esc albania 2020

Arilena Ara sa pesmom „Shaj“ predstavlja Albaniju na Pesmi Evrovizije 2020!

Na upravo zavšrenom 58. Festivali i Kënges saznali smo prvu pesmu koju ćemo čuti u Roterdamu naredne godine. Pobednica festivala i predstavnica Albanije u Roterdamu je Arilena Ara koja će izvesti pesmu „Shaj“, koju su komponovali Darko Dimitrov i Lazar Cvetkovski.

Drugo mesto osvojila je favorizovana Elvana Gjata sa pesmom „Me tana“, dok je treće mesto pripalo mladoj albanskoj pevačici Sari Bajraktari i pesmi „Ajër“.

Predstavnica Albanije i pobednička pesma albanskog nacionalnog takmičenja – „Shaj“

Albanija tradicionalno svog predstavnika bira putem muzičkog festivala Festivali i Kënges. Ovogodišnje takmičenje obeležile su kvalitetne pesme kao i veoma dobra organizacija. Tokom dva takmičarska dana mogli smo da čujemo 20 pesama u polufinalu, a 12 njih je prošlo u veliko finale. Spisak finalista kao i njihove nastupe možete pogledati ispod:

 1. Tiri Đoci – Me gotën bosh 
 2. Gena – Shqiponja e lirë
 3. Aljberije Haderđonaj – Ku ta gjej dike ta dua
 4. Arilena Ara – Shaj 
 5. Bojken Ljako – Malaseen
 6. Era Rusi – Eja Merre
 7. Kamelja Isljamaj – Më ngjyros
 8. Sara Bajaktari – Ajër
 9. Oljta Boka – Botë per dy 
 10. Robert Beriša – Ajo nuk është unë
 11. Valjon Šeku – Kutia e Pandorës
 12. Eljvana Đata – Me tana

Zanimljivo je da što smo ove godine mogli da čujemo čak dve pesme jednog od današnjih najpopularnijih kompozitora u Srbiji i regionu Darka Dimitrova. On je komponovao pobedničku pesmu „Shaj“ kao i „Eja merre“ koju je otpevala Era Rusi.

Nastup Ere Rusi

Tokom revijalnog dela nastupali su mnogobrojni pevači iz Albanije i regiona. Tokom polufinala u revijalnom delu nastupao je ovogodišnji predstavnik Italije Mahmood, dok smo večeras u finalu mogli da vidimo kiparsku predstavnica iz 2018. godine Eleni Foureiru.