Foto: Srećko Rundić
Foto: Srećko Rundić

Franka Batelić predstavnica Hrvatske u Lisabonu

Na ovogodišnjem 63. takmičenju za Pesmu Evrovizije, Hrvatsku radio-televiziju (HRT) i Hrvatsku predstavljaće Franka Batelić (25), pevačica snažnog i školovanog glasa, koja će nastupiti s pesmom Crazy. Autor muzike je Branimir Mihaljević, dok je tekst napisala sama Franka Batelić. Pesma će premijerno biti predstavljena 26. februara.

Franka Batelić je do sada objavila dvanaest pesama i ostvarila tri gostovanja na drugim pesmama. Njena pesma „S tobom“, nastala nakon četvorogodišnje pauze, pokazala je koliko je publika željna pop muzike: po broju emitovanja njena pesma se našla na vrhu muzičkih top lista, a popularna je i na YouTube-u na kome je zabeležila više od dva miliona pregleda. Franka se pevanjem bavi od svoje treće godine. Pesmom „Ruža u kamenu“ 2008. godine osvojila je nagradu gledalaca na Hrvatskom radijskom festivalu (HRF), a sa istom pesmom pobedila je i na takmičenju OGAE Song Contest, godišnjem takmičenju OGAE mreže fanova Pesme Evrovizije za najbolju pesmu.

2009. godine nastupila je na hrvatskom izboru za Evrosong, Dori, sa „Pjesmom za kraj“, a sa pesmom „Na tvojim rukama“ nastupila je na Dori 2011. Iste godine izdala je pesme na engleskom jeziku pod nazivom „On Fire“ i „Run“ te doživela uspeh i izvan Hrvatske. Osvojila je nominacije za novog izvođača godine za muzičke nagrade Zlatna Koogla i Porin te pobedila u četvrtoj sezoni „Plesa sa zvijezdama“. Jedno od važnijih ostvarenja joj je i Bijonsin izbor Franke za predizvođača na njenom koncertu u Areni Zagreb 2013. godine, kao i učešće u rusko-ukrajinsko-američkoj produkciji baleta „Veliki Getsbi“ 2017. godine, gde je bila jedini vokalni solo izvođač.

Ovogodišnje 63. takmičenje za Pesmu Evrovizije održaće se od 8. do 12. maja u glavnom gradu Portugalije – Lisabonu. Hrvatska će nastupiti u drugoj polovini prvog polufinala, 8. maja, a kako Tomislav Štengl iz HRT-ovog evrovizijskog tima kaže, nadaju se još jednom plasmanu u finale.

FORUM: Hrvatska 2018.

Izvor
  • HRT