(Foto: Thomas Hanses)
(Foto: Thomas Hanses)

Izrael je pobednik Pesme Evrovizije 2018.

Nakon tri fantastične takmičarske večeri dobili smo pobednika 63. Pesme Evrovizije, a to je Izrael sa pesmom Toy, koju izvodi mlada Netta. Pobednica je osvojila 529 poena, a odmah iza nje bila je predstavnica Kipra sa 436 poena, dok je treće mesto pripalo predstavniku Austrije sa 342 poena. Srbija je ovogodišnje takmičenje završila na 19. poziciji sa 113 osvojenih poena.

Predstavljamo vam pobedničku pesmu Pesme Evrovizije 2018. godine!

Što se tiče samog glasanja, ono je bilo vrlo izjednačeno i neizvesno do samog kraja, sa dosta smenjivanja na vrhu tabele. Svoje glasove prvo je prezentovao stučni žiri i to direktnim uključenjem prezentera iz svake zemlje. Prema mišljenju žirija iz 43 država, najbolji je bio predstavnik Austrije, zatim predstavnik Švedske, a treće mesto po oceni žirija pripalo je kasnijoj pobednici Izraelu, dok je Srbija prema mišljenju žirija zauzela 21. mesto.

Nakon toga, voditeljke su pročitale i zbirne glasove publike i to po principu od najmanjeg zbira do najvećeg odnosno pobednika po mišljenju publike. Rezlutati su bili pomalo iznenađujući, pa tako je drugoplasirana Švedska od strane publike dobila samo 21 poen, Srbija se po mišljenju publike našla na 12. poziciji sa osvojenih 75 poena, dok je trećeplasirana bila Italija sa 249 poena, drugoplasirana predstavnica Kipra sa 253 poena, a najbolja po mišljenju publike, a kasnije i pobednica Evrovizije predstavnica Izraela sa 317 poena.

U tabeli možete pogledati sve odvojene poene žirija i publike, kao i konačni poredak ovogodišnjeg takmičenja.

Kao što možemo videti na tabeli dosta se razlikovalo mišljenje žirija i publike, najveća razlika je definitivno kod Švedske koja je kod žirija bila druga, dok kod publike na 23. poziciji, zatim tu je Ukrajina koju je žiri stavio na poslednjem mestu, dok ju je publika nagradila sedmim mestom. Nesklad se može videti i kod Albanije koja je od publike bila postavljena na osamnaestoj poziciji, dok ju je žiri stavio na sedmo mesto. Isto možemo reći i za predstavnike Srbije, oni su od strane evropske publike za svoj nastup, bili nagrađeni dvanaestom pozicijom, dok ju je žiri smestio na 21. mesto.

Od koga je Srbija dobila poene?

Srbija je sinoć sakupila osrednjih 113 poena, 75 poena od publike i 38 poena od žirija.

Kako su glasali srpski stručni žiri i srpska publika?

Ovogodišnji srpski stučni žiri, delegiran od strane RTS-a činili su: predsednik žirija Rade Radivojević (kompozitor), Dejan Cukić (pevač i kompozitor)Bojana Stamenov (predstavnica Srbije 2015), Bane Krstić (pevač grupe Garavi sokak) i Tijana Milošević (koncertmajstor).

Za sve one koji su propustili jučerašnje veliko finale mogu pogledati snimak glasanja na zvaničnom YouTube kanalu takmičenja.

GLASOVI ŽIRIJA

GLASOVI PUBLIKE

Najzanimljiviji trenuci Pesme Evrovizije 2018!

Što se tiče ovogodišnjeg takmičenja, ostaće upamćeno kao prvo u kojem su pojedine zemlje ostale bez finala i time pokvarili svoj idealan skor. Prvi put u istoriji, od kako je uvedeno polufinale, Rusija, Rumunija i Azerbejdžan nisu uspeli da se plasiraju u finale! Takođe ni Grčka kao ni Jermenija nisu uspele da se plasiraju u finale, a ovo je njihovo drugo ispadanje u polufinalima, Grčka je već jednom ostala bez finala 2016, a Jermenija sada već davne 2009. godine.

Naša susedna zemlja Makedonija već šest godina za redom čeka svoj nastup u finalu. Poslednji put to je uspelo Kaliopi sa pesmom Crno i belo davne 2012. godine. Pored ovog, ne tako slavnog skora, treba još i reći da je Makedonija od poslednjih 10 učešća, samo jednom ušla u finale. Da li će Makedonija uspeti sledeće godine da napravi neki zapaženiji rezultat ili će se možda povući sa takmičenja, ostaje da se vidimo.

Ovo je četvrta pobeda Izraela na Pesmi Evrovizije i slobodno možemo reći da ovoj zemlji to uspeva na svakih 20 godina (ukoliko izuzmemo duplu pobedu 1979). Naime, Izrael je svoju prvu pobedu ostvario 1978, pa odmah kao domaćin 1979, treća je bila 1998. a sada i četvrta 2018. godine.

Za razliku od prethodnih godina, ove godine smo imali čak osam pesama koje nisu otpevane na engleskom jeziku. Poređenja radi to je više nego 2016. i 2017. zajedno. Videćemo da li će se ovakav trend u narednim godinama.

Skandali nažalost uvek proprate ovako veliki šou, a jedan od njih smo mogli videti sinoć. Naime, dok je predstavnica SuRie izvodila svoju pesmu u finalu, jedan od fanova je uleteo na scenu i oteo joj mikrofon, zbog čega je pevačica nakratko prekinula svoje izvođenje. Zahvaljujući brzoj reakciji obezbeđenja, pevačica se opet prihvatila mikrofona i uspešno završila pesmu. Kasnije je EBU ponudio Britanki da ponovo nastupa, što je njen tim odbio. Trenutak kada se ovaj incident dogodio možete pogledati u video klipu od 1:40 minuta.

Pored upada na binu, desio se još jedan skandal, ništa manje značajniji,  kada je prošlogodišnji pobednik Salvador Sobral je u jednom intervju za portugalske medije, izjavio kako mu je grozna izraelska pesma (koja je bila favorit pre samog takmičenja), i da na svu sreću ove godine ne mora da posluša ni jednu pesmu sa takmičenja. Ovom izjavom direktno je uvredio samo takmičenje kao i njegove učesnike. Na kraju desilo se i to da je upravo Salvador prvi čestitao i predao pehar Netti kao ovogodišnjoj pobednici!