DanicaKrstic

Beovizija 2018: Danica Krstić – Moja deonica ima jaku ulogu evokativnosti!

Naša sagovornica je Danica Krstić, koju znamo kao učesnicu nacionalnog izbora za Pesmu Evrovizije 2015 sa pesmom Suze za kraj. Ona je sada članica sastava Balkanika koja nastupa na Beoviziji 2018 pod rednim brojem 6.

Danice, evrovizijska publika te odlično poznaje, jer si 2015. Učestovala na nacionalnom izboru za Pesmu Evrovizije sa pesmom Vladimira Graića “Suze za kraj”. Možeš li sa nama podeliti iskustva.

To je za mene bilo fantastično iskustvo i odličan način da steknem rutinu koja je bitna za jednog mladog izvođača, koji se do tog trenutka nije susretao sa takvom vrstom rada. Čitav proces mi je ulepšao Vladimir Graić fenomenalnom pesmom, kojom je uspeo da probije sve moje blokade i predrasude koje sam imala kada sam prvi put došla u njegov studio. U celoj toj avanturi treba pomenuti i Miu Pijade koja je dosta pomogla oko snimanja pesme, kao i Leontinu Vukomanović koja je napisala odličan tekst za pesmu. Iako nisam otišla na ,,Eurosong’’ te godine, svakako sam pobrala simpatije velikog dela publike koji je nastavio da prati moj rad, pesma se sluša i dalje, emituje se na radio stanicama, pevaju je ljudi na raznim takmičenjima i u šou programima, tako da ja više od toga nisam mogla da poželim.

Poznata si po pevanju etno muzike. Dosta putuješ i radiš kako u zemlji tako i u inostranstvu. Kada je počela tvoja saradnja sa Balkanikom?

Dugi niz godina se bavim tradicionalnom muzikom, a inače sam student etnomuzikologije na FMU u Beogradu. Sa šesnaest godina otpočela sam saradnju sa Sanjom Iilićem, i  tada prvi put dolazim u kontakt sa ,,world music“-om, odnosno kako mi to u Srbiji zovemo, etno muzikom. Dosta sam proputovala za svoje 22 godine i mogu vam reći da ljudi, kako u Srbiji, tako i van nje, odlično reaguju na zvuk naše tradicionalne muzike i niko još uvek nije ostao ravnodušan!

PG97A6824esma “Nova deca” koju ćete otpevati na Beoviziji, govori o novim generacijama koje bi trebalo da izgrade neki novi i bolji svet. Možeš li nam otkriti šta ti pevaš na početku i tokom pesme, a što ne možemo baš da razumemo?

Da, razumem vas u potpunosti kada kažete da početak pesme nije lak za razumevanje (smeh). Moja deonica je jako apstraktna, tačnije tekst koji ja pevam nema misaono značenje, ali ima jaku ulogu evokativnosti. Sanja je pri komponovanju tog dela želeo da izrazi arhaičnost i da ujedno dočara duh balkanskih naroda, a pošto svi pričamo drugim jezikom, ovo je bilo pravo rešenje, kako bi se postigao željeni efekat. Otprilike, ja u pesmi predstavljam vilu, koja čuva svu tu decu i dovodi ih na svet, kako bi ga ta deca učinila boljim.

Da li ti pesma “Nova deca” leži bolje nego pesma “Suze za kraj” ili ti nije važno koji stil pevaš?

U suštini trudim se da pevam tradicionalnu muziku ili bar nešto u tom duhu, to preferiram. Kada je u pitanju Evrovizija i kada sam u situaciji da imam mogućnost da predstavljam svoju zemlju na tako značajnoj manifestaciji, nisam toliko probirljiva, ako pričamo o ova dva žanra. Ne mogu da ne budem pristrasna, jer sam jako vezana za obe pesme i sigurna sam da sam dala sve od sebe da ih izvedem što bolje. Važno mi je da je pesma kvalitetna i da ja kroz nju mogu da se iskažem kao pevač, te mi u toj situaciji žanr i nije toliko bitan.

Kako teku pripreme i kakav nastup možemo očekivati na Beoviziji ? Da li možeš da nam otkriješ ko vam radi nastup i kostime?

Pripreme teku odlično, svi jako radimo, što se može videti i na društvenim mrežama. Snimamo emisije konstantno, ako nismo u nekom studiju, onda smo u sali za igranje ili u našem studiju gde vežbamo pesmu i tako u krug. Za izgled ženskog dela grupe je zadužena Selma Starfinger, a muškog Dejan Iglendža, a što se tiče koreografije tu su fenomenalna Jovana Ikonić i Aleksandar Nikolić. Ovaj dream team je mnogo truda uložio i svi smo se maksimalno dali kako bi u utorak publici mogli da priredimo spektakl, kakav se i očekuje od nas, tako da se mi nadamo da ćemo ispuniti sva i svačija očekivanja.

Nastupate pod rednim brojem 6. Misliš da je to dobra ili loša pozicija?G97A6964

Nemam neki poseban stav o tome, tačnije nisam ni razmišljala, jer smatram da ako mi dobro uradimo naš posao i ako se sve to što smo pripremili svidi publici i stručnom žiriju, uopšte nije bitno pod kojim redim brojem ćemo nastupati.

Šta misliš o konkurenciji na Beoviziji?

Inače nisam takmičarski nastrojena i uvek sam se takmičila jer sam se negde slučajno zadesila pa sam morala, jer je to bio koncept događaja na kom učestvujem. Najčešće na takmičenja gledam kao na nastupe, tako da ne obraćam pažnju uopšte na konkurenciju i šta konkurencija radi. Takvim pristupom dobijam neki unutrašnji mir kako bih dala najbolje od sebe. U ovom slučaju oslanjam se na grupu sa kojom se takmičim, ostalo me ne zanima. Moram vam priznati da sam ovog puta, po prvi put u životu, poziv za takmičenje prihvatila oberučke, bez imalo razmišljanja i verujem da je to tako zato što je u pitanju ,,Balkanika’’!

Šta bi za tebe lično značila pobeda i put u Lisabon?

Značila bi puno! Prvenstveno stati na takvu scenu koja je svetska, sam doživljaj i iskustvo, za mene bi bilo od neprocenjive vrednosti, a onda bi to ujedno bilo odlično i za moju dalju karijeru.

Da li pratiš Evroviziju poslednjih godina?

Da, naravno. Od malena imam rituale, verovali ili ne, kada je ,,Evrosong’’ u pitanju. To je trenutak kada se porodica okuplja, zajedno ispratimo ceo događaj i naravno na kraju svega toga komentarišemo i sabiramo utiske. Evrovizijska scena je uvek donosila nešto novo, što je posebno interesantno za mene kao nekog ko se bavi muzikom.

Imaš li možda omiljenu evrovizijsku pesmu?

Većina pesama koje su se mogle čuti su fenomenalne. Svaka od pesama koja se nađe u finalu, i koja pobedi, je već sama po sebi odlična.

Da li radiš još na nekim projektima i šta imaš u planu za budućnost?

Radim bez prestanka, kako sa Sanjom Ilićem i Balkanikom, tako i na samostalnoj karijeri. Prošlog leta sam objavila i prvi album „Pod gorom se šetalo devojče“ koji je naišao na fantastičan odjek. Balkanika takođe priprema dosta novih singlova i albuma, tako da nas čeka jedan produktivan period. Ujedno, planiram i još jedan veliki projekat, ali biće prilike da o svemu tome razgovaramo.

Kakvu poruku imaš za fanove Evrovizije u Srbiji?

Poručila bih im da nastave da budu fanovi Evrovizije i da glasaju za nas, da nas podrže u ,,Sava centru’’, jer nam je njihova podrška najbitnija i sve to što smo pripremili, pripremili smo samo za njih!

Danice, hvala ti na izdvojenom vremenu, želimo vam uspeh na Beoviziji.