Kurtic

Beovizija 2019: Ivan Kurtić – „Bela“ je urađena po istinitom događaju

OGAE Srbija vam donosi intervju sa Ivanom Kurtićem, koji će na Beoviziji nastupiti sa pesmom „Bela“. Ivan nastupa u prvom polufinalu 27. februara pod rednim brojem 7.

Zdravo Ivane, na samom početku OGAE Srbija ti čestita na učešću na Beoviziji 2019!

Ovo je tvoje drugo učešće na Beovziji, šta te je podstaklo da se ponovo prijaviš?

Iskren da budem, oduvek mi je bila želja da se prijavim na ovo prestižno takmičenje. Jednim delom zbog toga što je to put koji vodi na Evroviziju najveći evropski muzički događaj, a jednim delom i zbog toga što mislim i verujem da baš tu mogu na najbolji mogući način da predstavim sebe i svoju zemlju.

Prošle godine predstavio si se publici pesmom “Ni sunca ni meseca” i zauzeo šesto mesto. Kako danas posle godinu dana komentarišeš tvoj prošlogodišnji nastup na Beoviziji?

Sad iz ove perspektive shvatam koliko sam bio neiskusan u nekim stvarima, ali s druge strane to mi je bila zaista velika škola da nadgradim sebe i da sada ne napravim neke greške koje sam pravio. Sve u svemu kad podvučem crtu nisam najzadovoljniji jer sam mogao bolje.

Ivan-KurtićTvoja ovogodišnja pesma nosi naziv “Bela”. Šta nam iz tvog ugla možeš reći o pesmi?

Pesma prati sudbinu mladića koji mora da se povinuje starim romskim običajima i da se oženi devojkom koju su mu roditelji odredili, a ne onom koju svim srcem voli. Pesma je urađena po istinitom događaju, mada takvih sudbina ima širom Evrope od Portugalije do Rusije, kada su romske zajednice u pitanju. Ono što sam hteo ovom pesmom da uradim je da skrenem pažnju na problem ugovaranja brakova!

Da li ove godine spremaš neki poseban nastup?

Ove godine će nastup biti minimalistički, ali zaista efektan. Na sceni će pored mene biti samo još jedna osoba.

Na ovogdišnjoj Beoviziji imamo 24 kompozicije koje su raspoređene u 2 polufinala što Beoviziji daje malo veći takmičarski karakter. Šta misliš o konkurenciji I da li si možda čuo neku pesmu?

Naravno da sam preslušao sve pesme i odmah ću reći da su mi se pesme Saske Janx, Dženana Lončarevića i Nevene Božović dopale na prvu.

Po tvom mišljenju šta je recept za uspeh na ovakvim takmičenjima?

Mislim da klasična ljubavna pesma nema šanse da napravi uspeh na ovakvim takmičenjima. Pesma treba da ima jasnu poruku koja ce zaintrigirati ljude. Zatim sve, počev od scenskog nastupa do interpretacije mora biti perfektno.

Da li si pratio prošlogodišnju Pesmu Evrovzije? Kako ti se čini prošlogodišnja pobednička pesma i koja se pesma tebi izdvojila?

Neću vas lagati, nisam pratio.

Šta planiraš posle nastupa na Beoviziji? Da li ćeš možda objaviti još neku pesmu?

Moji planovi posle Beovizije su usmereni ka radu na drugom albumu i tu spremam sa svojim timom baš dosta iznenađenja, ali idemo korak po korak!

Šta bi poručio gledaocima i fanovima Pesme Evrovizije u Srbiji?

Da uživaju u pesmama i da izaberu najboljeg predstavnika!

Hvala na izdvojenom vremenu i želimo ti puno sreće i uspeha na Beoviziji 2019!

Hvala i vama i sve naj naj naj!

Preslušajte pesmu „Bela“ sa kojom će Ivan Kurtić nastupiti na Beoviziji 2019: