Slovenia_ECOTY2017

Slovenija pobednik Evrovizijskog hora godine

Večeras je u areni Riga u glavnom gradu Letonije, Rigi, održano prvo izdanje Evrovizijskog hora godine, na kome je pobedu odneo ženski hor Carmen manet iz Slovenije. Oni su izveli tradicionalu pesmu „Scarf“ uz melodijsku liniju autorke Katarine Pustinek Rakar, kao i „And So We Dance in Resia“ Sama Vovka pod dirigentskom palicom Primoža Kerštanja. Njima je pripao trofej u vidu staklene skulpture koju je napravila Vineta Groza, vanredni profesor letonske Akademije umetnosti i šef odseka za staklarsku umetnost.

Logo ovogodišnjeg takmičenja

Logo ovogodišnjeg takmičenja

Nastupili su horovi iz 9 zemalja sa oko 400 solista, koji su na raspolaganju imali oko šet minuta da se predstave miksom pesama različitih žanrova, bez muzičke pratnje. Pesme su delimično trebale da odražavaju nacionalni ili regionalni karakter. Osim glasovnih mogućnosti, učesnici su se potrudili da spreme i veoma zanimljive scenske nastupe, a interesantno je da ovo takmičenje nije samo namenjeno odraslima, pa smo među učesnicima mogli videti i dominantno dečije horove. Poput takmičenja za Pesmu Evrovizije, i na takmičenju horova imali smo priliku da vidimo razglednice sa takmičarima pre svakog nastupa. Takmičenje su organizovali Letonska televizija, Evropska radiodifuzna unija, INTERKULTUR – svetski lider u organizovanju horskih takmičenja i LIVE RIGA – biro za razvoj turizma u Rigi.

Domaćini šoua bili su Erik Vitakr, kompozitor i dirigent, dobitnik Gremi nagrade za najbolje horsko izvođenje 2012. godine i Eva Johanson, voditeljka kulturnog programa letonske televizije. Šou je otvoren nastupom hora 600 sa kompozicijom Erika Vitakra „Fly to Paradise“. Nakon svakog nastupa, tročlani žiri je sa oduševljenjem prokomentarisao nastupe. Njega su činili britanski kompozitor Džon Ruter, dirigent svetske klase Nikolas Fink i renomirani letonski mecosopran Elina Garanča. Kriterijumi za ocenjivanje bili su umetnička ličnost hora, vernost izvođenja dela, kvalitet zvuka i intonacije i generalno muziciranje.

Horovi su nastupili sledećim redom (pogledajte nastupe klikom na ime hora):

  1. Estonija: Estonian Television Girls’ Choir (dirigent Aarne Saluveer)
  2. Danska: Akademisk Kor Århus (dirigent Ole Faurschou)
  3. Belgija: Les Pastoreaux (dirigent Philippe Favette)
  4. Nemačka: Jazzchor Freiburg (dirigent Bertrand Gröger)
  5. Slovenija: Carmen manet (dirigent Primož Kerštanj)
  6. Mađarska: Béla Bartók Male Choir (dirigent Tamás Lakner)
  7. Vels: Côr Merched Sir Gâr (dirigent Islwyn Evans)
  8. Austrija: Hard-Chor (dirigent Alexander Koller)
  9. Letonija: Girl’s Choir Spīgo (dirigent Līga Celma-Kursiete)

Mada Srbija ove godine nije imala svoje predstavnike, RTS je na svom Drugom programu direktno prenosio takmičenje.

Pogledajte pobednički nastup!