60-uzbudljivih-godina

RTS proslavio 60 godina postojanja

Radio televizija Srbije proslavila je 60 godina postojanja. Na dan kada je prvi televizizijski signal počeo sa emitovanjem 23. avgusta davne 1958. godine, na beogradskom stadionu Tašmajdan održan je prvi, a dan kasnije 24. avgusta i drugi svečano koncert.

Prvi koncert počeo je Himnom Beogradu, a numerom Marš na Drinu i vatrometom završio se muzički spektakl na stadionu „Tašmajdan“. Na putovanje kroz prethodnih šest decenija, oko 10.000 posetilaca, ali i gledaoce pred TV ekranima povelo je oko 200 izvođača – članovi ansambala Muzičke produkcije RTS-a – Hor i Simfonijski orkestar, Big bend, „Kolibri“, Dečji hor i gosti iz ansambla „Kolo“, najveće zvezde klasične i zabavne muzike, poznati glumci.

Setili smo se špica popularnih emisija, muzike iz serija Montevideo, Bog te video, Kamiondžije, Vruć vetar… 

Među brojnim izvođačima prvog od dva slavljenička koncerta povodom šest decenija Televizije u Srbiji, bili su violinista Stefan Milenković, sopran Dragana Radaković, mecosopran Jadranka Jovanović, tenor Bela Mavrak, Aleksandar Sedlar na gitari i Bora Dugić na fruli.

Za dobru zabavu uz pop i rok zvuk pobrinule su se legende domaće i regionalne muzičke scene Bisera Veletanlić, Aleksandra Slađana Milošević, Goran Bregović, Momčilo Bajagić Bajaga, Bora Đorđević, Alen Islamović, Mladen Vojčić Tifa, Manjifiko.

Molitva je najveće muzičko takmičenje 2008. godine dovela u Beograd. Željko Joksimović je branio boje Srbije na „Evrosongu“ dva puta. Navijali smo za njega kada je pred Evropom pevao Lane moje i Nije ljubav stvar.

SVECANI-KONCERT-60-GOD-Joksimovic

Slavlje na Tašmajdanu uveličali su i glumci Slobodan Ninković, Ivan Bosiljčić i Branislav Zeremski.

Uz maestra Bojana Suđića, gosti dirigenti bili su Vojkan Borisavljević i Vojislav Bubiša Simić.

 

 

I druge večeri, Stadion „Tašmajdan“ bio je premali da primi sve one koji su želeli da čuju 60 najlepših narodnih pesama, biranih skoro godinu dana upravo od strane RTS-ove publike! Zato je Radio-televizija Srbije obezbedila i video-bim na tri lokacije u Beogradu – na Trgu Republike, u Ulici kneza Mihaila i u Tašmajdanskom parku, i naravno, direktan prenos na Prvom programu, RTS Planeti i RTS Svetu.

Nacionalni ansambl „Kolo“ otvorio je večerašnji spektakl, a usledila je pesma Reče čiča da me ženi u izvođenju Hora i Narodnog orkestra RTS-a. Nastup solista započeo je izvođenjem Vidovdana.

Ređali su se zatim hitovi: Crven konac, Odakle si sele, Od izvora dva putića, Ivanova korita, Leno Magdaleno, Violino, ne sviraj… I tako svih 60, izabranih za rođendan Televizije!

A na sceni su se smenjivali: Lepa Lukić, Zvonko Bogdan, Snežana Đurišić, Haris Džinović, Ana Bekuta, Radiša Urošević, Merima Njegomir, Nedžad Salković, Gordana Lazarević, Mitar Mirić, Beki Bekić, Čeda Marković, Dragica Radosavljević Cakana, Jelena Tomašević, Aleksandar Ilić, Biljana Jevtić, Miloš Radovanović, Slavko Banjac, Jelena Broćić, Aleksandar Tirnanić, Milan Topalović Topalko, Danica Krstić, Stevan Anđelković, Stefan Petrušić i Ivan Kurtić.

Najdirljiviji trenuci večeri bili su dodela nagrade Zlatni mikrofon Radio Beograda  Predragu Živkoviću Tozovcu za višegodišnji rad, stvaralaštvo i doprinos kvalitetu i slušanosti programa, kao i omaž Predragu Gojkoviću Cunetu.

Legendarni Tozovac, kojem je nagradu uručio Milan Nedić, direktor Radio Beograda, zajedno sa publikom je otpevao Jesen u mom sokaku, srdačno se zahvalio publici i RTS-u i istakao da je godinama čekao ovo priznanje.

Program je uveličao i Trubački orkestar Bojana Krstića iz Vladičnog Hana.

Upravo uz trubače, spektakl su kraju privele Jelena Tomašević sa Kazuj krčmo džerimo i Biljana Jevtić sa Niškom banjom.

SVECANI-KONCERT-jelena-tomasevic

Tačka na fantastičan program stavljena je uz „TV hitove“ – Miloš Radovanović otpevao je  Pukni zoro iz TV serije i filma Montevideo, a zatim se na sceni pojavio glumac Dragan Gagi Jovanović koji je uz ovacije publike zapevao Ružo rumena iz serije Moj rođak sa sela.

Domaćini koncerta bili su Bojana Marković, Milan Popović, Ana Babić i Nenad Kamidžorac.