Foto: GPB
Foto: GPB

Srbija pod brojem 14 na Dečjoj pesmi Evrovizije

Večeras je u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, održana ceremonija otvaranja Dečje pesme Evrovizije, u okviru koje je održan i žreb za redosled nastupa tokom takmičenja. Najpre je slučajnim izborom odlučeno da će Kipar otvoriti, a Italija zatvoriti takmičenje, dok je za zemlju domaćina izvučen broj 9. Kao što je uobičajeno, ostale zemlje su razvrstali producenti šoua, s tim da za razliku od prethodnih godina, ovog puta je izostao žreb u kome se određivalo u kojoj polovini će takmičari nastupiti. Predstavnice Srbije, Irina Brodić i Jana Paunović, nastupiće pod brojem 14.

U Tbilisiju je sve spremno za šou koji će voditi Helen Kalandadze i Lizi Pop, predstavnica Gruzije na Dečjoj Evroviziji 2014. godine, što će biti prvi put da jedan od voditelja ima manje od 16 godina. 16 zemalja će se nadmetati za titulu najboljeg u nedelju, 26. novembra, sa početkom u 16 časova uz direktan prenos na drugom programu Radio-televizije Srbije. Rezultati će biti određeni kombinacijom glasova žirija i publike koja će moći da glasa samo putem zvaničnog sajta junioreurovision.tv, u odnosu 50%:50%. Prva faza onlajn glasanja počeće u petak, 24. novembra, kada će se objaviti rekapitulacija svih pesama uz snimke sa proba, i trajaće do nedelje u 15:59. Druga faza će se odvijati tokom samog šoua u nedelju, tokom 15 minuta nakon izvođenja poslednje pesme. Zanimljivo je da će posetioci sajta morati da glasaju za najmanje 3, a najviše 5 pesama, i da će moći da glasaju za pesmu koja dolazi iz njihove zemlje, što znači da se za Irinu i Janu može glasati i iz Srbije. Broj glasova će potom biti konvertovan u poene prema proporcionalnom sistemu, tako da pesma koja dobije npr. 20% svih glasova posetilaca sajta, dobiće 20% od ukupno raspoloživog broja poena.

Redosled nastupa

Redni broj
 
Zemlja
1KiparKipar
2PoljskaPoljska
3HolandijaHolandija
4JermenijaJermenija
5BelorusijaBelorusija
6PortugalijaPortugalija
7IrskaIrska
8MakedonijaMakedonija
9GruzijaGruzija
10AlbanijaAlbanija
11UkrajinaUkrajina
12MaltaMalta
13RusijaRusija
14SrbijaSrbija
15AustralijaAustralija
16ItalijaItalija

Snimak ceremonije otvaranja 15. Dečje pesme Evrovizije

Fotografije srpskog tima – Irine, Jane, šefice srpske delegacije Silvane Grujić i reditelja nastupa Petra Stanojlovića (Foto: Maciej Błażewicz)