(Foto: Thomas Hanses)
(Foto: Thomas Hanses)

Večeras je veliko finale 63. Pesme Evrovizije! Svim srcem uz Sanju i Balkaniku!

Posle skoro 5 meseci od kada je prva zemlja odabrala svog predstavnika za 63. takmičenje za Pesmu Evrovizije u Lisabonu, polako ali sigurno dolazimo do najuzbudljivijeg momenta, a to je veliko finale. Večeras ćemo saznati koja zemlja će naslediti Portugal na muzičkom tronu Evrope, a u konkurenciji je 26 zemalja, među kojima i Srbija. Čast da otvori večerašnji šou pripala je Ukrajini, a čast da zatvori imaju predstavnici Italije. Predstavnici Srbije, grupa Sanja Ilić i Balkanika nastupaju pod rednim brojem 10, a redosled večerašnjeg nastupa izgleda ovako:

R.B.
Država
Izvođač
Pesma
01  Ukrajina MELOVIN „Under the Ladder“
02  Španija Amaia & Alfred „Tu canción“
03  Slovenija Lea Sirk „Hvala, ne!“
04  Litvanija Ieva Zasimauskaitė „When We’re Old“
05  Austrija Cesár Sampson „Nobody but You“
06  Estonija Elina Nechayeva „La forza“
07  Norveška Alexander Rybak „That’s How You Write a Song“
08  Portugal Cláudia Pascoal „O jardim“
09  Ujedinjeno Kraljevostvo SuRie „Storm“
10  Srbija Sanja Ilić & Balkanika „Nova deca“
11  Nemačka Michael Schulte „You Let Me Walk Alone“
12  Albanija Eugent Bushpepa „Mall“
13  Francuska Madame Monsieur „Mercy“
14  Češka Republika Mikolas Josef „Lie to Me“
15  Danska Rasmussen „Higher Ground“
16  Australija Jessica Mauboy „We Got Love“
17  Finska Saara Aalto „Monsters“
18  Bugarska Equinox „Bones“
19  Moldavija DoReDoS „My Lucky Day“
20  Švedska Benjamin Ingrosso „Dance You Off“
21  Mađarska AWS „Viszlát nyár“
22  Izrael Netta „Toy“
23  Holandija Waylon „Outlaw in ‘Em“
24  Irska Ryan O’Shaughnessy „Together“
25  Kipar Eleni Foureira „Fuego“
26  Italija Ermal Meta & Fabrizio Moro „Non mi avete fatto niente“

Ovogodišnjeg pobednika, kao i prethodnih godina, odlučiće kombinovanim glasanjem (odnos 50%:50%) stručni žiri i gledaoci iz 43 zemlje koje su uzele učešće na ovogodišnjem takmičenju. Stučni žiri je svoje mišljenje dao sinoć nakon druge generalne probe, dok će gledaoci to moći da urade večeras nakon poslednjeg izvedenog nastupa i to telefonskim pozivima ili slanjem SMS-a ili putem zvanične aplikacije dostupne za iOS, Android i Windows Phone. Sa jednog broja moguće je glasati najviše 20 puta. Gledaoci iz Srbije ne mogu glasati za svoje predstavnike.

Nakon svih nastupa i glasanja, obaviće se najzanimljiviji deo večeri a to je prezentacija glasova. Kao i prošle godine i ove godine imaćemo direktna javljanja iz svih zemalja, čiji će prezenteri saopštiti kome ide 12 bodova, dok će ostali automatski biti prikazani na ekranu. Ovi bodovi predstavljaju bodove stučnog žirija. Nakon uključenja iz svih država učesnica, naši domaćini će saopštiti i glasove publike i to tako što će prozivati zemlje počevši od zemlje koja je dobila najmanji broj poena publike, pa sve do zemlje koja je dobila najveći broj glasova. Sabiranjem svih poena dobićemo pobednika 63. Pesme Evrovizije!

Pozivamo našu dijasporu kao i sve druge ljubitelje ovog takmičenja, da podrže naše predstavnike i glasaju za njih. Pogledajte brojeve telefona za glasanje (kliknite na sliku za uvećan prikaz)!

ESC2018_telefoni_za_Srbiju

Takođe Grad Beograd će i večeras pred finale Evrosonga podržati srpske predstavnike na tom takmičenju tako što će na muzičkoj fontani na Slaviji biti puštena srpska pesma Sanje Ilića i Balkanike – Nova deca, najavio je gradski menadžer Goran Vesić i pozvao sve Srbe koji ne žive u Srbiji ili su trenutno u inostranstvu da glasaju za našeg predstavnika na „Pesmi Evrovizije“.

Kako glasati iz Srbije?

Nakon nastupa poslednjeg takmičara, voditelji će dati znak za početak glasanja koje će trajati oko 40 minuta. Iz Srbije se glasa tako što se na broj 1557 pošalje SMS sa rednim brojem pesme. Možete glasati najviše 20 puta sa jednog broja telefona. Cena po SMS-u: Telekom 39,60 RSD, Telenor 39,60 RSD, VIP 39,48 RSD uključujući PDV.

Glasanje je moguće i putem zvanične aplikacije gde intuitivno možete odabrati kojoj zemlji ćete dodeliti glasove, nakon čega će biti naplaćen gore navedeni iznos. Aplikaciju možete preuzeti za tri platforme:

Zanimljivo je i to da ćemo večeras čuti pesme na čak 9 različitih jezika. Naravno dominiraju pesme na engleskom, ali imamo i pesme na italijanskom (Estonija i Italija), srpskom, slovenačkom, albanskom, portugalskom, francuskom i mađarskom.

Šta kažu kladionice?

Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnje takmičenje je mnogo uzbudljivije i neizvesnije zbog toga što nema izrazitog favorita. Što se tiče kladionica, nekoliko sati pre početka šoua, najveću šansu da osvoji takmičenje ima predstavnica Kipra, a odmah iza nje su i predstavnici IzraelaIrske, Francuske i Litvanije. Što se tiče Srbije ona se nalazi na začelju tabele, zajedno sa Slovenijom. Da li će kladionice potvrditi svoja predviđanja, ostaje nam da vidimo večeras!

voditeljke

(Foto: Thomas Hanses)

Finalno veče Pesme Evrovizije vodiće četiri šarmantne dame – Katarina Furtado, Danijela Rua, Filomena Kautela i Silvija Alberto, a gledaoci iz Srbije mogu pratiti prenos na RTS 1RTS HDRTS Svet ili putem platforme javnog servisa RTS Planeta od 21:00 kao i na zvaničnom YouTube kanalu takmičenja. Komentator prenosa na RTS biće Duška Vučinić.

Za sve koji žele da upotpune večerašnje praćenje velikog finala, mogu brzo, besplatno i lako preuzeti sa našeg sajta GLASAČKI LISTIĆ koji je OGAE Srbija pripremila za sve ljubitelje takmičenja!