Foto: SVT
Foto: SVT

Samir i Viktor i LIAMOO finalisti Melodifestivalena

Večeras je u Geteborgu održano drugo polufinale Melodifestivalena, švedskog nacionalnog izbora. Sedmoro takmičara je nastupilo u Scandinavium Areni, a direktno učešće u finalu su obezbedili Samir i ViktorLIAMOO.

Mimi Werner i Margaret će svoje mesto u finalu pokušati da izbore u Drugoj šansi, koja će se održati 3. marta u Kristijanstadu.

Drugo polufinale otvorio je ovogodišnji voditelj David Lindgren tako što je pesmu Staying Alive, zajedno sa plesačima, izveo uz takozvani „poledance“, što je izazvalo ovacije gledalaca u Geteborgu.

Prvi su nastupili Samir i Viktor, kojima je ovo treće učešće na festivalu (2015, 8. mesto u finalu; 2016, 12. mesto u finalu). Svoju pesmu brzog ritma Shuffla izveli su sa nekoliko igrača i uz zahtevnu koreografiju, a ceo nastup pratili su i dodatni LED ekrani postavljeni na sceni. Ovo je prvi put da se ovaj dvojac plasirao direktno u finale.

Ida Redig, jedna od ovogodišnjih debitantkinja, nastupila je druga, sa pesmom Allting som vi sa (Sve što smo rekli). Ova pesma srednjeg ritma imala je statičnu koreografiju, pevačica je uglavnom bila na istoj poziciji, a iza nje je bio bend, a pri kraju nastupa je izašla na deo bine koji je postavljen između gledalaca. Ono što izdvaja ovaj nastup jeste zid od CD-ova, koji se nalazio iza benda.

Pod rednim brojem tri nastupio je Jonas Gardell, popularni švedski pisac, a na prošlogodišnjem festivalu je imao skečeve gde je držao časove u okviru Šlager škole. Ove godine debituje sa pesmom Det fin en väg (Postoji put). Ovu baladu je tokom većeg dela pesme pratila statična koreografija, ali je Gardell nastupio sa šestočlanim horom koji se nalazio iza njega. Takođe, nastup je pratio veliki broj svetlosnih efekata. Ipak, ovo se očigledno nije toliko dopalo švedskoj publici, pa je ova pesma osvojila sedmo mesto.

Poljska pevačica Margaret bila je večerašnji četvrti takmičar. Ona je svoju pesmu In My Cabana izvela uz igrače i scenografiju obojenu letnjim bojama. Zanimljivo je da je gotovo ceo nastup bio sniman jednom kamerom, dok su pred kraj nastupa bila korišćena i pirotehnička sredstva.

Peti je nastupio Stiko Per Larsson, koji je dobio šansu da učestvuje na Melodifestivalenu pobedom na takmičenju P4 Nästa, koje organizuje Švedski radio. Večeras je nastupio sa veselom pesmom Titta vi flyger (Gledaj, mi letimo), a tokom nastupa ga je pratio bend. Zauzeo je šesto mesto.

Mimi Werner sa pesmom Songburning nastupila je kao šesti izvođač u Geteborgu. Ovo je njeno drugo učešće na Melodifestivalenu (2016, 5. mesto u polufinalu). Uz pesmu srednjeg ritma, pored pevačice, nastupio je i bend, scenom su preovladavale narandžaste nijanse, a tokom poslednjeg minuta pesme imali smo priliku da vidimo i padajući vatromet.

Sedmi i poslednji izvođač je bio LIAMOO. On je u Švedskoj postao popularan nakon pobede u takmičenju Idol 2016. Večeras je debitovao na takmičenju sa pesmom Last Breath. Ovu kompoziciju, koja je imala i rep i standardne pevajuće deonice, pratio je moderan nastup u kojem su korišćeni svetlosni i vizuelni efekti, a izvođač je na sceni bio sam.

Tokom pauze za glasanje pred gledaocima u Geteborgu nastupila je švedska pevačica Petra Marklund, koja je bila i voditeljka emisije Allsång på Skansen. Ona je izvela pesmu Tuff brud, legendarne pevačice Lill-Babs.

Za večerašnje takmičare stiglo je skoro šest miliona glasova švedskih gledalaca.

Naredno, treće polufinale održaće se naredne subote, 17. februara, u Malmeu.