(pink.rs)
(pink.rs)

Darija Vračević predstavlja Srbiju na Dečjoj pesmi Evrovizije 2019!

Odlukom stručne komisije sastavljenog od urednika Muzičke redakcije Radio televizije Srbije, za predstavnika Srbije na takmičenju Dečje pesme Evrovizije 2019 izabrana je Darija Vračević i pesma „Podigni glas“. Autor muzike je Aleksandra Milutinović dok tekst potpisuju Leontina Vukomanović i Darija Vračević a aranžer je Aleksandar Sablić.

Što se tiče načina odabira RTS je i ove godine raspisao javni konkurs koji je trajao do 1. septembra i čak je bilo i nagoveštaja da će RTS svog predstavnika izabrati u specijalnoj emisiji koja će se emitovati na televiziji. Ipak kao i prethodne godine odustalo se od te ideje i predstavnica Srbije na ovom takmičenju izabrana je internim putem od strane stručne selekcione komisije.

Kako RTS navodi stručna selekciona komisija preslušala je sve pristigle kompozicije i u uži izbor su ušle dve kompozicije sa najvećim brojem glasova:

  • „Da, da, da“ u izvođenju Staše Kostadinović, muzika: Vladimir Graić, tekst: Leontina Vukomanović
  • „Podigni glas“ u izvođenju Darije Vračević, muzika: Aleksandra Milutinović, tekst: Leontina Vukomanović i D. Vračević

Kandidati su izveli ove kompozicije u studiju 6 Radio Beograda pred stručnom komisijom sastavljenom od muzičkih urednika RTS-a i glasanjem članova komisije, doneta je odluka da predstavnica Srbije na ovogodišnjem takmičenju za Dečju pesmu Evrovizije bude Darija Vračević.

Selekcionu komisiju činili su: Silvana Grujić, Anja Rogljić, Uroš Marković, Jelena Vlahović, Dušan Šukletović, Jovana Dukić i Tamara Petković.

Možete pogledati njeno izvođenje evrovizijskog hita „Brazil“ u Pinkovim zvezdicama

Inače, Darija Vračević ima 11 godina. Rođena je 27.10.2007. u Beogradu. Pohađa šesti razred osnovne i peti razred muzičke škole (odsek klavir). Široj javnosti postala je poznata nakon njenog učešća u televizijskom muzičkom takmičenju za decu Pinkove zvezdice (2015/2016) na kojem je stigla do superfinala i osvojila srca publike širom naše zemlje i van njenih granica. Nakon tri godine (2018/2019) ponovo je nastupala u istom šou programu koji je okupio najuspešnije učesnike iz četiri sezone. Učestvovala je i na brojnim festivalima u Srbiji i inostranstvu, a u julu 2018. godine veoma uspešno je predstavila svoju zemlju na međunarodnom festivalu u Belorusiji – „Slavjanski bazar“ nakon čega su usledili pozivi za festivale širom sveta.

Pored pevanja, Darija se bavi i glumom. Ona je glumila u mjuziklu za decu „Tesla i bitka na magnetnom polju“ na velikoj sceni Narodnog pozorista u Beogradu, a dobila je glavnu rolu u prvom srpskom mjuziklu čiji početak snimanja se očekuje u proleće 2020. godine. Radila je na više projekata sinhronizacije za filmove Dizni (Disney) i Piksar (Pixar) produkcije kao i za Taramount. Imala je glavnu ulogu u animiranom filmu „Zemlja čudesa“. Darija radi sinhronizacije za Nickelodeon i Nick Junior u nekoliko serija.

Pesma „Podigni glas“, koju će Darija izvesti na Dečjoj pesmi Evrovizije u novembru u Poljskoj, naknadno će biti objavljena, a do tada RTS je objavio tekst pesme koji možete videti ispod.

Tekst pesme „Podigni glas“

Od samog prvog daha
svi smo mi ovde gosti,
na vazduhu i vodi
planeta život rodi
otkud glad i rat, pogodi.

Ona je ovde bila
otkad postoji vreme,
ali pod ovom vatrom
njene su usne neme
sat otkucava poslednji čas!

ref:
Podigni glas, u ime nas,
koji zajedno budućnost živimo
Podigni glas, uradi to,
jer sutra već sve biće prekasno.

Da li si cuo vetar
i tužnu pesmu mora,
video kako gori
hiljadu zelengora
svet pred očima nestaće nam!

ref:
Podigni glas, u ime nas,
koji zajedno budućnost živimo,
podigni glas, uradi to,
jer sutra već sve biće prekasno
Zemlja je jedini dom za sve nas…

Inače Darija je već jednom pokušala da predstavlja Srbiju na takmičenju Dečje pesme Evrovizije kada je 2017. učestvovala u emisiji RTS u kojoj se birao predstavnik Srbije. Ona je tada izvodila pesmu „Ove zvezde smo ti i ja“ s kojom je zauzela 3. mesto. Darijnu pesmu iz 2017. kao još jedan nastup u Pinkovim zvezdicama možete pogledati u videima ispod.

„Ove zvezde smo ti i ja“

Darijin nastup u Pinkovim zvezdicama