JESC2017

16 zemalja na dečjoj Pesmi Evrovizije u Tbilisiju

Na dečjoj Pesmi Evrovizije u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju, u novembru, nastupiće ukupno 16 zemlja. Ove godine biće predstavljen i novi sistem glasanja, koji će gledaocima iz celog sveta omogućiti da glasaju za svoje favorite, putem internet aplikacije.

U nadi da će ponoviti uspeh sa Pesme Evrovizije od ove godine, Portugalija se vraća na takmičenje za dečju Pesmu Evrovizije nakon 10 godina. Pored Portugalije kao povratnika, u Tbilisiju će pored naravno domaćina Gruzije, nastupiti i predstavnici Jermenije, Belorusije, Italije, Malte, Rusije, Ukrajine, Albanije, Australije, Kipra, Makedonije, Irske, Poljske, Holandije i naravno Srbije.

Gruzijski javni servis GPB će takmičenje organizovati u dvorani Olympic Palace koji broji 4000 mesta, a koja je mnogo pogodnija od prethodno najavljene Palate sportova, za delegacije, učesnike i fanove.

Sva pažnja biće usmerena ka Tbilisiju u nedelju 26. novembra, gde će predstavnici zemalja, starosne dobi od 9-14 godina, pokazati svoju muzikalnost i talenat u vremenu od 16 do 18 časova.

Ove godine biće prezentovan i novi sistem glasanja. Naime gledaoci širom sveta biće u prilici da glasaju putem interneta i to na sledeći način: sistem za glasanje će biti otvoren prvo od petka 24. novembra do nedelje 26. novembra, gde će gledaoci koji budu želeli da glasaju biti primorani da prvo odgledaju rekapitulaciju svih pesama, pre nego uđu na formu za glasanje. Glasači će imati prilike i da odgledaju po 1 minut generalne probe svih zemalja učesnica. Ovaj način glasanja biće omogućen do nedelje 26. novembra u 15:59.

Tokom emisije uživo, glasanje će biti ponovo otvoreno nakon izvođenja svih pesama i trajaće ukupno 15 minuta. Glasovi skupljeni u prvoj i drugoj fazi glasanja činiće ukupno 50% krajnjeg rezultata.

Jan Ola Sand, supervizor takmičenja je izjavio: „Jako smo srećni što slavimo 15 izdanje dečje Pesme Evrovizije. Prethodnih godine smo imali prilike da vidimo neku jako talentovanu decu, od kojih su neki danas veliki umetnici. Nov sistem glasanja je jako uzbudljiv i omogućiće gledaocima da ponovo budu deo takmičenja.“

Konkurs za izbor srpske pesme produžen do 1. septembra!

Radio – televizija Srbije, ove godine otvorila je javni konkurs za izbor kompozicije koja će Srbiju predstavljati u Gruziji, o čemu smo vas ranije obavestili. Prvobitno, rok za dostavljanje radova bio je 15. avgust, ali je RTS prijem radova prodzžio do 1 septembra.