Raybass

Beovizija 2018: Intervju sa grupom Raybass

Naši sagovornici su članovi grupe Raybass koji će na Beoviziji 2018 izvesti pesmu Umoran, a nastupiće pod rednim brojem 15. Grupu ćini trojica muzičara – Predrag Obrović („bass“, glavni vokal), Dragan Perović („Ray“, narator) i Alan Tomić.

Beovizijska publika vas slabo poznaje. Možete li nam reći nešto više o sastavu Raybass?

Sastav „Raybass“ je skup muzičara različitih profila, okpuljenih oko ideje što uspešnijeg izvođenja pesme „Umoran“, na ovogodišnjoj Beoviziji.

Otkud ideja da prijavite pesmu na Beoviziju?

Autor pesme je svoj rad prijavio na konkurs, prošao…. I eto nas na Beoviziji.

Pesma koju ćete izvesti na Beoviziji zove se „Umoran “. Možete li nam reći nešto više o pesmi iz vašeg ugla, kao i o autorki Sofiji Milutinović?

Autor pesme je Sofija Milutnović, diplomirani kompozitor. Saradnik na pesmi je Branko Milanović. Autoru je ovo prvi put da se oproba u ovoj i ovakvoj muzičkoj formi. Izvođače je pronašla na osnovu sopstvene zamisli o tome kako bi pesma trebalo muzički i scenski da izgleda i da se čuje. Pesma je konceptualnog karaktera. Svedena. Nešto drugačija u odnosu na zvuk koji se uglavnom danas nudi i nešto drugačija, rekli bismo, od standardnog festivalskog formata. Da li je to bila dobra odluka, ostaje da vidimo.

Da li spremate poseban scenski nastup?

Svedenih pokreta, koji odgovaraju i karakteru melodije, potrudićemo se da publici ponudimo što širi umetnički doživljaj. Dok slušaju „Umoran“, da se odmore.

Nastupate pod rednim brojem 15. Da li je to vaš srećan broj i da li mislite da broj pod kojim nastupate na ovako velikom festivalu  može da ima neku presudnu ulogu?

Sve vrste sujeverja su nam strane. Verujemo u moć umetnosti, muzike. Potrudićemo se da sa publikom razmenimo emocije kako bi stvorili „onaj, magični“ trenutak. Upravo u tom trenutku, rađali su se i rađaju se hitovi. Ili se ne rode.

Šta mislite o konkurenciji na Beoviziji?

Raduje nas raznolikost pesama i samih izvođača. Naš narod je jako muzikalan, pa možda takva situacija ne bi trebalo mnogo da čudi. Vidimo trud i ambiciju kod kolega izvođača, a to su sigurni putevi za uspeh u svakoj prilici. Pobediće najbolji. Tako i treba da bude.

Šta bi za vas značila pobeda i put u Lisabon?

Izazov da predstavimo Srbiju u najboljem svetlu. Predstavljati sopstvenu državu u bilo čemu, velika je čast i odgovornost.

Da li pratite Pesmu Evrovizije od ranije?

Umereno. Informativno.

Možete li nam izdvojiti neku evrovizijsku pesmu koja je na vas ostavila najveći utisak?

Ne bismo izdvajali. Subjektivno, valjda i prirodno, uvek su se pevušile melodije naših izvođača. Postoje neke pesme od ranije koje i dan danas nalaze put do slušalaca. Ova činjenica nas podseća na to da je svaka prilika prava, ako je muzika prava.

Da li pored priprema za Beoviziju radite još nešto, na nekim novim pesmama, album…?

Sva pažnja je trenutno usmerena ka predstojećem nastupu na ovogodišnjoj Beoviziji.

Kakvu poruku imate za naše članove i za fanove Evrovizije u Srbiji?

U vremenima raznih arena, muzička i druga umetnička takmičenja, trebalo bi da budu mesto i vreme predaha. Da svi zajedno razmenjujemo one najlepše ljudske vrline i kvalitete, trudeći se da uz ponuđenu živu umetnost, uzrastemo. Svako za sebe, a na radost drugih.

Hvala vam na izdvojenom vremenu, želimo vam uspeh na Beoviziji.

Hvala Vam na lepim željama. Svako dobro.

Preslušajte pesmu „Umoran“, sa kojom će grupa Raybass nastupiti na Beoviziji 2018: