, 2013. i 2016). Sledeće godine, Portugal će se u Lisabonu takmičiti 50. put po redu.