JESC2017

18 pesama u trci za srpskog predstavnika na dečjoj Evroviziji

Juče je u prostorijama Radio-televizije Srbije selekciona komisija otvorila koverte sa radovima pristiglim na javni konkurs za Dečju Pesmu Evrovizije 2017, koji je završen 1. septembra.  Komisija sastavljena od muzičkih urednika RTS-a izabraće najbolju kompoziciju, od 18 koliko ih je stiglo na adresu RTS-a, koja će nas predstavljati 26. novembra u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije.

 I ove godine propozicije konkursa su iste, autor teksta i pesme mora biti dete od 9 do 14 godina a kompozicija ne sme biti duža od tri minuta. Šesnaest zemalja potvrdilo je učestvovanje na jednom od najvećih dečjih muzičkih takmičenja: Albanija, Australija, Belorusija, Gruzija, Holandija, Irska, Italija, Jermenija, Kipar, Makedonija, Malta, Poljska, Portugalija, Rusija, Srbija i Ukrajina.

Da podsetimo, naša zemlja je do sada učestvovala deset puta na ovom dečjem takmičenju, a dva puta je dosegla visoko treće mesto: Nevena Božović u Roterdamu 2007. sa pesmom “Piši mi” i Sonja Škorić u Minsku 2010. sa kompozicijom “Čarobna noć”.

Prošle godine jedanaestogodišnja Marijam Mamadašvili pobedila je sa pesmom “Mzeo” i dovela ovo prestižno takmičenje u Gruziju kojoj će ovo biti treći put da je u ulozi organizatora. Slogan 15. juniorskog evrovizijskog takmičenja glasi “Shine bright”.

 Odluku o tome ko će predstavljati Srbiju, Radio-televizija Srbije će saopštiti najkasnije do 5. oktobra.

Izvor
  • RTS