Balkanika-2018-c2-edit(1)

Beovizija 2018: Intervju sa Sanjom Ilićem & Balkanikom

U susret Beoviziji 2018 naš sagovornik je Aleksandar Sanja Ilić, frontmen grupe BalkanikaSanja Illć & Balkanika nastupaju pod rednim brojem 6 a kompozicija koju će izvesti nosi naziv „Nova deca“.

Sanja, na početku želimo da vam čestitamo za prolazak na Beoviziju 2018.

Hvala, nadam se da vam se dopada pesma.

Evrovizijska publika vas vrlo dobro poznaje jer je vaša kompozicija “Halo halo” predstavljala Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije 1982. godine. Možete li nam reći neka iskustva sa te Evrovizije?

Te godine je bila potpuno fenomenalna Evrovizija u engleskom gradu Herogejtu, gde je sve bilo savršeno organizovano. Pored toga što su produkcijski uslovi i samo takmičenje bili na najvišem svetskom nivou, sva dešavanja pored Evrovizije bila su vrlo interesantna. Kao delegacije, išli smo po raznim dvorčevima, gledali livrejisane lakeje koji su držali baklje i dočekivali nas, uživali u spektakularnim vatrometima, uz najbolju muziku. Pesmu „Halo, halo“ izvodila je grupa „Aska“, koju su činile Snežana Mišković, Izolda Barudžija i Snežana Stamenković. Sećam se da mi je, usred sve te lepote i luksuza kojim smo bili okruženi, Snežana priznala kako bi od svega toga najviše volela da ode na neki rok koncert. Tako je i bilo, odmah nakon Evrovizije ona je započela karijeru kao Viktorija. Tu Evroviziju pamtim i po divnoj prilici da dobijemo ugovor sa „Polar Music“-om, koju je vodio Stig Anderson, producent grupe Abba. Učešće grupe „Aska“ na Evroviziji pamtiće se i po tome što je Jugoslavija tada, po prvi put dobila „dvanaesticu“ na ovom takmičenju. Dvanaest poena stiglo nam je baš iz Švedske. Zahvaljući iskustvu sa Evrovizije 1982. godine, shvatio sam ko ide na Evroviziju i šta sve tamo treba da se uradi. Jedno je sigurno – mora da ide dobar pevač. Ako nemate dobrog pevača, ne vredi nikakav spektakularan scenski nastup.

S.Ilic2Pesma “Princeza” koju izvode Slađana Milošević i Dado Topić zamalo nije otišla na Evroviziju 1984., ali je ipak bila veliki hit, koji se i dan danas rado sluša. Da li vam je žao što “Princeza” nije otišla na Evroviziju?

Bila bi laž kada bih rekao da mi nije žao. Ja sam tu pesmu i pisao za Evroviziju i smatrao sam da njih dvoje kao pevači odlično funkcionišu, kao i da su stvorili jako dobru atmosferu između sebe. Te godine su svi govorili kako je „Princeza“ najveći favorit. Splet okolnosti je bio takav da je pobedila pesma „Ciao amore“ koju su izvodili Vlado Kalember i Izolda Barudžija. U tom trenutku su Podgoricia i Zagreb pravili plan, kako da skinu Beogradu glasove, što je bilo dovoljno da „Princeza“ ne pobedi, iako je bila favorit.

Šta je bio vaš motiv da se prijavite na Beoviziju 2018?

Činilo mi se da je pravi trenutak da Balkanika bude deo ovog takmičenja, jer smo već dosta proputovali svet i videli koliko publika pozitivno reaguje na naše nastupe. Tome je doprinela i činjenica da smo uspeli da napravimo jako dobru pesmu, po svim karakteristikima koje su potrebne za današnju Evroviziju. Nas takmičenje uopšte ne plaši, jer imamo da ponudimo samo vrhunski kvalitet. Srećan sam što sam, zajedno sa suprugom Tanjom, uspeo da iskomponujem pesmu koju donosi pravi spoj starog i novog. Napravili smo dobar miks onoga što predstavlja etno nasleđe Srbije i Balkana i modernih muzičkih tendencija, što mnogi misle da je nespojivo.

Vi ste muzičar koji ima veoma uspešnu karijeru, iza vas su brojni hitovi, muzika za film i serije, i veliki muzički projekti kao što je Balkanika. Možete li nam reći nešto o pesmi “Novadeca” iz vašeg ugla?

“Nova deca“ su deca koja se danas rađaju, koja su lepša, pametnija, obrazovanija, nego mi, nego naši roditelji i preci. To su deca koju treba podržati, jer baš oni imaju kapacitet da stvore bolji i lepši svet. Ja mislim da je moguće da se tako nešto dogodi i da je vreme da se ovaj svet uozbilji i primiri. Drago mi je da postoji pesma koja će ovu poruku širiti svuda.

Kao solisti se pojavljuju Danica Krstić i Mladen Lukić. Zašto ste se odlučili za njih dvoje?

Danica i Mladen su članovi Balkanike već nekoliko godina. Pored njih, vokal je i Nevena Stamenković. Danica i Nevena fenomenalno izvode etno muziku, a Mladen je pravi rok, pop i soul pevač, svestrani muzičar, koji je na koncertima svih ovih godina pokazao izvrsnu živost na sceni i savršeno pevanje. Baš oni predstavljaju taj miks starog i novog, koji se u slučaju Balkanike pokazao kao savršen spoj. Presrećan sam što Balkanika ima divne svirače i fenomenalne pevače.

Da li spremate poseban scenski nastup?S.Ilic

Neka to bude mala tajna, ali u svakom slučaju, mi ćemo se potruditi da vizuelno budemo na najvišem nivou. Interesantno je da će naše kostime dizajnirati Selma Starfinger, koja je kreirala kostim Maye Sar za njen nastup na Evroviziji 2012. godine u Bakuu. Maya je tada postigla izuzetan uspeh na Evroviziji i imala je zapažen nastup, čemu je zasigurno doprinela i Selma. Nadam se da će, isto tako, i nama doneti sreću.

Nastupate pod rednim brojem 6. Da li mislite da redosled nastupanja ima presudnu ulogu za plasma ili ne?

Nisam siguran da je redosled uopšte bitan. Smatramo da je odlično to što nastupamo na mestu broj šest ali je najvažnije da pesma bude dobro izvedena u svim aspektima.

Šta mislite o konkurenciji na Beoviziji?  

Sve pesme su super i bila bi mi čast da pobedim u tako jakoj konkurenciji.

Šta bi za vas značila pobeda i put Lisabon?

To je ogromna čast i privilegija. Smatram da bi nastup Balkanike na Evroviziji izuzetno doprineo poboljšanju našeg imidža u svetu. Mislimda je došlo vreme da se Srbija u svetu prikazuje sa nekim lepim i divnim stvarima, kao što je Đoković i kao što su to neki drugi uspešni sportisti. Verujem da Balkanika može da bude tog „pokreta“ koji o našoj zemlji govori na jedan lep i pozitivan način.

Da li ste pratili Evroviziju poslednjih godina?

Uglavnom sam pratio Evroviziju nakon takmičenja, analizirajući ceo taj spektakl. Mogu reći da je tehnički sve to otišlo toliko daleko, da je ogromna stvar biti deo jednog takvog događaja. Tamo imate sve mogućnosti da ostvarite sve ono što ste zamislili.

Imate li možda omiljenu evrovizijsku pesmu?

Pesma „Hero“ koju izvodi Mons Selmerlev je jako dobra, a i Loreen je sa pesmom „Euphoria“ imala izuzetan nastup. Pojavilo se tu mnogo dobrih pesama. Čini mi se da u finalnom takmičenju, koja god pesma da pobedi je zaslužila trijumf. Na kraju krajeva, sve te pesme su većpobedile negde U samom finalu samo nijanse odlučuju, a kao što sam već istakao, uvek pobeđuju dobre pesme i sjajan pevač.

Vi puno radite, da li pored priprema za Beoviziju pripremate neke nove pesme, album…?

Već dugo najavljujemo novi album „Stand Up“, ali smo dugo radili na finalnim verzijama pesama, prebacivali smo tekst sa engleskog na srpski i vodili računa o svakom detalju. Nakon toga, evo sada učestvujemo na Beoviziji i dosta vremena ulažemo u same pripreme. Kada se sve to uzme u obzir ne smem da najavim kada će novi album izaći. U svakom slučaju planiramo da objavljujemo singl po singl, što ćemo nakon toga objediniti u jedan album.

Kakvu poruku biste uputili fanovima Evrovizije u Srbiji?

Osim toga što treba da zapamtite redni broj šest pod kojim nastupa Balkanika, slušajte pesmu „Nova deca“ i procenite po svojoj savesti da li treba da pobedi. Kada budete birali pobednika vodite računa o tome da koja god pesma da pobedi, ona mora da ide na veliko takmičenje, da bude dovoljna dobra za evrovizijsku scenu, koja će morati da pošalje poruku u jedan drugi svet, koji muziku doživljava na drugačiji način. Mora se uzeti u obzir i to šta će pobednička pesma na Beoviziji izazvati kod publike u Evropi. Zbog svega toga, Balkanika je napravila baš ovakvu pesmu, koja je spoj tradicionalnog i modernog, za koju mislim da može da se svidi i našoj publici i publici u Evropi.

Sanja, hvala vam na izdvojenom vremenu, želimo vam uspeh na Beoviziji.

Preslušajte pesmu „Nova deca“ sa kojom će Sanja Ilić & Balkanika nastupiti na Beoviziji 2018:

Od kako su objavljene pesme koje će učestvovati na Beoviziji 2018, Sanja Ilić & Balkanika brzo su stekli naklonost publike i izdvojili se kao favoriti za pobedu, čemu svedoči i video koji je danas objavljen.

Nakon što nam je na Fejsbuku stigao video u kome nekoliko drugara peva našu pesmu „Nova deca“, odlučili smo da posetimo njihovu Osnovnu školu „Miloš Crnjanski“ u Subotici i zahvalimo im se na podršci. Ono što nas je dočekalo, ostavilo nas je bez teksta! Stotinu mališana u glas je pevalo, a mi smo im se samo pridružili - kažu članovi grupe Balkanika.