Benjamin Ingrosso i John Lundvik (Foto: TT)
Benjamin Ingrosso i John Lundvik (Foto: TT)

John Lundvik i Benjamin Ingrosso prvi finalisti Melodifestivalena

U švedskom gradu Karlstadu večeras je počeo najpopularniji nacionalni izbor u Evropi – Melodifestivalen 2018. U Löfbergs Areni održano je prvo polufinale ovog festivala. Prvi poznati učesnici finala u Stokholmu 10. marta su John Lundvik i Benjamin Ingrosso.

Učešće u Drugoj šansi, odnosno baražu takmičenja, obezbedili su Renaida i Sigrid Bernsson.

Na početku večeri, voditelj David Lindgren izveo je ovogodišnju naslovnu numeru festivala All Together. Pored Davida, ovogodišnji pomoćni voditelj je Fab Freddie, popularni voditelj SVT-a.

Večeras je prva nastupila Sigrid Bernsson, koja debituje na festivalu, sa pesmom Patrick Swayze. Uz ovu brzu kompoziciju, pored pevačice nastupilo je četvoro igrača koji su bili obučeni u žuto-crne karirane košulje, a i scenografija je bila uskađena sa njihovim stajlingom.

Pod rednim brojem dva nastupio je John Lundvik, koji je izveo baladu My Turn. Ovu pesmu je pratila tamna scenografija, a John je na početku svirao klavir. Pri kraju pesme, gledaoci su imali prilike da vide i padajući vatromet.

Renaida je večeras sa pesmom All The Feels nastupila treća. Ovu pesmu brzog ritma pratila je zahtevna koreografija koja je uključila šestoro igrača, koji su sa pevačicom sve vreme igrali u ritmu.

Kao četvrti je nastupio Edvard Blom sa zanimljivom kompozicijom Livet på en pinne. Pesmu umereno brzog ritma, pratila je zanimljiva koreografija u kojoj su pored pevača nastupili igrači obučeni u grožđe, sir, tortu i raka.

Veteranka Melodifestivalena Kikki Danielsson nastupila je peta sa pesmom Osby Tennesee. Ovu kantri baladu je pevačica izvela sedeći na stolici, a pratio je i višečlani bend. Kikki je predstavljala Švedsku na Pesmi Evrovizije 1985. godine, kada se takmičenje održavalo takođe u Švedskoj.

Norveška pevačica Kamferdrops  sa pesmom Solen lever kvar hos dig (Sunce još uvek živi kod tebe) je svoju pesmu izvela pretposlednja. Njenu pesmu pratio je koloritni nastup, sa pirotehničkim detaljima. Ranije danas se odlučivalo o tome da li će Kamferdrops biti diskvalifikovana sa takmičenja, pošto je otkriveno da se demo snimak njene pesme nalazi na internetu još od 2010. godine, ali ipak je prošla bez sankcija.

Poslednji je nastupio prošlogodišnji debitant Benjamin Ingrosso sa kompozicijom Dance You Off. Ovu pesmu je pratio izuzetno zahtevan scenski nastup, koji je uključio svetlosnu scenografiju kakvu nismo imali prilike da vidimo u direktnom televizijskom prenosu.

Večeras je ponovo oboren rekord u broju glasova gledalaca tokom polufinala. Za večerašnje takmičare pristiglo je preko šest miliona glasova.

Naredno polufinale se održava za nedelju dana, 10. februara u Geteborgu.