Srbija u drugom polufinalu. Foto: Youtube screenshot
Srbija u drugom polufinalu. Foto: Youtube screenshot

Srbija nastupa u drugom polufinalu Pesme Evrovizije

U Lisabonu je danas održan rasporedni žreb za učesnike polufinala Pesme Evrovizije. U dva polufinala ukupno će nastupiti 36 zemalja, odnosno 19 u prvom i 18 u drugom polufinalu. Na Pesmi Evrovizije 2018. učestvovaće 43 zemlje, čime je izjednačen rekord koji je postavljen u Beogradu 2008. godine.

Predstavnik Srbije će nastupiti u prvoj polovini drugog polufinala.

U prvom polufinalu svoje pesme izvešće predstavnici Belorusije, Bugarske, Litvanije, Albanije, Češke, Belgije, Islanda, Azerbejdžana, Izraela, Estonije, Švajcarske, Finske, Austrije, Irske, Jermenije, Kipra, Hrvatske, Grčke i Makedonije. Prvo polufinale je zakazano za 8. maj.

Pored Srbije u drugom polufinalu će nastupiti Rusija, Danska, Rumunija, Australija, Norveška, Moldavija, San Marino, Holandija, Crna Gora, Švedska, Mađarska, Malta, Letonija, Gruzija, Poljska, Slovenija i Ukrajina. Drugo polufinale održaće se 10. maja.

Grafički prikaz rasporeda polufinalista. Foto: Youtube screenshot

Grafički prikaz rasporeda polufinalista. Foto: Youtube screenshot

Na početku žreba, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko uručio je ključeve Kijeva novom domaćinu i na taj način i zvanično predao organizaciju Pesme Evrovizije Lisabonu. Tradicija uručivanja ključeva grada održava se od 2008. godine, kada su zvaničnici Helsinkija uručili ključeve svog grada čelnicima Beograda.

Pored rasporeda učesnika u polufinalima, određeno je i u kojim će polufinalima glasati direktni finalisti. Referentna grupa Pesme Evrovizije je uvažila molbu Italije da glasa u drugom polufinalu, pa stoga Italija nije učestvovala u žrebanju. U prvom polufinalu glasaće Španija, Italija i domaćin Portugal, dok će za učesnike u drugom polufinalu, pored Italije, glasati Francuska i Nemačka. Ove zemlje su u obavezi da prenose polufinale u kojem glasaju.

Finale Pesme Evrovizije 2018. biće održano u subotu, 12. maja.